И Атлас пуснаха своя Черен албум


И Атлас пуснаха своя Черен албум

6936

Черен петък в края на ноември.

Тъмната част на деня е започнала малко след обедния десерт. Около час преди концерт-промоцията на група Атлас "Родени в ХХ век" се чувам по телефона с djsupermax (Ники Русиновски). Водим скучен разговор за кабели и преходници от канон към чинч. За финал Ники ме пита: "Ти тази вечер за 500-ен път ли ще гледаш Атлас?". Хвърля ме в дълбок размисъл. И е много близо до верния отговор, май.

Подозирам, че на някакъв таен от мен референдум "суверена" ме е избрал за неофициален член на тази легендарна група. Мислите, че ми е леко да ме спират непознати през ден с въпроса: "Извинете, вие от Атлас ли бяхте?". То неслучайно Пепи Писарски пее в онова  славно парче "Даже и децата вече, знаят, че сме от Атлас".

Но да отскочим до Sofia Live Club и да поклюкарстваме какво се случи там. Все весели неща основно. Ето малка селекция:
 
*** Данчо Стълбицата ме попита откога Рафи е вокалист на Атлас!

*** Жоро Арсов (дето уж е Рафи, ама не е) всъщност по едно време се оказа Митьо Пищова и държа предизборна реч за някаква бюлетина № 22.

*** Изчислих, че, ако съм ходил на 500 концерта на тази група, значи съм слушал "Кукла" точно 1 000 пъти на живо. Винаги я пеят по два пъти. Явно искат да стане хит!

*** 25 години след Metallica и Аталас издадоха "черен" албум. Промоутираха го навръх Черен петък. Случайност? Едва ли!

*** Гопето (дето уж е Рафи, ама не е) има фенки! Ама сериозни! Пищят като по Елвис. 30 години по-късно Атлас-манията е в процес на презареждане!

*** Сред публиката: Боби Джи все мрънкаше от ниското ниво на китарата на Писарски, Ивайло Крайчовски не беше доволен от липсата на телевизионни камери за цялостен запис на концерта и излъчване, а Венци Мартинов пък беше накефен и усмихнат от всичко.

*** Коледната украса на Sofia Live Club е пълно бижу.

***

Точно година по-късно след 30-годишния юбилей на една от най-обичаните български групи, в Sofia Live Club прозвучаха няколко от песните във все още парещия нов албум "Родени в ХХ век". Имаше премиера и на новото видео "Евридика" (авторска композиция на Георги Арсов). Два кавъра за разкош и дузина бляскави хитове, съпътствали музикално три поколения българи.

За година и половина трудов стаж в Атлас, Жоро Арсов е придобил страховита форма. Израснал е във фронтмен от христоматийна класа, пее впечатляващо ("Колко е хубаво певецът ти да умее да пее!" – реплика на Писарски по време на концерта) и за час и 50 минути успява да съхрани атомна енергия на сцената.

Зад Гопето четирима музикални майстори (Пепи, Асен, Иван и Драго) с небрежна елегантност свирят, демонстрирайки безкрайно удоволствие. Безспорно една от най-силните формации на Атлас в историята на новата българска музика. Дано да са заедно и за 50-годишнината на групата. Нужно е за българската музика изобщо.

Иначе Sofia Live Club толкова добре пасва аудио-визуално на бандата към днешна дата, че те задължително трябва да станат "резидент група" на това място. Както "щатните" диджеи в повечето клубове. И да свирят там поне два-три пъти в месеца.

За близо два часа, формацията, творяща в два века, опука за норматив около 25 песни. Уж ги свири нормално, но подскачащият Жоро отпред ги кара да изглеждат двойно по-забързани. "Двама с теб", "Губя се", "Сънувам тишината", "Да стопим леда" и "Родени в ХХ век" представиха едноименния албум на този концерт. За бонус "Яхнем ли метлата", плюс "Евридика", излъчена само на видео, от спуснат екран на сцената.

Атлас забиха смазващо и двата си любими кавъра напоследък. "Thinking Out Loud" на Ед Шийрън (фаворит на Пепи Писарски) и "Let Me Entertain You" на Роби Уилямс (любима на на Жоро Арсов).

Албумът "Родени в ХХ век" (издава Riva Sound) има впечатляващ дизайн. Самият диск е във формата на грамофонна плоча, кутията му е "грамофон", а книжката с текстовете е в специален вътрешен джоб. Пълен е с бъдещи хитове. Там е и "Коледният пънк" с участието на Стела Петрова. Плюс цели пет инструментала за караоке-тренировки.

Заглавната композиция пък на живо звучи точно като химн. Мощно и помитащо. В нея участват и групите Хоризонт и Спринт. За премиерата на това парче пред публика излязоха Валери Славчев (Хоризонт), Емил Копев и Петко Богданов от Спринт.

И двата биса накрая бяха за вече изпълнени песни по време на този лайв. Вечно "двойната" "Кукла" и едноименната "Родени в ХХ век", която явно ще се опита да я замени през следващите 25 години. Към всичко изброено до тук добавяме и цяла дузина вечни класики на Атлас от всичките им албуми. Иначе този прекрасен концерт можеше да откара още поне час в бисове, ама пуста претоварена програма на най-търсения за свирене клуб в София. Имаше и втори концерт същата  вечер. А Милица Гладнишка беше нервно изгладняла за изява на сцената.

Хора, купете си новия диск на Атлас! Продуктът е на суперниво. И то във времена на тотална музикална стагнация. Аз лично не мога да се сетя за повече от 4 стойностни проекта, излезли на физически носител в България тази година.

Сетлистът:

Играта свърши
Един щастлив празен ден
Двама с теб
Губя се
Капка от любов
Есен
Кукла
Thinking Out Loud (кавър на Ед Шийрън)
Сънувам тишината
Песен за истината
Не се предавай
Евридика (видеоклип)
Сърце на стъклото
Let Me Entertain You (кавър на Роби Уилямс)
Да стопим леда
Танцува тя сама
Яхнем ли метлата
Стая с лилави стени
Сляпо момиче
Родени в ХХ век
Древноримски гадател
Есенни цветя

Бис:

Кукла
Родени в ХХ век

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички