Графа ще открие нова страница в историята на българската поп музика на 30 септември
Концертът на Eagle-Eye Cherry в София се отменя
September FUN'k Festival обяви първите си големи имена
Миро с втори концерт в зала 1 на НДК – специално коледно издание на 21 декември
Дами канят в царството на фламенкото. Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио
Концертът на Hammerhead (BG) се отменя
Международният фестивал за автори изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest се подготвя за своето седмо издание
Графа, Tino, Mona, Христина Йосифова–Hrisi, K.Lina, спортната легенда Йордан Йовчев и виртуозният пианист Евгени Генчев също тръгват "Отново на училище с радио N-Joy"
Wrong Fest 2023 започва в София този четвъртък
September FUN'k Festival с първо издание у нас: Всички в Чистилището!
Концерт на She Past Away в София. Новата тъмна вълна приижда в края на септември
София избира своята песен за 2023 година. ХIII-тото издание на международния фестивал за поп и рок "София" подкрепя българската музика и общественозначими каузи

"Доктор Джаз: Д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика"


"Доктор Джаз: Д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика"

2193

"Доктор Джаз. Д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика" излезе на българския книжен пазар в каталога на ИК Унискорп.

Автор на творбата е д-р Татяна Вълова-Илиева, под редакцията на Виолета Цветкова. Както MySound.bg вече съобщи, премиерата на биографията се състоя в рамките на първото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" под патронажа на президента Румен Радев в курортния комплекс "Боровец" между 5 и 9 август.

Прелюбопитното четиво едва ли ще остави безразлични хората, чувствителни към историите на големи личности. На 16 октомври 2022 г. героят на "Доктор Джаз" – д-р Емил Илиев, щеше да празнува 75-ия си рожден ден, но съдбата избра друг път за него. Именитият лекар дерматолог, съчетаващ класическата с традиционната източна медицина, и създател на най-обичания джаз фестивал у нас си тръгна от този свят след зараза с коронавирус през 2020 г. Почти две години по-късно неговата съпруга – д-р Татяна Вълова-Илиева, реши да разкаже невероятната му житейска и професионална история.

Защо е интересно животът на Доктора да бъде събран в биографично издание? Истината е, че не всичко, създадено и преживяно от него, намира място в тази в книга. Томчето обаче представя по увлекателен начин многобройните събития и срещи с хора, белязали съдбата на всеотдайния лекар и ценител на изкуството, създал джаз фестивала в Банско в години, когато градчето още няма славата на европейски курорт. Книгата е документално четиво, базирано на разказите на д-р Татяна Вълова-Илиева за общия им път и на споделяните от Доктора лични истории преди срещата им през 1997 години. В досегашните издания на фестивала са взели участие над 500 изпълнители от цял свят.

Тази книга не е подробна, суха биография. Това е емоционално документално четиво за Доктора. Не за икона, а за многопластова личност с огромна енергия и любопитство към света, човек със своите добродетели и слабости, с природната дарба да бъде и преуспяващ, и състрадателен. Животът му е достоен за филмов сценарий, пъстър, изненадващ, наситен с изстрадана мъдрост и поука за всички – от една златна писалка и пророческите думи "Българино, ти ще станеш велик човек", изречени от ексцентричен австрийски предприемач, през перипетии и трупане на знания от Далечния Изток до крайния Запад, до осъществяването на най-смелите си мечти в България… Приятно пътешествие по стъпките на д-р Емил Илиев, който лекуваше телата с най-доброто от медицината, а душите – с музика".

Д-р Татяна Вълова – Илиева е главен асистент в катедра "Кардиология, интензивна терапия и вътрешни болести" във ВМА. Завършила е медицина в Медицински университетСофия през 1998 г. Придобива специалност по вътрешни болести през 2004 г., а по кардиология – през 2010 г. Защитава дисертационен труд на тема "Белодробен ултразвук в диагностиката на кардиогенна диспнея". Член е на Дружеството на кардиолозите в България, ESCProfessionalmember. Има повече от 60 публикации в престижни български и международни научни издания. Владее писмено и говоримо английски, немски и руски език.

"Със сигурност мнозина, които са срещали съпруга ми, сега ще се изненадат колко още е побирала неговата огромна душа; за още колко идеи е намирал енергия; колко още радости е откривал в живота си – споделя д-р Илиева. – Доктора имаше удивителното качество да прозира далеч в бъдещето. Беше визионер, мислеше мащабно и в перспектива. Успяваше да предвижда развитието на икономиката, политиката, духовността. Ненапразно през 2009 г. бе удостоен с отличието "Човек на 21 век" – всичко, което предприемаше, беше с мисъл за добро бъдеше за повече хора. Знам, че мнозина заслужават животът им да бъде описан в книга, но решението ми не е самоцел. Защото неизброими са достойните хора, но не всеки има съдбата на д-р Илиев; не всеки е срещнал личностите, с които той се бе срещнал, за да може стъпка по стъпка да се изгради и утвърди като професионалист с международен авторитет, направил толкова много за нашата държава. Беше истински патриот, човек с изключително развито чувство за отговорност, дисциплина и достойнство, който никога не щадеше себе си. Дори в най-непоносимата си умора ставаше и тръгваше, ако беше поел ангажимент. Казваше: "Трябва да отидем, за да уважим човека"… Той вярваше в потенциала на българския народ, държеше на българския език, дразнеше се на безобразното словоблудство от страна на публични личности. Беше сладкодумен разказвач, хората обичаха да го слушат и му казваха: "Докторе, голям омайник си"… Такъв беше моят Доктор Джаз – омайник, който всичко правеше със сърце“.

ISBN: 978-954-330-576-6
Художник корица: Фиделия Косева 
Издател: ИК Унискорп 
Размери: 14 х 21 см
Брой страници: 268 с цветно приложение
Корица: твърда
Език: български 
Цена: 30,00 лева.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Simply Red - "Time"

Видео


Албуми


Simply Red - "Time"

Simply Red се завърна.Четири години след триумфа на "Blue Eyed Soul", една от най-ценените групи в Обединеното...

Най-четени новини


виж всички