Именити преподаватели и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров" с голям концерт в Бургас


Именити преподаватели и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров" с голям концерт в Бургас

1074

Именити преподаватели, музиканти и студенти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще презентират дейността на висшето учебно заведение в Бургас със специален концерт на Биг бенда на Музикалната академия с художествен ръководител Михаил Йосифов.

На събитието, което ще се състои в Културен дом НХК от 18.30 часа на 16 март, са поканени младите бургаски таланти от Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров", жителите и гостите на града, които ще се срещнат с авторитетни преподаватели и музиканти, сред които големият наш китарист проф. д-р Цветан Недялков, известният басист проф. д-р Иван Стоянов и тромпетистът с многобройни почитатели у нас и в чужбина Михаил Йосифов.

Биг бендът на НМА "Проф. Панчо Владигеров" е вечно млад по възраст и дух оркестър. С дързост, любопитство и енергия младите музиканти се гмуркат в дълбоките води на жанра биг бенд – най-богата форма на джаза. В различни състави през годините, Биг бендът, ръководен от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов, има многобройни участия, сред които концерти за откриване на две от изданията на фестивала A to JazZ (2017 и 2019), концерт в рамките на Шестото издание на Music Elevator през 2021 г. – инициатива, създадена да подкрепя съвременната българска музикална сцена. С програмата си "Брас разходка по Коледа", Биг бендът се включи в честването на 100-годишнината на НМА "Проф. Панчо Владигеров" – юбилей, отбелязан с три концерта в програмата на Новогодишния музикален фестивал през 2021 г. Както MySound.bg писа, през 2022 година съставът беше поканен да гостува отново от продуцентите на фестивала с концерта "Let It Snow". Към тях се присъедини и Студентският струнен оркестър с диригент Райчо Христов.

Преди големия концерт в Културния дом на НХК, от 14.00 до 16.00 часа проф. д-р Цветан Недялков и колегите му ще представят специалностите в музикалната Алма матер и възможностите, които се откриват пред младите музиканти. Презентациите ще прераснат в открити уроци и майсторски класове, където талантливите тромпетисти, китаристи и басисти ще почерпят от опита и сръчностите на утвърдените виртуози.

Вече на 101 години, днес НМА е международно призната образователна институция, чиито педагози и възпитаници са част от елита на световната музикална сцена.

За реализацията на завършилите студенти в катедра "Поп и джаз изкуство" е достатъчно да се споменат имената на Васил Найденов, Георги Христов, Веселин Маринов, Васил Петров, Владимир Ампов-Графа, Десислава Добрева, Борис Солтарийски, Белослава, Маргарита Хранова, Петър Чернев, Мая Нешкова, Христо Кидиков, Михаил Йончев, Йордан Марчинков, Нели Рангелова, Силвия Кацарова, Ваня Костова, дует Ритон, Мими Иванова, Петя Буюклиева, Кичка Бодурова, Богдан Томов, Камелия Воче, Панайот Панайотов, Венета Рангелова, Росица Ганева, Станислав Сланев-Стенли и др. Сред големите инструменталисти, преминали през НМА, са Стоян Янкулов-Стунджи, Цветан Недялков, Иван Стоянов, Кристиян Иванов, Евгени Йотов, Михаил Йосифов, Веселин Веселинов-Еко, Васил Пармаков, Димитър Ковачев-Фънки и много други.

Билети за концерта на Биг бенда - на касата на НХК. Редовният билет е на цена 10 лв., а за пенсионери – 6 лв.

Повече информация за концерта - на телефон 0894 898 098.

Снимка: Георги Петков

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички