Испанският ангел на Paul Winter Consort каца в ефира на програма "Хоризонт" тази събота


Испанският ангел на Paul Winter Consort каца в ефира на програма "Хоризонт" тази събота

1670

"Paul Winter Consort направи турне в Испания през март 1992 година, завръщайки се за трети път в тази страна, чиято култура и публика обикнахме – твърди шесткратният носител на отличието "Грами" Paul Winter

Неговата изцяло акустична формация има издадени 16 албума в стилистиката на класическата музика, джаза и ню ейджа, сред чийто пионери се нарежда. –  Бяхме особено развълнувани, защото донесохме нова музика, бяхме и с нов контрабасист.

Испания е една от любимите ни страни за турне. Публиката е наистина симпатична, слуша с плам. А концертните зали в почти всичките 18 града, в които свирихме, са превъзходни. Често пъти това са класическите стари оперни театри, с няколко нива от подковообразни балкони, които сякаш обгръщат сцената. Тези театри ги чувствам едновременно интимни и величествени, и тъй като са създадени за акустична музика, те са идеални за нашите инструменти.

Досега сме посетили доста области в Испания, свирейки в региони с различни културни традиции. Чудихме се защо в тази епоха, когато световната медийна култура е доминирана от електронна и вокална музика, младите хора в Испания изпитват такава силна страст към нашата музика, която е инструментална и акустична.

Помислих си за две причини за тази своеобразна нагласа, която срещнахме тук: едната е културната независимост на испанския народ (те вървят по собствен път, независимо от тенденциите в останалата част на Европа); а другата е, че Испания се радва на Ренесанс на духа след мрачните десетилетия на диктатурата на Франко, и има освежаваща откритост в много от хората, които срещаме.

Именно в тази среда доловихме нарастващия интерес в местната публиката към музиката на нашия Consort, първоначално от човек на човек, сред малка общност от фенове в Мадрид, които обичат бразилската музика и джаза.

Резултатите от това трето турне надхвърлиха нашите очаквания и големият бонус беше да се приберем у дома с цифрови записи от представленията, които издадохме в албума "Spanish Angel" ("Испански ангел").  

Когато прослушвах записите, бях потопен в потока от тази музика, времето сякаш изчезна и аз се чувствах част от една велика общност, която празнува живота със звук. Дълбоко съм благодарен на музикантите, инженерите и публиката, които направиха този албум възможен, и на всички хора, които участваха в това дълго, богато и току-що започнало пътуване", завършва Paul Winter.

"Spanish Angel", отличен с наградата "Грами" за най-добър ню ейдж албум, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР тази събота, 6 август, след новините от 21.00 ч.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички