Култовият диджей и меломан Дани Бирата - Йордан Ставрев, почина на едва 45 години


Култовият диджей и меломан Дани Бирата - Йордан Ставрев, почина на едва 45 години

3964

Йордан Ставрев, по-популярен като Дани Бирата, DJ Dante и Ramsey Hercules, почина след тежка 8-месечна борба с рак на панкреаса на едва 45.  

Насо Русков посвети последното издание "Мотел Хентай" по радио "Тангра Мега Рок" на преждевременно напусналия ни колорит.

"В памет на неповторимия и единствен Дани Бирата - Йордан Ставрев, който напусна този свят на 10 март. Почивай в мир", написа Ицо Петров - Хазарта по повод кончината на  своя приятел и колега.

За Дани скърби и радиоводещият и музикален журналист Ники Кънчев. Ето какво сподели той: "Пореден тежък удар. Само на 45 години днес си е тръгнал след тежка 8-месечна борба с рак на панкреаса един Музикален Вълшебник! Познавах го като Бирата, по паспорт е Йордан Ставрев. Гостувал ми е много пъти в "Дарик" в средата на 90-те с другите деца на онова поколение: Юрапа, Пенчев, Чайката, Нуфри, Даката, Митко Кърнев, Дичо. Много от софийската алтернативна бохема го познават и като DJ, подвизаваше под псeвдонима Ramsey Hercules, въртеше и онлайн радио. Култов тип! Винаги вървеше с високо вдигната глава!
Сбогом, пич!
По бира за Бирата!".

Иво СтоядиновЧарли (Babyface Clan, Phuture Shock):

"2000 година тъкмо бяхме завършили "Романтика" на Babyface Clan, Фичо беше композирал някои нови идеи и заедно с Деси ги пробваха. Фичо ми предложи и аз да се включа. В същия момент Дани Бирата се върна от Холандия. Там той беше научил доста неща относно продуцирането. Zoom sample track, Roland groove box, малък миксер и компютър с  Cubase това беше всичко. Бирата се беше научил да ги използва виртуозно. Това даваше възможност да запечатва всеки един момент от тези лайв джемове които правихме. В продължение на година се записа материал за няколко албума. Забавление, смях и тонове джойнт. Така записахме албума. Дойде време за първи концерт, но нямахме име. Нямахме идея как да кръстим групата, а оставаха броени дни. В последния момент Бирата извади една плоча на Curtis Mayfield,на която пишеше "Future Shock" Беше ясно,че това ще е името".

"Ramsey Hercules, ще продължим да си творим на друго място някой ден! Оставяш легенда завинаги! Boogie on!❤", написа Дичо.

За прякора на Йордан Ставрев - Бирата, се говори като за легенда. Твърди се, че идва от способността на Данчо да поглъща огромни количества пенлива течност на един дъх без да преглъща продължително време.

Свързваме името на Йордан Ставрев през 90-те с кросоувър бандата Дер Грюне Пункт и "Анданте Студио". "Познат като Бирата, само че в моите метъл проекти - казва Данчо -  Имам си собствена метъл група – нарича се Мултигруп и свири неометъл. А пък Данте съм в проекта ми с Фючър Шок. Имам и друго прозвище, което е Дани Де Лора, в една друга група пък ме наричат Манекена – там също участвам като диджей. И... различните ми приятелки ме наричат с различни имена. Но не съм изчезвал, бях малко  "на гурбет". Не съм имал за цел там да изкарвам пари като диджей. Работех всякакви работи. Накрая две години работих като барман само – бях се издигнал доста... И диджействах по разни кофи-шопове за удоволствие..." "Ходихме малко, видяхме как живеят хората... Видяхме, че не е за нас тоя тип живот - и се върнахме", обяснява Ставрев за “холандската" си авантюра.  

В Амстердам се запалил най-вече по идеята да създаде собствено студио. Започнал да си купува машини и разни други неща. С група български приятели там си оформили и репетиционна. "С Петко, Васето, Фичо, Кмета, Митьо Би се събирахме да джемим...  Всеки слага две-три машинки, някой си носи барабани и така. Правехме го за кеф... Да ударим два-три пъти. Сега това го няма толкова. Хората живеят такъв живот, че не могат да си позволят да го правят за кеф. Трябва да си финансово обезпечен и да имаш времето да свириш днес 3-4 часа без да си ходил 8 часа на работа", ще сподели по-късно Бирата.

Той е създател на лейбъла Stereopor Records и на онлайн радиото Boogie.FM за всевъзможна музика, но основно за диско, фънк, соул, ар-ен-би, джаз и рок и въобще парчета, сходни с този широк диапазон.

Менажираше магазина за плочи Boogie Exchange, защото по думите му "трябва да има такова място. Не може да няма винил-шоп в столицата на една държава. Няма такава държава. В Лондон има сто, в Амстердам са 30, в Берлин са 80…" Самият Рамзи описва личната си наслада от купуването на плочи, преживяна в Холандия, като "много готино усещане". Със сериозно количество edit-и на стари класики и редки съкровища от 70-те и 80-те, които не пазеше на меломанските лавици.

Заедно със Skill създадоха 45 Mafia – диджейски проект, посветен на 7-инчовите плочи. Най-новата му страст беше свиренето на саксофон.

Изявявал се е на една сцена DJ Vadim, Stereo MC's, Massive Attack, Coldcut, Ashley Beedle, Alice Russel, Morcheeba, Todd Terje, Onur Engin, DJ Spinna и други.  

Дани Бирата вече е в компанията на колегата си Ники Русиновски.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички