"Елате" от Тригайда в "Картини от една изложба"


"Елате" от Тригайда в "Картини от една изложба"

1262

В края на 2019 година мултиинструменталистът Георги МариновHorhe от музикалната група Оратница се свързва с електронния гуру Иван Шопов по повод поканата за съвместна работа с неговата формация The Grooving Pipers, в която участва и певицата Ася Пинчева (на снимката върху обложката на албума "Елате"). 

След успеха на първата им съвместна изява в този състав тримата решават да създадат още музика. Тогава обаче настъпва пандемията и се налага да работят изцяло дистанционно. Те си обменят по интернет и работейки през zoom, успяват да подготвят още няколко  композиции.

В края на април 2020 година Иван кани Георги и Ася на неговото събитие "One Man Party", на което показва нови проекти с електроника и фолклор, като за целта тримата решават да създадат още нова музика за концерта. Така се появяват още няколко изпълнения и след успеха от представянето им на живо, Иван предлага да ги издадат под формата на албум от триото. Тогава започва и реалното смесване и финализиране на албума "Елате" – отново дистанционно.

Записите се осъществяват през септември 2020 година в студио Octave Collective и в Etheraudio Studio. Канят 10 гост музиканти от България и други държави, за да се обогати звученето на албума, сред които са Теодосий Спасов, Димитър Бодуров, Асен Вапцаров, Мария Димитрова и Нейко Бодуров, както и Akira Uschida, Burak Malcok, Guldeste Mamac и Tayfun Ates.

Ето как Иван Шопов въвежда към замисъла на проекта: "Концепцията зад албума "Елате" е обвързана със запазването и разпространението на музикалното ни народно творчество и експериментирането с технологии и жанрове, които ни предоставя съвремието. Сливането на стилове, обединяването на опита и знанията на различни музиканти под една обща идея е начинът, по който се стремим да популяризираме българския фолклор извън границите на България. Заглавието, което избрахме, също носи своята символика. "Елате" приканва българската публика директно, докато превода от английски на "Elate" (въодушевявам, повдигам духа) олицетворява смисъла, който музиката носи изначало, а именно да радва, извисява и сближава.

Преплитането на жанрове цели да привлече различни слушатели и да стимулира любопитство както към българското народно творчество, така и към новите електронни жанрове. Музиката, която представяме в "Елате", има за цел да въздигне духа и да огласи истории от миналото, но разказани по съвременен начин", завършва Иван Шопов.

Албумът "Елате" ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 11 юни, след новините от 21.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички