Музата на Дейвид Линч Криста Бел долита в София този петък


Музата на Дейвид Линч Криста Бел долита в София този петък

3062

Есенното европейско турне на "музата на режисьора Дейвид Линч" Криста Бел и нейния квартет започва тази седмица. Както MySound.bg нееднократано писа, третата дата от него е в София – този петък, на 8 ноември, в Голямата зала на клуб Mixtape 5 и е единственият концерт на Балканите, ако не броим Атина, припомнят организаторите от радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР, който този месец чества 11 години от създаването си. Както и преди две години (през 2017, годината на новия "Туин Пийкс"), така и сега, през 2019-та, годината, в която Линч беше удостоен с "Оскар" за цялостно творчество, неговото голямо откритие за световната музикална сцена Криста Бел ще представи на софийската публика музика както от съвместните си два албума с него, така и от новите си издания.
Тази пролет излезе и четвъртият ѝ пълнометражен албум "Feels Like Love", песен от който даде името на нейното настоящо турне Time Never Dies. Криста Бел, която изигра специален агент Тами Престън в третия сезон на "Туин Пийкс", започва музикалната си кариера през 90-те с джипси-суинг формацията от родния ѝ Остин, щата Тексас, 8½ Souvenirs (име, почитащо както Фелини, така и Грапели). Първата ѝ по-сериозна работа с Линч е във филма "Inland Empire" (2006) – неин е разтърсващият глас в песента "Poilish Poem". Следват албумите "This Train" (2011) и късометражният "Somewhere In The Nowhere" (2016), където Линч освен съавтор и продуцент, е още и китарист. С тях Криста Бел се нарежда сред плеядата от удивителни женски гласове във вселената на Дейвид Линч (ще споменем само още Джули Круз и Ребека дел Рио и това ще е напълно достатъчно). Съвместната работа на двамата продължава в киното, докато със следващия си диск ("We Dissolve" от 2017, който също беше изсвирен в своята цялост в София, пак по покана на "Аларма Пънк Джаз" преди две години) Криста Бел пое в една малко по-нова посока – там продуцент вече беше дългогодишният сподвижник на Пи Джей Харви Джон Париш, а в записите участваха Ейдриън Ътли от Portishead, Джеф Даунс от Yes и Asia и Стивън О‘Мали от Sunn O))).
В новия албум "Feels Like Love" сякаш преднамерено няма звездни гости от тази величина, като в деветте песни се дава много повече пространство и свобода за изява на собствените магични сили – на Криста Бел и на музикантите в нейния оригинален квартет – Кристофър Смарт (бас и съавтор на повечето от парчетата в последните два проекта), Джейсън Олтман (барабани) и Джон Санчес (когото ще гледаме за първи път на българска територия) – китари. Три от песните вече познаваме и от късометражното ѝ издание, излязло няколко месеца след първия ѝ концерт у нас – това са "52 Hz", "Everest" и вдъхновената от "Туин Пийкс" "Blue Rose". Сред безспорните хитове в албума са още "Time Never Dies", заглавната "Feels Like Love" и финалната "Vanish", въпреки че в този запис сякаш няма песни, които да не са хитови… Оставяме си място и за изненада в петък, разбира се: нали помните как преди две години съвсем неочаквано изсвириха на бис "Do You Love Me?" на Ник Кейв?
Вратите на голямата зала в клуб Mixtape 5 отварят точно в 21.00 ч. В 21.15 ч. вечерта започва с подгряващия артист Mytrip – дарк-дроун-ембиънт амплоато на музиканта-композитор-продуцент Ангел Симитчиев, откривал за всеобщи любимци като Lamb и Nadja, записвал с Иван Шопов и Тим Холхаус и създател на лейбъла за авангардна електронна музика Amek. Квартетът на Криста Бел ще излезе на сцената точно в 22.00 ч. Афтърпартито започва в полунощ в "Габа Бар" и ще продължи до зори. 
Билети  – 28/30 лева има онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. Mixtape 5 е на булевард "България" 1, подлез "Галерия". Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/851680435202838

Повече информация: https://www.facebook.com/alarmafest

Видео от концерта на Криста Бел в София през 2017 г.:
https://www.youtube.com/watch?v=iqfmxEyEBDg - PinkRoom/ Angel Star (Live @ Alarma Punk Jazz) Снимка: Елиас Тахан

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички