Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Музикалната кутия на 26-ия международен "София Филм Фест" 2022: изкушение след изкушение


Музикалната кутия на 26-ия международен "София Филм Фест" 2022: изкушение след изкушение

2582

Традицията на "София Филм Фест" продължава започнатото преди 26 години – със следващи поколения, с модерна енергия за бъдещето и в нова среда. 

Утвърдил се като едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, фестът е единственият български кинофестивал, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света според сп. "Варайъти" и в календара на ФИПРЕССИ. "София Филм Фест" ще предложи на българската публика възможност за избор с хибридно представяне на своята програма. От 10 до 31 март филмите ще бъдат прожектирани в киносалони в София при спазване на всички противоепидемични мерки, като част от заглавията – над 80 на брой – ще бъдат налични и онлайн до 30 април. Очакваме да посрещнем авторите на филмите от конкурсните програми, които да представят лично своите творби пред българската публика, както и знаменити гости – гигантът Тони Палмър, Лех Майевски, Олег Сенцов, Лех Ковалски, Сърджан Драгоевич, Душан Милич, Радивое Андрич, Валентин Васянович, Алексей Федорченко и много други. 

Поредното издание на кинофиестата ще ощастливи не само почитателите на седмото изкуство, но и музикалните ценители със шарена  програма - тъкмо както повелява традицията на събитието, започнало с името "Рок Филм фест". Поглед и ухо към специалната секция "Музикална кутия": 

ВОЕВ
България, 2022, 77′, цветен, документален

Режисьор - Биляна Кирилова
Сценарий - Биляна Кирилова, Неда Миланова, Валерия Стойкова
Оператор - Теодор Фичев
Музика - Нова Генерация, Кале, Воцек и Чугра
В ролите - Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели НедеваВоева, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров
Продуцент - Валерия Стойкова
Продукция - MatchPoint Productions

Да пресъздадеш в образи един от символите на поколението на бунта в България,  е предизвикателна задача, която изисква специално отношение – към безпощадно отлетялото време на всеобщата мечта за разбиване на статуквото, към спомените за не толкова далечното минало, когато младите хора живееха с гневен пламък в душите си… Документалният филм, посветен на легендарния Димитър Воев, разказва за неговия живот и творчество – музикант, поет и артист, незабравима личност в неформалната културна вълна от края на 80-те и началото на 90-те години в България – времето на кардиналната промяна, на сриване на стени, на истинската надежда…

Фабулата на разказа, конструиран от режисьорката Биляна Кирилова и Неда Миланова по авторска идея на Валерия Стойкова и Биляна Кирилова, проследява годините от ранното творчество на Воев, през кулминацията в Нова Генерация,  до преждевременната му смърт на 27-годишна възраст. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока душевност, като са използвани малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и моменти от личния му живот, споделени от най-близките му хора. Добре познатите на няколко поколения дълбоки поетични метафори, както и музиката на Воев са директно отражение на  "бунта на младите“ от времето на късния соц-реализъм, пресъздават неистовия стремеж  към свобода и себеизразяване и чрез своята непреходност продължават да живеят и до днес.

Във филма звучи музиката на Нова Генерация, Кале, Воцек и Чугра, а сред близките хора,  които със спомените си пресъздават отново образа на Димитър Воев, са Светослава Воева, Павел Воев Симеон Воев, Нели Недева-Воева (вляво на снимката), Магадалена Воева, Димитра Воева, Нео Куцинов, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров, Алина Трингова, Екатерина Атанасова, Петър Миланов, Пенчо Попов,  Димитър Попов, Росен Даскалов. Гласът зад кадър, който интерпретира текстовете на Воев, е на Иван Москов

"Аз съм останал
сам от своя вид
и съм безсмъртен,
като бог велик".
Димитър Воев

Програма

12 март , кино "Люмиер" - 20.30 часа
2 април,  Дом на киното - 20.00 часа

СРЕЩУ ВРЕМЕТО
България, 2022, 112′, цветен, документален

Режисьор - Росен Елезов
Сценарий - Веселин Тодоров, Росен Елезов
Оператор - Цветан Недков
Музика - Веселин Тодоров, Румен Лозанов, Тодор Андонов
В ролите - Рок група Фактор
Продуцент - Веселин Тодоров

Продукция - Factor-TC LTD

Продуценти са Веселин Тодоров и Българската национална телевизия.

Вече няколко поколения се нуждаят от нов подтик към вглеждане в миналото, защото именно там могат да бъдат открити спомените за енергията, с която се твори музика в преломните последни две десетилетия на ХХ век. Времето е неумолимо, реалността е предизвикателна, а стремежът на младите да открият себе си и свободата да творят е неудържима сила, заредена със стремеж към полет на мисълта и – разбира се – с талант.

Това е музикален филм с острие на две епохи, през граничната бразда, врязана от Берлинската стена и рокът, като истинско вдъхновение и порив за свобода, предопределил нейното окончателно рухване. Филмът е посветен на звука на времето
и звука “срещу времето" и ще поведе зрителите през историята, съдбата и възхода на знаковата рок група Фактор с изпълнения на новите песни и на славните ѝ хитове, белязали епохата и дарили надежда на почитатели от няколко десетилетия.

Програма

20 март ,  кино "Люмиер" - 20.30 часа

ГОЛАТА ИСТИНА ЗА ГРУПА ЖИГУЛИ
България, 2021, 110′, цветен, игрален

Режисьор - Виктор Божинов
Сценарий - Ваня Николова, Нели Димитрова
Оператор - Антон Бакарски
Музика - Петър Дундаков, Георги Георгиев
В ролите - Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Лилия Маравиля, Димитър Рачков, Герасим ГеоргиевГеро
Продуцент - Кръстьо Ламбев
Продукция - Concept Studio

Бившият фронтмен на обичаната в миналото рок група Жигули не може да плаща таксата на талантливата си дъщеря за Кралската музикална академия в Лондон. Забогатял верен фен предлага на Фори щедър хонорар, ако любимата му банда от младостта Жигули свири на неговия 50-годишен юбилей. Предложението напълно мотивира Фори да събере разпадналата се преди 30 години група. Той открива, че животът на никого не се е развил според мечтите му. Те постепенно са се превърнали в “практичен бунтар, герой – нямаш ли сметка, не влизаш в бой". Докато репетират, бившите бунтари се впускат в изясняване на стари любовни драми и конфликти и сътворяват нови комични гафове.

Програма

15 март,   кино "Люмиер" - 15.30 часа

ЖИРИ
България, 2021, 76′, цветен, игрален

Режисьор - Петя Йосифова-Хънкинс
Сценарий - Николай Георгиев
Оператор - Иван Тонев
Музика - Иво Димчев, Константин Кучев, Георги Арсов
В ролите - Зора Колева, Георги Арсов, Константин Кучев, Иво Димчев, Кирил Хаджиев
Продуценти - Иван Тонев, Благомир Алексиев
Продукция - ARS Digital Studio

Музикалната драма “Жири" е  щура история, пълна с любов и музика (и наркотици), в която се срещат много ексцентрични персонажи, а трима отдадени на любовта приятели попадат  в музикален любовен триъгълник и се впускат в "маратона" на времето “Този сценарий е написан по самите актьори", споделя в свое интервю неговият автор Николай Георгиев. Работата по текста продължава 4 години, а впоследствие съвсем естествено филмът се превръща в музикална драма, като сценаристът е успял да вплете елементи от реалния живот в своя разказ. Главният герой – Жири, се включва като участник в градския маратон и тичайки пораства, намира любовта си, попада в театъра. Междувременно в един софийски бар група момичета и момчета също търсят любовта – и я намират по свой начин.

Сюжетът се фокусира върху стремежите на младежите в нашето съвремие, пред които  големият град отваря безброй възможности за реализация. По пътя на своето развитие историята разкрива различни истини за героите, нетърпеливи да видят себе си в различните сфери на живота. Младите хора търсят контакт и възможност за общуване  не в социалната мрежа, а в реалния живот – на улицата, в театъра, сред природата.  Главните роли са поверени на студенти от театър-лаборатория “Алма Алтер"- Георги Арсов Валерия Димитрова, Симеон Василев, а второстепенните роли са изиграни от по-известни актьори, сред които Елена Петрова, Борислав Чучков, Никола Додов Кирил Хаджиев-Тино и други.  

Жири" е своеобразна реплика към първия филм на Николай Георгиев като сценарист и режисьор “Жирафчето" (1988), създаден по едноименния роман на Иван Арнаудов, с който печели наградата на “Интервизия". Няколко десетилетия по-късно реалността е различна и житейските уроци, които трябва да научат младите поколения, са съвсем различни.

Режисьорката на филма Петя Йосифова-Хънкинс е завършила магистърска програма по изкуства и съвременност и е доктор по история на изкуството в СУ “Св. Климент Охридски".  Специализирала е в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" сценично синтетично изкуство. Петя Йосифова е актриса и експерт по мениджмънт и продуцентство в областта на изкуството и културата. Има опит в провеждането на различни курсове и уъркшопи, свързани с хореография и авторски театър; тя е и заместник-директор и хореограф на университетския театър “Алма Алтер". В работата ѝ като режисьор ѝ помага опитът като актриса и ръководител на проекти в театър-студио “4xCДСВТ, Габрово

Програма

15 март, кино "Люмиер", 20.30 часа 

ПЕСЕНТА НА ВЕТРОВЕТЕ
България, 2021, 62′, цветен, игрален

Режисьор - Виктор Божинов
Сценарий - Петър Дундаков
Оператор - Владимир Михайлов
Музика - Петър Дундаков
В ролите - Камерен оркестър Софийски солисти  под диригентството на Пламен Джуров, Росен Захариев – тромпет, Гергана Димитрова – сопрано, Пламена Гиргинова – сопрано
Продуцент - Петър Дундаков
Продукция - For U Art Ltd.
Концерт с музиката на Петър Дундаков. Обединени  от метафората на вятъра, различните  части на произведението представляват  различни състояния и картини, превеждащи зрителя през едно уникално аудио-визуално пътешествие. Концертът филм е заснет майсторски от Виктор Божинов и е среща на великолепни интерпретатори на класическа, джаз и фолклорна музика. Преплитането на музиката на Дундаков с видеоизображенията на видеоартиста Иван Богданов превръща “Песента на ветровете" в аудио-визуална поезия.

Програма

30 март, Дом на киното, 18.30 часа

ЕЛА ФИЦДЖЕРАЛД: JUST ONE OF THOSE THINGS
Великобритания-САЩ, 2019, 89′, цветен, документален

Режисьор - Лесли Удхед
Оператор - Роджър Чапман, Андрю Мъгълтън, Тим Сътън,
В ролите - Ела Фицджералд, Смоуки Робинсън, Джейми Калъм, Тони Бенет, Пати Остин
Продуцент - Реджи Нейдълсън
Продукция - An Eagle Rock Entertainment

Ела Фицджералд е още тийнейджърка, живееща на улиците в Харлем, когато през 1934 г. печели конкурс за таланти в театър “Аполо". Само след няколко месеца тя е голямата атракция в програмата на  Чък Уеб и неговия оркестър. Като превръща традиционния разказ чрез архивни материали в пълнокръвен портрет на нейните противоречиви състояния, филмът разказва за невероятната трансформация на певицата в продължение  на шест десетилетия. Изключителен боец с приключенски инстинкти, Ела еволюира заедно с музиката и демонстрира впечатляващо майсторство в стиловете суинг, бибоп, скат и джаз.

АНГЛИЯ, МОЯ АНГЛИЯ
Великобритания, 1995, 153.′, цветен, игрален 

Режисьор - Тони Палмър

Сценарий - Джон Озбърн и Чарлс Ууд
Оператор - Никълъс Д. Ноуланд
Музика - Хенри Пърсел
В ролите - Саймън Калоу, Майкъл Бол, Ребека Фронт, Луси Спийд, Летиша Дийн, Нина Йънг
Продуцент - Майк Блует
Продукция - Channel Four Films, Ladbroke Films

Хенри Пърсел (1659–1695) е един от най-знаменитите композитори в английската история. Въпреки многобройните опити да се създаде по-подробен портрет на личността му, тя и до ден-днешен си остава загадка. За англичаните той е почти митологична фигура. Пърсел получава висше благоволение да бъде погребан до органа в Уестминстърското абатство, а на плочата му пише, че в смъртта си той е отишъл на единственото място, което с хармонията си “може да превъзхожда създадената от него". Поети му посвещават стихове, композитори като Беджамин Бритън се вдъхновяват от творбите му. Дори в съвременното кино можем да открием влиянието на ПърселУенди Карлос например аранжира “Музика за погребението на кралица Мери" за началните надписи на “Портокал с часовников механизъм"от Стенли Кубрик.

Англия, моя Англия"на Тони Палмър се заема със задачата да представи на зрителя реалистичен и точен портрет на Хенри Пърсел. Чрез участието си в пиеса група актьори от 60-те години на 20-и век се отправят на пътешествие през 60-те години на 17-и век в Англия – забележителния период, в който е живял и творил композиторът.

Програма

12 март,  Дом на киното, 16.30 часа
 13 март,  Културен център G8, 18.30 часа
 16 март,  кино “Влайкова", 20.00 часа

Тони Палмър ще получи Специалната награда на 26-ия “София Филм Фест".  С неговото гостуване ще ознаменуваме 30-годишно партньорство между Дома на киното, СФФ и Британския съвет в България. Британецът е един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Добър познат на българската публика, той бе удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2010 година. При предишното си гостуване у нас през 2017 година, когато в рамките на “София Филм Фест" представи своя филм Ленърд Коен: Bird On A Wire" в неговата нова,  възстановена версия, той сподели за фестивала: “Осъзнах, че това е най-добре организираният филмов фестивал в цяла Европа и съм впечатлен от обхвата на филмите в селекцията".

Тони Пламър е носител на повече от четиридесет международни награди, сред които 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и “Еми". Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. Филмографията му наброява около 100 заглавия – от ранните му творби за Бийтълс, Крийм, Джими Хендрикс и Франк Запа, до известните му портрети на Вагнер, Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас. Сред най-известните му творби са  “Benjamin Britten &Hhis Festival" 1967), “Аll My Loving" (1968), “Мария Калас" (1987, носител на златен медал за най-добър документален филм на Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк и отличен с БАФТА), “Вагнер" (1983, най-добър игрален филм на кинофестивалите в Ню Йорк и Лондон, както и носител на наградата “Еми", определен от “Лос Анджелис таймс" за “един от най-красивите филми на всички времена”, с участието на Ричард Бъртън, Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв), “Time There Was" (1979, спечелил държавната награда на Италия и БАФТА), “Testimony" (1987, носител на наградите на Фелини, на критиката на фестивала в Сао Паоло, както и на БАФТА). 

"София Филм Фест" се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Министерство на културата. Основни съорганизатори и партньори са ИА "Национален филмов център" и програма "Творческа Европа МЕДИА" на Европейския съюз.
 

БИЛЕТ

И през 2022 голяма част от филмите ще са достъпни чрез една от най-известните консерви в света на киното – БИЛЕТ В КЕН на "София Филм Фест". Той има НОВО тяло, което е лесно-разградимо след отварянето му, но по-важно е какво получавате с него. “София Филм Фест” ви подарява! С един БИЛЕТ*ВАУЧЕР може да гледате ВАРИАНТ 1 - една прожекция на филм в кинозала И един филм по ваш избор онлайн, от секцията "ФИЛМ ПОДАРЪК ОНЛАЙН" ИЛИ ВАРИАНТ 2 - един филм онлайн И още един филм по ваш избор онлайн, от секцията "ФИЛМ ПОДАРЪК ОНЛАЙН".

Запазете уникалния номер на Вашия билет/ваучер, чрез който можете да се възползвате от промокод за онлайн гледане на филми до 30 април. Повече информация ще откриете на siff.bg/bilet и може да бъде получена на безплатен номер 080018110.

Следете подробностите за акценти на: 

www.siff.bg,
както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

Организаторите благодарят на Наградата на публиката LUX – на Европейския парламент, Брюксел и Бюрото на ЕПБългария, гранд хотел "София", на компаниите "Доли Медия студио", EPAY GO/EASY PAY, Bulsatcom, мебели "Виденов", Domaine Boyar, Moto Pfohe Rent a Car, Мезон Митко Дамов, "Бодимед", Nescafe Dolce Gusto, Green Book, NikSen и  Match Point Productions.

Креативният партньор на "София Филм Фест" е DDB.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички