На един дъх разстояние. Intra-I


На един дъх разстояние. Intra-I

2673

Теон Крос, туптящото сърце на днешната лондонска джаз сцена, ще представи новия си албум в  Sofia Live Club от 20.00 ч.на 20 октомври, сряда.

Бас майсторът ще бъде подкрепен от създадения в София интернационален ню джаз квартет The Bedlam Club.

Теон Крос е британски музикант, носител на много награди, който преоткрива тубата за съвременната джаз сцена и продължава да я налага като модерен и съвременен инструмент. Разпознаваемият му дълбок басов звук може да бъде чут както в епичните албуми на революционерите Sons Оf Kemet на Шабака Хътчинс, така и в големите хип-хоп албуми и на турнетата на царете на грайма Kano и Stormzy. В новаторския му стил на свирене си дават среща джаз, дъб, хип-хоп, сока, грайм и екстра букет звуци от цялата афрокарибска диаспора на Острова.

Изминалата пандемична година и половина е изключително плодотворна за възпитаника на легендарната музикална школа Tomorrow’s Warriors, превърнала десетки деца от лондонските улици и квартали в изключително успешни джаз артисти на съвременната сцена – Шабака Хътчинс, Нубая Гарсия, Ezra Collective, Шийла Морис-Грей и много други.

Освен в съвсем новия албум "Black To The Future" нa Sons Оf Kemet, Крос и тубата му чуваме в записи на Моузес Бойд, Lafawndah, Марк Кавума & The Banger Factory. От фестивала SXSW пък го ангажираха за ролята на виртуален аватар - благодарение на технологията motion capture в легендарното студио Abbey Road бяха заснети няколко парчета, чиято визуализация смайваше посетителите в лобито на мигриралия в онлайн среда популярен американски фестивал.

За Теон Крос създаването и свиренето на музика на живо е средство за разширяване на творческия хоризонт - чрез вплитане звука на инструмента в различни среди и контексти, но също така и за личностно израстване.

Новият му албум "Intra-I" ("Навътре в същността") излиза точно девет дни след предстоящото гостуване в София. Той отново преплита, но вече на следващо ниво, разнородните посоки на изкуството и майсторството на Теон. По-голямата част от звуците в композициите са възпроизведени единствено от тубата и това допълнително прави живото представяне на песните още по-любопитно.

Посланията, които десетте звуково многообразни композиции излъчват към преминаващия през тежко изпитание съвременен свят, засягат различни теми: идентичност, самоопределяне и мотивация, произход, история и културно наследство,… а са и своеобразна почит към силата на духа на първите следвоенни емигранти от Карибите в Англия. След като суровият звук на дебюта му от 2019 г. (албума FYAH) го изкачи до №1 в класацията за джаз албуми на Албиона и до №23 в чарта на Billboard, срещата с продуцента Емре Рамазанолу (работил за Ноел Галахър, Лили Алън, Sia, The Prodigy) са заявка за още по-голям успех на втория диск на Теон "Intra-I", който ще бъде основна част от сета му на 20 октомври на сцената в Sofia Live Club.

Събитието ще се проведе в съответствие с противоепидемичните мерки, наложени в условията на COVID - при 30% капацитет на клуба, спазване на дистанция, носене на маски от присъстващите и наличие на дезинфекциращи препарати.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички