Украинската прог/стоунър рок сензация Stoned Jesus отново в София
Нели Петкова, Графа, Скандау и Стефан Вълдобрев на четвъртия "Парк фест". Полет с балон е хитът на събитието в Студентския град между 29 септември и 2 октомври
Концертът в памет на Клиф Бъртън ще се състои в петък
Лауреатите на радиоконкурса за поп и рок "Пролет" ще бъдат обявени на гала в Sofia Live Club
Opeth и The Vintage Caravan на живо в Пловдив - още един паметен ден в историята на Античния
Турнето на Михаела Филева продължава с концерти в Пловдив, Стара Загора, Смолян и Кърджали
По "Пътя на среброто" с Даниел Гарсия трио
Spice New Year – грандиозно 90’s парти навръх Нова година в Inter Expo Center
Hammerhead (BG) с концерт в памет на Клиф Бъртън
Deadscape ще открият концерта на Draconian в София на 1 октомври
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени представят млади изпълнители на Sofia Summer Fest 2022
Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и Михаил Белчев с отличия от международния фестивал за поп и рок "София" 2022. Първата награда е за Delta Roosters

Хор Космическите гласове на финал в конкурс на Би Би Си


Хор Космическите гласове на финал в конкурс на Би Би Си

3325

Фолклорният хор Космическите гласове с диригент Ваня Монева ще участва на финала на международния конкурс "Нека пеят народите" на Би Би Си.

Тази година хоровото надпяване, което ще се проведе за 44-ти път, ще е с домакин Баварското радио в Мюнхен, Германия, на 11 октомври. Селектираната от Българското национално радио формация ще се конкурира в категория за фолклор, джаз и госпъл, след като беше одобрена от международно жури. "В изпълнение до 10 минути ще представим по една песен на Красимир Кюркчийски и на Иван Спасов", каза диригентката Ваня Монева. Конкурсът има още две категории - за хорове за възрастни и за деца. Във всяка се присъжда по една награда, а хорът с най-силно представяне получава голямата награда "Сребърна роза". До финала освен представители от България са допуснати и хорове от Дания, Румъния, САЩ, Австрия, Германия, Швеция, Великобритания и Латвия.

Хоровият конкурс "Нека пеят народите" се организира на всеки две години от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Началото му е в Лондон през 1961. Би Би Си е домакин на събитието почти 20 години. С времето конкурсът се утвърждава като един от най-престижните форуми на съвременната хорова музика.

През 1968 хор Родна песен печели голямата награда "Сребърна роза", а след това и през 1973 - Софийски камерен хор с диригент проф. Васил Арнаудов. Известните български хорове Бодра смяна, Детски хор на град Добрич и камерна капела Полифония са печелили първи награди в категорията си. През 2011 вокална формация Драгостин фолк спечели втора награда в категорията, в която сега ще се изявят Космическите гласове.

Финалът на конкурса "Нека пеят народите" ще бъде излъчен директно по програма "Христо Ботев" и интернет радио БИНАР на БНР на 11 октомври от 20.00 ч. българско време.

Всички радиостанции, членове на Еврорадио, ще предат заключителната надпревара на живо.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички