Музикалните мании на "София Филм Фест" 2023


Музикалните мании на "София Филм Фест" 2023

1791

Традицията на "София Филм Фест" продължава започнатото преди 27 години – със следващи поколения, с модерна енергия за бъдещето и в нова среда. 

Утвърдил се като едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, фестът е единственият български кинофестивал, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света според сп. "Варайъти" и в календара на ФИПРЕССИ. Всеки зрител в над 100-годишната история на киното е усещал уникалната връзка между филмовите сюжети и реалността на всекидневието. Именно магията на движещите се образи ни позволява да се докоснем, да общуваме, да възобновим контакта с красивото, доброто, ценното в нашето съществуване и чрез връзката помежду ни и с киното да влеем нова енергия и жажда за промяна в реалността, която градим ние, хората. Екипът на "София Филм Фест" се е посветил на една мисия – да СВЪРЖЕ филмовите истории с тяхната публика, да провокира вечно търсещия дух у всеки един от нас и да се забавляваме на кино. Филмите ще бъдат прожектирани под мотото "Рекънект", да се свържем отново чрез #КИНОто. Фиестата предстои в София от 16 до 31 март, в Пловдив от 17 март до 2 април, изданието във Варна - от 24 март до 2 април, а на брега в Бургас - от 30 март до 7 април. 20-ото юбилейно издание на "София Мийтингс" ще се проведе между 23 и 26 март. 

Прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалоните, където зрителите могат да съпреживяват заедно историите и да се срещат с голяма част от техните създатели. В същото време ще бъдат представяни и специална селекция от филми онлайн в партньорство с Neterra.tv/plus. Сега, освен с богата и шарена филмова програма, фестивалът ще ощастливи за пореден път не само ценителите на седмото изкуство, но и ще зарадва музикалните меломани с подобаващ на класата си многолик саундтрак. Пообичайному за събитието, започнало с името "Рок Филм фест" и продължаващо със специалната секция "Музикална кутия". Не по-малък съспенс предизвиква секцията "Български документални премиери", в която са немалка част от премиерните прожекции именно на продукции, посветени на музиканти от различни стилове, и те са посветени на групи и артисти, придали не само на конкретно направление и на музиката като цяло, но имена, оставили своя отпечатък върху житие-битието на културната карта в България изобщо.

"Моят чичо Любен"

Продукция - Gala Film

Режисьори: Никола Бошнаков, Георги СтоевДжеки
Сценарий: Ивайло Манев
Оператор: Антони Стоев
Музика: Рей ван Цешау
С участието на: Рей ван Цешау, Джеки Стоев, Джони Пенков
Продуценти: Кирил Кирилов, Галина Тонева

България-Германия, 2022, 78 мин, цветен, документален

Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рок група Freunde der Italienischen Oper (Приятели на италианската опера)(в кадър на снимката), лети за София, за да продаде апартамента, получен по наследство от българския си чичо – художника Любен Стоев. Но жилището на художника е препълнено с картини, инсталации, истории и видеоматериали. И Рей – парченце по парченце, като в пъзел или в криминален филм, подрежда и за себе си, и за зрителя образа на българския си чичо като художник и личност. В това пътуване Рей ни среща с истинския си баща, голямата любов на художника в Дрезден, както и със самия дух на Любен, докато заедно си припяваме "Меки Ножа" на Брехт и Вейл.

23 март - кино "Люмиер", 18.30 часа
25 март - Френски културен институт - кино "Славейков", 20.30 часа
28 март - Културен център "G8", 20.30 часа

"Оловният войник"

България, 2023, 90′, цветен, документален

Режисьор: Костадин Бонев
Сценарий: Митко Новков
Оператор: Алекс Самунджи
Музика: Тангра, Борис Карадимчев, Фактор, Сигнал, Б.Т.Р., Д–2, Кирил Маричков, Константин Марков, Веселин Тодоров, Йордан Караджов, Иван Лечев
С участието на: Александър Петров, Стенли, Дани Ганчев, Кирил Маричков, Константин Марков, Веселин Тодоров, Йордан Караджов, Иван Лечев, Димитър Кърнев, Лаура Марков
Продуцент: Костадин Бонев

Филм за личната свобода като върховна ценност. Има хора, които променят мисленето на цели поколения. Те могат да бъдат философи. Могат да бъдат и политици. Но най-важни са поетите. Защото техните послания засядат трайно в главите на хората. Могат да се скандират. Могат да се пеят. Веднъж запомнени, стават верую на много хора. 90 минути кино. 90 минути рок. 90 минути текстове, които помним. Главен герой: Сашо Петров.

26 март - кино "Люмиер", 18.15 часа
1 април - Дом на киното, 18.30 часа

"Блус"

България, 2023, 72′, цветен

Режисьор: Любомир Велев
Сценарий: Любомир Велев
Оператор: Любомир Велев
Музика: Любомир Велев, Владимир Стоянов
С участието на: Любомир Велев, Владимир Стоянов
Продуцент: Любомир Велев
Продукция: SpinTime Productions

"Блус" е аудио и видеоалбум, който съдържа една трейлър композиция и 15 композиции, които изразяват въхищението на авторите към този стил музика. Работата по проекта продължава три години и обхваща няколко направления в блуса (традиционен, рок, кънтри), с уърлд до авангард елементи, съчетани с впечатляваща визия.

31 март - Дом на киното, 20.30 часа

"Шинейд О’Конър : Nothing Compares"

Ирландия-Великобритания, 2022, 97′, цветен, документален

Режисьор: Катрин Фъргюсън
Сценарий: Катрин Фъргюсън, Елинор Емптейдж, Майкъл Мали
Оператор: Люк Джейкъбс
Музика: Айрин Бъкли, Линда Бъкли
С участието на: Шинейд О‘Конър, Гей Бърн
Продуценти: Елинор Емптейдж, Майкъл Мали

С името на Шинейд О‘Конър (правилното произношение е шЪнейд - б.р.) са свързани два образа: андрогинната, обръсната глава в черно поло и скъсаната снимка на Папа Йоан Павел II. Документалният филм "Шинейд О’Конър : Nothing Compares" е изключителен поглед към краткия момент на главоломно нарастващата слава и политически мотивирания срив на завладяващата ирландска певица. Филмът отива отвъд естетиката и споровете, за да изследва внимателно произхода на този обаятелен и откровен глас. Чрез поетично пресъздаване, хапливи архивни интервюта и незабравими моменти на творчество филмът представя завладяващ портрет на жена, която открива свободата чрез собствената си музика.

22 март - Френски културен институт - кино "Славейков", 20.30 часа
30 март - Сине гранд парк център, 19.00 часа
2 април - Дом на киното, 20.30 часа

"Миуча, гласът на боса нова"

Бразилия-Франция, 2022, 98′, черно-бял, цветен, документален

Режисьор: Даниел Зарвос, Лилиане Мути
Сценарий: Лилиане Мути
Анимация: Гилерм Хофман, Метон Жофили, Джули Рийд
Музика: Рубен Жакобина
С участието на: Миуча, Жоао Жилберто, Том Жобим, Винисиус де Мораес, Чико Буарке
Продуценти: Мостафис Шахмохамед, Марта Санчес, Даниел Зарвос

"Миуча, гласът на боса нова" разказва историята на прочутата бразилска певица чрез нейните лични писма, аудиодневници, домашни филми и изразителни акварелни рисунки, анимирани специално за филма. Миуча живее в сянката на мъжете музиканти в живота ѝ. Тя е известна като сестра на Чико Буарке, ученичка на Винисиус де Мораес, втора съпруга на Жоао Жилберто, музикален партньор на Антониу Карлос Жобим, вокален акомпанятор на саксофониста Стан Гец (Не на последно място - майка на знаменитата Бебел Жилберто - б.р.). Но жизненият дух на Миуча не може да бъде сдържан, дори когато тя се бори да открие собствения си глас в един мъжки свят. Тя постига безпрецедентен успех, превръщайки се не само в символ на женската издръжливост, но и в музикална легенда завинаги.

31 март - кино "Одеон", 20.30 часа
1 април - Дом на киното, 20.30 часа

Билети - ТУК

Цялата програма - ТУК

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички