Ел Греко реди Картини от една изложба


Ел Греко реди Картини от една изложба

6360

Албумът на Вангелис (Vangelis) "El Greco" ще прозвучи в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 часа довечера.

По предложение на музиканта в края на миналия век режисьорът Янис Смарагдис замисля проект, в който да представи вижданията си за живота и делото на художника Domenicos Theotokopoulos, наречен от Тициан ГъркътEl Greco. За целта Янис ползва биографичния роман "Ел Греко – божественият художник" на писателя Dimitris Siatopoulos и намира продуценти от Испания и Гърция, но преди всичко от критските общински власти и бизнес среди, въвежда в сюжета Сергей Шишов, водещ на предаването за концептуални албуми.

Филмът представя в епичен план събитията от ХVІ век, започвайки от остров Крит, тогава във владение на Венецианската република, борбата на гърците за национално освобождение, преживяванията на Ел Греко във Венеция (уроците на Тициан) и Толедо, озарението на любовта в живота му и противопоставянето с Инквизицията.

Всичко това - като фон на неговите картини, от които струи божественото вдъхновение. Така се очертават контурите от образа на великия художник, чийто жизнен път е белязан от липсата на компромиси със съвестта му, дълбоката религиозност и неспирен творчески порив.

От своя страна, в началото на 2006 Смарагдис се обръща с молба към Вангелис да подготви музикалния съпровод към лентата. 

Мултиинструменталистът пристъпва към работа по обичайния са маниер – застава пред екрана, на който се прожектират заснетите епизоди, и съчинява съвсем нов материал (музиката няма нищо общо с едноименните албуми от 1995/1998). Проектът е записан с участието на два хора.

Едно от най-ярките постижения в цялата гръцка културна действителност за последните години се реализира на 18 октомври 2007, след 7-годишен труд.

И филмът, и музиката на Вангелис оглавяват класациите по зрителски интерес, като получават отличия от престижни фестивали.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички