Нели Петкова, Графа, Скандау и Стефан Вълдобрев на четвъртия "Парк фест". Полет с балон е хитът на събитието в Студентския град между 29 септември и 2 октомври
Концертът в памет на Клиф Бъртън ще се състои в петък
Лауреатите на радиоконкурса за поп и рок "Пролет" ще бъдат обявени на гала в Sofia Live Club
Opeth и The Vintage Caravan на живо в Пловдив - още един паметен ден в историята на Античния
Турнето на Михаела Филева продължава с концерти в Пловдив, Стара Загора, Смолян и Кърджали
По "Пътя на среброто" с Даниел Гарсия трио
Spice New Year – грандиозно 90’s парти навръх Нова година в Inter Expo Center
Hammerhead (BG) с концерт в памет на Клиф Бъртън
Deadscape ще открият концерта на Draconian в София на 1 октомври
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени представят млади изпълнители на Sofia Summer Fest 2022
Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и Михаил Белчев с отличия от международния фестивал за поп и рок "София" 2022. Първата награда е за Delta Roosters
Sodom – метълизмът не е просто фаза

Хорът Нови български гласове спечели Латино Грами


Хорът Нови български гласове спечели Латино Грами

3327

Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка "Латино Грами" в категория "Най-добър фламенко албум" за "Alestedelcante".

Хорът е създаден в Нов български университет и в него участват алумни и студенти на университета. Създател и диригент на формацията е Георги Петков. Проектът с оригинална музика и нови интерпретации на испанското фламенко и българския фолклор са преплетени в единен художествен образ. Вокалните аранжименти са дело на композитора и диригент на проекта – доц. д-р Георги Петков, преподавател в департамент "Музика" на Нов български университет. Албумът е записан на живо от концертите на Арканхел с Нови български гласове в Алахар, Ла Гранха и Мерида, Испания, през август 2017 г.

От първо лице
Доц. д-р Георги Петков, диригент и аранжор на проекта:

В състава на най-младия камерен народен хор Нови български гласове съм включил основно студенти от НБУ, които са преминали школата по народно пеене на Нелка Петкова. С тези младежи работя още от НМУ "Л. Пипков", където съм бил техен учител и ги познавам добре. Всички те са част и от Фолк-джаз формацията на НБУ, където продължават да участват и след тяхното завършване. Една от големите ми мечти като преподавател е да видя на световна сцена наши студенти от Нов български университет и ученици от Национално музикално училище "Любомир Пипков". Този иновативен международен музикален проект ми предоставя точно такава възможност. Радвам се много на тези млади хора с прекрасни професионални качества и умения, които ме карат да се чувствам горд! Шест от осемте момичета, с които представихме новия албум "Alestedelcante" в Испания през май 2018 г., са възпитаници на Нов български университет.

Предисторията на проекта "Alestedelcante" и създаването на хор Нови български гласове е международният музикален проект Еструна, чиято премиера се състоя в столичната зала "България" на 24 април 2013 г. Продуценти на Еструна са Маргарита Борисова и Явор Ганчев – хората, които поеха големия финансов риск по осъществяването на такъв сериозен международен музикален проект с участието на световноизвестни музиканти като фламенко певеца Арканхел, етно-джаз китариста Антонио Форчоне, Теодосий Спасов, Рено Гарсия Фонс, фламенко китариста Дани де Морон и други колеги, които бяха част от Еструна. Изключително съм щастлив и благодарен, че познавам хора като Явор Ганчев и Маргарита Борисова ("Джаз Плюс"), които неотлъчно са заедно с нас вече 6 години в качеството им на организатори от българска страна на многократните ни турнета в Испания.

Проектът Еструна беше подкрепен и от фонд "Учебни програми" на Бакалавърски факултет на Нов български университет в своето начало през 2013 г.

"KuzumElenke - AlegriaDumbata":

https://www.youtube.com/watch?v=yAUD_TJtCKs

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички