Хорът Нови български гласове спечели Латино Грами


Хорът Нови български гласове спечели Латино Грами

4088

Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка "Латино Грами" в категория "Най-добър фламенко албум" за "Alestedelcante".

Хорът е създаден в Нов български университет и в него участват алумни и студенти на университета. Създател и диригент на формацията е Георги Петков. Проектът с оригинална музика и нови интерпретации на испанското фламенко и българския фолклор са преплетени в единен художествен образ. Вокалните аранжименти са дело на композитора и диригент на проекта – доц. д-р Георги Петков, преподавател в департамент "Музика" на Нов български университет. Албумът е записан на живо от концертите на Арканхел с Нови български гласове в Алахар, Ла Гранха и Мерида, Испания, през август 2017 г.

От първо лице
Доц. д-р Георги Петков, диригент и аранжор на проекта:

В състава на най-младия камерен народен хор Нови български гласове съм включил основно студенти от НБУ, които са преминали школата по народно пеене на Нелка Петкова. С тези младежи работя още от НМУ "Л. Пипков", където съм бил техен учител и ги познавам добре. Всички те са част и от Фолк-джаз формацията на НБУ, където продължават да участват и след тяхното завършване. Една от големите ми мечти като преподавател е да видя на световна сцена наши студенти от Нов български университет и ученици от Национално музикално училище "Любомир Пипков". Този иновативен международен музикален проект ми предоставя точно такава възможност. Радвам се много на тези млади хора с прекрасни професионални качества и умения, които ме карат да се чувствам горд! Шест от осемте момичета, с които представихме новия албум "Alestedelcante" в Испания през май 2018 г., са възпитаници на Нов български университет.

Предисторията на проекта "Alestedelcante" и създаването на хор Нови български гласове е международният музикален проект Еструна, чиято премиера се състоя в столичната зала "България" на 24 април 2013 г. Продуценти на Еструна са Маргарита Борисова и Явор Ганчев – хората, които поеха големия финансов риск по осъществяването на такъв сериозен международен музикален проект с участието на световноизвестни музиканти като фламенко певеца Арканхел, етно-джаз китариста Антонио Форчоне, Теодосий Спасов, Рено Гарсия Фонс, фламенко китариста Дани де Морон и други колеги, които бяха част от Еструна. Изключително съм щастлив и благодарен, че познавам хора като Явор Ганчев и Маргарита Борисова ("Джаз Плюс"), които неотлъчно са заедно с нас вече 6 години в качеството им на организатори от българска страна на многократните ни турнета в Испания.

Проектът Еструна беше подкрепен и от фонд "Учебни програми" на Бакалавърски факултет на Нов български университет в своето начало през 2013 г.

"KuzumElenke - AlegriaDumbata":

https://www.youtube.com/watch?v=yAUD_TJtCKs

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички