Covid отнесе фронтмена на легендарната унгарска рок банда Omega - Янош Кобор


Covid отнесе фронтмена на легендарната унгарска рок банда Omega - Янош Кобор

1784

Янош Кобор (János Kóbor)- основателят на знаменитата унгарска банда Omega, почина на 6 декември, известиха колегите му от групата, цитирани от германски медии.

79-годишният певец и китарист е бил приет през ноември в болница със симптоми на Ковид-19. Причината за смъртта на музиканта е тежка форма на коронавирусна инфекция, след като до последно той самият отричаше сериозността на болестта и защитата, която ваксините оказват. Според hungarytoday.hu в последните си дни Кобор е бил на изкуствена вентилация, но лекарите не са успели да го спасят.

Почитта си към покойния отправи и унгарският премиер Виктор Орбан, който изрази съжалението си от смъртта на музикалната легенда с публикация на страницата си във Фейсбук.

Кобор е роден в Будапеща през 1943 година и събира първата си група още в основното училище. След няколко формации през 1960 г. участва в създаването на Omega, заедно с кийбордиста Ласло Бенкьо. Тя е една от най-популярните рок групи в Източна Европа и е сред най-дълго съществувалите унгарски рок формации. Голямата си слава печели с "Gyöngyhajú lány" ("Момичето с перли в косите"), включена в първия албум с авторски песни на групата "10 000 lépés" ("10 000 стъпки")(1969).  В края на 70-те парчето пробива Желязната завеса и се превръща в хит и в Западна Германия. Емблематичната балада става още по-известна през 1994 година, когато Scorpions я записват с английски текст под името "White Dove". В последвалото концертно турне, Клаус Майне и компания са съпорт на Omega. През 2014 година на Площада на героите в Будапеща на големия концерт по повод 25-ата годишна от падането на комунистическия режим, унгарците свирят пред десетки хиляди зрители. Специални гости в шоуто са Scorpions и Кобор е поканен да се включи и в тяхното изпълнение на "Wind of Change" в дует с Клаус Майне. "Gyöngyhajú lány" има и българска поп-фолк версия, изпълнена от оркестър Южен вятър - "Батальонът се строява", която се превръща в хит на войнишки изпращания.

Ако се зачоплите в музикалните енциклопедии, ще научите, че това е първата унгарска група, която продаде рекорден брой записи, първата, която издаде студиен рок албум, и първата, която тиражира записите си на компактдиск в Унгария. "Ние започнахме в самото началото на рок-ен-рол епохата и това съвсем естествено предопредели да бъдем винаги първи в Унгария и да сме новатори. Винаги сме искали да бъдем една от най-добрите групи", сподели Янош Кобор.

Първоначално Omega свирят кавъри на британски и американски рок парчета. През 1967 година в състава се включват Тамаш Михай – бас китара и Габор Пресер на клавишните. През 1971 г. Йозеф Лаукс и Габор Пресер напускат, за да основат друга популярна унгарска формация - Локомотив ГТ. Към Омега се присъединяват барабанистът и перкусионист Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата запазва постоянния си състав за повече от три декади. Кобор е единственият постоянен член през всички години на съществуването ѝ. Omega се разпада първо през 1987 г., но впоследствие се събира отново през 1994 г. Официално се разформирова финално миналата година. Три години преди това, в подкрепа на албума "Volt Egyszer Egy Vadkelet" групарите изнесоха много концерти в интимната атмосфера на храмове и катедрали в Унгария и Европа в съпровод на църковен хор и оркестър, а през 2015 година свириха и в Залата за църковни събори на храм "Христос-Спасител" в Москва по повод Дните на унгарската култура в Русия. Там получиха специална награда и почетния кръст от руския патриарх Кирил. "В СССР не ни разрешиха да свирим - сподели фронтменът Янош Кобор - Всеки път отменяха запланирания концерт. Радостно е, че сега вече няма проблеми". Групата излезе за пръв път пред руска публика в столицата през 2013 година. В бившия Съветски съюз беше много популярна песента "Руска зима", придобила известност като "Лена", но унгарците бяха считани за западен състав - пропагандатор на упадъчни идеи, и никога не пяха там преди 2013 година.

Последното издание на Omega е "Testament" ("Заветът") (2020), обобщаващо близо 60-годишната кариера на славните ветерани. Албумът е разнолик в рамките на прогресив рока - психеделия, арт, хеви и метъл, класически, симфо и фолк теми, спокоен китарен звук с твърдо звучене на синтезаторите и много хоруси, но и ултрамодерна електроника в стилистиката на най-поетични ню-ейдж и джазови интерлюдии. Вестта от появата му обаче беше засенчена от три смъртни случая в редици на Omega - само за една седмица стъпка към отвъдното отвори легендарният звукорежисьор и съосновател Ласло Ньемеш, след това кийбордистът Ласло Бенкьо пое към небесния оркестър, а после и бившият басист Тамаш Михай отлетя да свири на ангелите.

Янош Кобор споделя в едно от последните си интервюта пред унгарските медии, че би искал след смъртта му неговият прах  да бъде разпръснат над любимото му езеро Балатон.

В края на живота си той изказа съжаление, че това, което не успя да постигне с групата, е големият успех, който смята, че заслужават. "През онези години, за да стане това, трябваше да емигрираме от Унгария и да заминем на Запад - сподели той - Обаче никой от нас не го искаше. Може би, ако го бяхме направили, щяхме да сме далеч по-успешни". 

Снимка: news.tvs-24.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички