Исихия ексклузивно в мобилна среда


Исихия ексклузивно в мобилна среда

6943

Новата песен на Исихия - "За вярата на Шишмана", ще бъде представена ексклузивно в мобилна среда в Деня на Българската армия - утре, 6 май.

Това ще се случи благодарение на проекта Music Space.

"За вярата на Шишмана" е първото българско изпълнение, което ще достигне до публиката единствено чрез мобилните технологии и ще бъде достъпно за слушане и сваляне само в мултимедийния портал на М-Тел - Vodafone Live!
 
Мелодията е авторска интерпретация на народната песен "Откак се е зора зазорила", възхваляваща храбостта на българските воини. Тя е от предстоящия да се появи тази есен двоен албум на Исихия. Звученето на продукцията е вдъхновено от музикалната традиция на източноправославното едногласно песнопение.
 
Всеки, който иска да чуе или свали песента, ще може да го направи като посети през мобилния си телефон Vodafone Live!- портала на адрес http://live.mtel.bg

"За вярата на Шишмана" се намира в секцията Music Space.

Исихия към днешна дата са Петър Делчев (тамбура, чело-тамбура, вокали), Евгени Николов (вокали, тъпан), Панайот Ангелов (тъпан, перкусии) и Веселин Митев (гайда, кавал, рог, вокали), който е известен и от проекта си Кайно Йесно Слонце.

В саунда на формацията древност и модерност нямат граници: те с лекота минават от старинното ортодоксално пеене към традиционните народни инструменти, а оттам - към електрическата китара и синти-клавира например. При това - без йота идея за комерсиализъм.

"Исихия на гръцки в духовен смисъл е "тишина, безмълвие". Исихазмът е християнството в най-чистия му вид, което като учение е било много силно точно тук, на Балканите, в най-трудния период - XIV в., около турските нашествия. Това не е секта, не е и ерес. Ние бихме искали да пренесем идеята за чистотата и вярата, която хората са имали тогава, чрез музиката си днес", разясни Евгени навремето.

Исихия дебютираха с характерното си етно-ембиънт звучене още като съпорт на своите македонски колеги Анастасия в НДК през 2000, подгряха и за Мизар през 2005.

Групата има съвместни участия и с Нона Йотова, Теодосий Спасов, Лот Лориен и Кисмет.

В дискографията ѝ са албумите "Исихия" (2001) и "Орисия" (2003) - саундтрак към хитовия спектакъл на Нешкa Робева.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички