Кирил Маричков с награда от Столичната община на София Филм Фест


Кирил Маричков с награда от Столичната община на София Филм Фест

3501

Кирил Маричков ще получи награда от Столичната община на "София Филм Фест" 2019, известиха от щаба на фестивала. Както MySound.bg нееднократно писа, 23-ото издание на кинофиестата ще се състои между 7 и 16 март.  В чест на легендарния български музикант ще бъде показан филмът "Щурците – 20 години по-късно" (1988).  Интервю с автограф от Маричков ще има в столичния Дом на киното от 12.00 ч. на 16 март, събота, сетне, от 13.30 часа, е прожекцията на 85- минутната лента в афиша на "Музикална кутия: 50 години от Уудсток". В "Щурците – 20 години по-късно" режисьорът и продуцентът Панчо Цанков и операторът Андрей Чертов правят документално-игрален портрет на рок групата, характеризираща цяла епоха за българската музика. На фона на концерти в зала "Универсиада" през 1987 година са направени интервюта с членовете на състава, които разказват за историята на групата, перипетиите през годините, начинът на създаване на песните, влиянието на славата. В лентата се оглеждат много от абсурдите в България от средата на 60-те до 80-те години на ХХ век. Борбата им да свирят рок, отказът да се подчиняват на нелепи изисквания и идеологически ограничения им създават проблеми, но развиват и гражданското им мислене и им спечелват хиляди възторжени фенове", пише по повод 20-годишнината на групата киноведът Александър Янакиев.
Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 година. Свири на пиано от малък, но следва инженерство. През 1967 година заедно с Петър Цанков, с когото дотогава са част от Бъндараците, създават Щурците. Името на новата рок формация е избрано след конкурс в радиопредаване. Първоначално музикантите свирят песни на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рок-ен-рол, мелодични балади, хард рок и прогресив рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор, а Щурците имат записани 12 студийни албума и много малки плочи. През 1967 година групата работи и с Георги Минчев, с когото печелят първото официално признание – песента на композитора Борис Карадимчев "Бяла тишина" (с участието на струнния квартет Димов) получава първа награда на фестивала "Златният Орфей", а впоследствие е обявена и за мелодия на годината в едноименния телевизионен конкурс. През следващата 1968 година излиза първата малка плоча, включваща песните "Веселина", "Звън", "Малкият светъл прозорец" и "Изпращане".
Популярността на Щурците непрекъснато расте, за да достигне своя връх през 1980-те години, когато излизат албумите "20-ти век", "Вкусът на времето", "Конникът" и "Мускетарски марш". Песните им са актуални, стилово разнообразни и печелят младежката публика. Текстовете им са дело на някои от най-известните и талантливи български поети. В кариерата си групата има повече от 3000 концерта при препълнени зали. През 1997 година бандата се събира се събират, за да отбележи 30-годишния си юбилей с голямо турне, отново с препълнени зали и летни театри. Излиза 11-тият албум "30 години Щурците".
В началото на юли 2007 година Щурците осъществяват национално турне по повод 40-годишнината от създаването на групата в нейния основен състав – Кирил Маричков, Петър Гюзелев, Валди Тотев и Георги Марков. Всички концерти са с вход свободен. Издаден е и последният, 12-ти албум на групата - "На прага на сърцето".
Наред с музиката на Щурците, Кирил Маричков записва и два солови албума - "Зодия Щурец" и "Искам да кажа". "За мен винаги е било много важно за какво пея в песните си. Мисля, че нямам песен с текст, от който да се срамувам. Колкото до "любимия" ми стих - ще ми се да кажа, че аз много рядко използвам думата "любим". Изпял съм обаче много стихове, които наистина ми харесват, например: "Дали все още Хамлет жив е? Дали все още се тревожи? Да бъде или да не бъде - Средновековно невъзможен!…"
Кирил Маричков е автор и на музиката за осем български филма, сред които култовият "Вчера" на Иван Андонов, откъдето е и песента "Клетва" (една от най-популярните песни в българското кино), "Адио, Рио", "Индиански игри", "Вампири таласъми", "Дунав мост" (с песента "Моят свят"), "Най-важните неща" (с "Обичам те завинаги") и други.
"Много исках да пиша филмова музика. Беше ми интересно и имах усещането, че се справям. Тогава Иван Андонов, с когото бяхме близки, правеше своите филми. Гледах отстрани и много ми се искаше и аз да напиша музика за някой негов филм. Никога обаче не се осмелих да му намекна това. Но съдбата очевидно си е знаела работата и един ден той ми каза: "Абе знаеш ли, ще правя филм за 60-те години, за битълсовото време. Ще се казва "Вчера". Ще ми се ти да напишеш музиката". Вътрешно направо се взривих от радост и така започнаха нещата", спомня си за времето на първата си филмова песен "Клетва" Кирил Маричков, а тя се превръща в емблема на едно време, което помнят поколения и влиза в историята на златните български хитове.
През 1992 година Кирил Маричков заедно с Константин Марков (басист на Тангра) основават рок радио "Тангра". Незабравими ще останат концертите в Летния театър, с които се сложи началото на двете издания на "Рок Филм Фест" от 1993 и 1994 година, организирани от радиото.
През 90-те години на XX век наред с десетки представители на българската култура рок звездата се включва в движението на демократичната опозиция. Избран е за народен представител в 7-ото Велико Народно събрание. Тогава композира песента "Аз съм просто човек".
От 2013 година Маричков е член на супергрупата Фондацията. През 2017-а Щурците празнуват своята 50-годишнина с концерт в "Арена Армеец". Гост-музиканти са Иван Лечев и Славчо Николов, а подгряващи групи са Б.Т.Р., D2, Тангра и Фондацията. И тогава това не е просто концерт, а незабравим спектакъл - магическа комбинация от уникалната музика на Щурците с вечно актуалните послания на песните им, динамика и емоционален заряд. "Две следи", "Среща", "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "ХХ век", "Конникът", "Клетва", "Вълшебен цвят", "Мускетарски марш" са само част от златните хитове на групата, които знаят и помнят вече няколко поколения меломани. Към днешна дата динозавърът на българския рок жъне лаври в компанията на младата алтърнатив банда Jeremy

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Михаела Маринова - "До безкрай"

Видео


Албуми


Михаела Маринова - "До безкрай"

Две години след дебютния си диск "Стъпка напред", Михаела Маринова е готова с втори албум, озаглавен "До безкрай"....

Най-четени новини


виж всички