Quintet Colors за чиста радост. Супергрупата излиза на сцената в Sofia Live Club този четвъртък
Репортаж от първи ред на сцената: Ancient, Serpentine Creation, Ambroz и Historian в София
40 години от издаването на "Powerslave"! Ще го отпразнуваме с Raising Hell в столичния клуб Live & Loud
Нова генерация с бутиков концерт. Само 300 души ще могат да гледат бандата в столичния клуб "Строежа" на 20 март
Tailgunner преди U.D.O. в София
Даниел Верстапен с два концерта у нас. Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов и Магическите гласове на България ще са специални гости на белгийския пианист
Judas Priest отново в България на 19 юли
Гръцките дет/трашъри Rapture с концерт в София, младите лъвчета Certain Demise и Unbaptised ще открият за гостите на 22 март
Съвместен концерт на Ancient и Serpentine Creation, Historian и Ambroz ще ударят преди хедлайнърите в столичния клуб "При Черепите" на 16 март
Sevi в афиша на шотландския Winter Storm Festival
Басистът на легендите Einstürzende Neubauten с hackedepicciotto за първи път в България
Метъл машините Decapitated, Incantation и Nervosa ще мелят в столичния клуб Mixtape 5

Митичният Първи софийски рок фестивал и група "Субдибула" - на 35 години. Венци Дреников разказва всичко за историята и участниците в събитието в предаването "Плешивото куче"


Митичният Първи софийски рок фестивал и група "Субдибула" - на 35 години. Венци Дреников разказва всичко за историята и участниците в събитието в предаването "Плешивото куче"

1777

...Те бяха на 20 години в България от края на 80-те.

 Свиреха различни стилове и се бунтуваха срещу системата и соц-а. Може би бяха последните, облагодетелствани с нещо конкретно, срещу което да се бунтуват. Всяка група тогава свиреше свой собствен стил, макар че феновете бяха метъли, пънкари и уейвъри. Самата им музика беше бунт – саркастичен и пародиен (Контрол), плашещ и скверен (Кале), директен и напорист (Ахат), нежен, мрачен и извисяващ (Нова Генерация), нихилистичен и неуязвим (Ревю), артистичен и отчужден (Виолетов Генерал) или сърдит, шумен и загрижен (Ера), с които дойде, за съжаление, тъй чаканият и бленуван - но за нещастие, неуспешен преход, и с това - неосъществена мечта, за по-светло бъдеще... 35 години от митичния Първи софийски рок фестивал в Летния театър - днешната "Борисова градина", тогава Парка на свободата с участието на Хелиос, Субдибула, Атлас, Димитър Воев и Кале, Апокалипсис, Тротил, Фарс, Контрол, Ахат, Тестамент, Ера, Соларис... Всичко за събитието от първа ръка - разговор с организатора и селекционер на фестивала Венци Дреников ("Субдибула", вляво от Петър Чухов на снимката от самото събитие) за:

- Историята на фестивала

- Ролята на Университетския клуб за естетическо възпитание към СУ и Шесто управление на ДС в провеждането на събитието

- Дръпнаха ли наистина шалтера на Митко Воев и Кале?

- Субдибула на 35 години. Кое мотивира бандата да се върне в студиото за нови песни? (и самите нови песни - "Джуди" и "Деликатно мълчание")

-  Дамското попълнение във формацията

•  Eдна от най-търсените банди на новата сръбска рок сцена - Неозбилни песимисти (Несериозните песимисти), на нов глас. Войводинските селяци с оптимистични възгледи за социално-културното ни битие продължават да тряскат стил, определен от тях самите като антиглобален етно пънк и ска кор фънк.

•  "Болшой театър" отмени балета "Нуреев" на Кирил Серебрянников заради антивоенната позиция на режисьора му, по същите причини от майската програма отпада и оперната постановка "Дон Паскуале" на Тимофей Кулябин. Държавната академична институция в Москва беше принудена да свали творбите заради изявления на създателите им срещу т. н. "военна операция" в Украйна.

- Известният пионер на руския рок Виктор Цой - герой на Кирил Серебрянников ("Лято", "Рагин", "Креватни сцени", "Студентът" и др.)

- Емблематичната рок звезда Стас Намин представя режисьора, а и дългоочаквани нови записи с прочутата група Цветя, основана през далечната 1969 година. Робърт де Ниро, Арнолд Шварценегер, Куинси Джоунс, легендарните  Пинк Флойд и U2 специални гости в създадения от него център SNC.

•   ЧРД на една от най-големите млади поп звезди в Словения и автор на песни - Zan Sercic.

• На хоризонта: тежко се задава секстетът Ildaruni. Арменците пристигат с паган метъл, микс от безмилостен интензивен блек и старинни фолклорни мелодии, за концерт в столичния клуб Live & Loud на 20 май. Хедлайнърите ще бъдат подгряти от пловдивчаните Фрея и супегрупата Вlack:I, създадена през март 2020 година от членове на Scolos и Dimholt. Дебютират месец по-късно. Към момента съставът работи върху втори албум. За есента имат потвърден концерт – с Impaled Nazarene и Bolg, а предстоящият в Live & Loud ще е първото им излизане пред публика.

"Плешивото куче" се излъчва по програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР с автор и водещ Ивайло Кицов всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички