Код: 662. Блус виртуозът Christone "Kingfish" Ingram по жицата със Сергей Шишов


Код: 662. Блус виртуозът  Christone "Kingfish" Ingram по жицата със Сергей Шишов

1434

С телефонния код 662 се избират шест области от северната част на щата Мисисипи, включително град Кларксдейл, където блус виртуозът Christone "Kingfish" Ingram  е роден и израснал.

Градът е родно място и на едновремешните евтини заведения juke joint и Red’s, в едно от които Christone има първото си представление само на 11 години. Този телефонен код е създаден през 1999 г., същата година, когато е роден звездният блусмен Kingfish, носител на наградата "Грами", и покрива като територия по-голямата част от това, което обикновено в музикален план приемаме за делтата на Мисисипи. Мнозина наричат тази територия Мека на дългогодишната музикална блус традиция, но за Ingram това е неговият дом.

Дебютният му албум "Kingfish" е издаден през 2019 година и с него обикаля внушителна поредица клубове и концертни зали в САЩ, в част от които е съпровод на Vampire Weekend, Jason Isbell, Eric Gales и Buddy Guy, а и участва в техните албуми. След турнето 21-годишният младеж се завръща в родния си град и започва да разсъждава върху впечатленията си от последните две години, белязани от загубата на най-големия му поддръжник – майка му.

Албумът "662" (обложката на снимката) е композиран по време на Covid-19 пандемията – от май до септември 2020 г. – като проект с много личен отпечатък, в който  Christone "Kingfish" Ingram представя своята история на блуса, и именно с него прави пробив на световната сцена през 2021 г.

"Първото нещо, за което хората си мислят, когато чуят за Кларксдейл, е блусът, но те имат предвид само музиката – казва Christone – Исках да покажа, че в блуса има малко по-дълбоки неща, които се дължат на текста". Така в песента"662", с която започва албумът, Ingram умишлено вмъква елементи от културата на афроамериканците от делтата на Мисисипи, "родината на блуса". Ето как описва мястото, което го е отгледало, в едноименната песен:"Много хора стават рано/ Много хора се надигат/ Имат църква на всеки ъгъл". И добавя в интервю: "Всичко това е вярно. В 5.30 сутринта чувате коли, хората напускат домовете си, за да тръгнат на работа. И наистина има църкви на всеки ъгъл. Виждате хора, седнали на верандата си, и когато минавате покрай тях, те ви махат – това е културата на Мисисипи".

В албума има и по-интимни моменти от живота му. Песни като "That’s All It Takes" и "You’re Already Gone" засягат любовния му живот. В дебютния му албум чухме нещо подобно, но той признава, че тогава е имал само едно романтично изживяване, от което е черпил вдъхновение. Тук, в "662", с повече преживян опит, Ingram се гмурка по-дълбоко в най-великото чувство.

Като най-младият музикант, подписал договор с легендарната чикагска фирма Alligator Records, Christone се чувства отговорен да предаде вековната блус традиция на следващите поколения. За него е важно да подчертае, че в основата си блусът е протестна музика. "Не пеем само "О, любимата ми ме напусна - казва той - Заради всичко, което се случва в света днес, искам да пренеса традицията на блуса като протестна музика". Ingram с дълбоко уважение споменава разнообразните си влияния, сред които са блус музикантите Robert Johnson, Lightnin’ Hopkins, BB King и Muddy Waters. Но той също така отбелязва въздействието на рок изпълнители като Jimi Hendrix, които допринасят за формирането на динамичния му звук. На основата на различни епизоди от своите музикални спомени Kingfish пренася блус традицията, която си струва да се съхрани за онези, за които смята, че имат най-голяма нужда от нея.

"Не виждам нищо лошо в добавянето на нови аромати модерна музика към блуса. Особено хип-хоп, подобно на легендата Miles Davis, защото това е един от начините, по които чувствам, че наистина мога да достигна до младите си връстници. И след като ги разбера по този начин, мога да седна с тях и да им разкажа как наистина е възникнал блусът“.

Сергей Шишов ще представи "662", отличен с наградата "Грами" за най-добър съвременен блус албум на 3 април 2022 година, в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 7 май, след новините от 16.00 ч.

 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички