Хунну рок от Монголия, Артемий Троицки, Юджийн Хюц и Калуш оркестра в часа на Плешивото куче


Хунну рок от Монголия, Артемий Троицки, Юджийн Хюц и Калуш оркестра в часа на Плешивото куче

2128

•    "Краят на Путин дойде. Собствените му хора ще го свалят". Това смята Артемий Троицки, руският интелектуалец, журналист, промоутър и виднейши музикален критик. Той напусна Руската федерация през 2014 година, но изкъсо наблюдава културния и политически живот в страната и в чужбина. "Днес има две руски култури. Едната се установи в чужбина, а другата остана в Русия. Последиците от това разделение са, че сега има две Русии - вътрешна и външна. Външната Русия е най-шумната и видимата, тъй като това са музиканти, режисьори, писатели. Бих казал, че 80% - 90% от представителите на цялата качествена руска култура вече са в чужбина. И скоро ще се сблъскаме с това, че огромна част от руския бизнес също ще обърне гръб на Русия", прогнозира Артемий Кивович, един от първите съветски и руски рок журналисти и музикални критици, педагог, телевизионен - и радиоводещ, писател и актьор, както и откривател на стотици артисти, които греят на небосклона и към днешна дата.

Артемий Троицки:

- чете Андрей Лисиков, руски поет и музикант, популярен като Дельфин
- в реверанс към покойния легендарен пънкар и актьор Виктор Цой, лидер на Кино
- "Я плохой" на Гарин и гиперболоиды с премиера в ефира на програма "Христо Ботев"

•   Хунну рок от Монголия:  

- Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле провъзгласи нашумялата формация The HU за "Артист на ЮНЕСКО за мир" в седалището на организацията в Париж. The HU са първите музиканти от рок и метъл жанра, които получават тази престижна функция, изпълнявана досега от световните звезди Селин Дион, Сара Брайтмън, Хърби Хенкок, Маркъс Милър и Първия кавал на света - нашата гордост Теодосий Спасов

- Музикантите бяха почетени със специални златни и сребърни монети, които Монголската банка пусна заради разпространение на монголските дух и култура по света 

- Екзотичната монголска група като етно-ен-рол напред с ритуалното гърлено пеене кумей, каргыра, морин хуур, игил и ... Металика

•  Zelensky: The Man With The Iron Balls - солов изстрел от украинеца Евгений Николаев-Симеонов, известен с артистичния си псевдоним Юджийн Хюц. Харизматичният лидер на американския пътуващ цирк Гогол Бордело в акция, защото "трябва да помогнем да се изгради всичко наново". Песента, определена като "кармична", "някакво странно изкуство "Изтокът среща Запада", е интригуваща среща между различни светове и музиканти от различни стилове и поколения - цигуларят на Гогол Бордело Сергей Рябцев, Шон Ленън - синът на Джон и Йоко Оно, американският китарист и знаменит блуграс акустик Били Стрингс, барабанистът на Полийс Стюърт Коуплънд и Лес Клейпул, басист и фронтмен на Праймъс.

•  Първо изпълнение на победителите от "Евровизия" 2022 Калуш оркестра. Колоритните музиканти обединиха усилия с финландските алтърнатив рок легенди The Rasmus и издадоха нова, повлияна от украинския фолк, версия на песента от 2003-а "In The Shadows", озаглавена "In The Shadows Of Ukraine". Адаптацията на оригиналния мегахит отразява чувствата по време на продължаващата война и подчертава всекидневните битки, пред които са изправени украинците. Тили́нка в хип-хоп ритъм.

• Спомен за Джеймс Дъглас Морисън. Звучно талантливият Джим Морисън, Биг Джим, Джимбо, Лизърд Кинг - вокалист, поет, фронтмен, ключ и ключалка - Дъ Доорс, оживява в творчеството на своите съвременници от Унгария Хобо Блус бенд.

Алмир Хасанбегович на 45. Музикант, певец и продуцент, Бързият звяр (както е ученическият му прякор) и Дувкица (както се подвизава в Дубиоза колектив) - от групето Деф Ейдж Ъгейнст глухо доба до член на формация, която е сред най-успешните и бързо проспериращи съвременни колективи на Балканите през последните петнайсет години. "Трябва ли хората да се интересуват от политика и да гласуват? Има една поговорка, която казва "Ако не се занимавате с политика, политиката ще се занимава с вас". Когато демокрацията дойде на Балканите след падането на Желязната завеса, ние просто не бяхме готови за нея. Няколко поколения са възпитавани по начин, според който няма нужда да се поставят под съмнение решенията на политиците, а просто да им се подчиняват. Ще мине известно време преди младите хора да разберат напълно принципите на функциониращата демокрация. В момента властите във всички балкански държави управляват чрез страх. Свободата и страхът обаче не са съвместими", казва Дувкица.

"Плешивото куче" с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.  
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички