На везните на времето от група Везни в Картини от една изложба


На везните на времето от група Везни в Картини от една изложба

2998

Музиката е ярко свидетелство за времето, в което е създавана.

Група Вeзни има 17 години творческа дейност на фона на специфични модни тенденции в популярната музика. И сега, 38 години след като групата спира да съществува, Сергей Шишов, водещият на култовото предаване за концептуални албуми "Картини от една изложба", предлага на нашето внимание албума "На везните на времето", който ни връща в онези паметни времена. Тогава рок музиката е израз на контракултурата на младите хора, които търсеха разчупване на съществуващите догми и забрани – какво да се слуша, чете и говори, как да се облича и да се държи не само на обществени места, но и в личния живот.  

Началният период (1965-1972 година) се характеризира с търсене на подходящ за групата стил, като тя последователно преминава през рок и бийт, за да се стигне до фюжън от рок, соул и ритъм-ен-блус, а в някои изпълнения се включват и елементи на джаз. За целта в края на 1968 година съставът на Везни се разширява с изпълнители на клавирни инструменти и брас секция – тромпет, саксофон и тромбон. Инструменталът "Акварел" и песента "Негърче на кея", включени в албума, добре илюстрират този фрагмент от историята на формацията.  

Вторият ѝ период (1972-1982) отразява появилите се течения и стилове, като новият звук на усъвършенстваните междувременно инструменти и синтезатори придава различен облик, различен от този на първия период. Специфичен за този етап е стилът мелъди рок в преобладаващите авторски песни на членовете на групата.

Появата на албума "На везните на времето" е свързана с носталгичното настроение на останалите на този свят членове на групата към годините на активна дейност на Везни. Конкретен повод за актуализирането на информацията за тази група и издаването на този албум са издадените през 2019 и 2020 две книги, написани от членове на групата. Това са "Когато българският рок прохождаше – историята на първата българска група с брас секция" на Борис Чеширков и "Когато българският рок съзряваше – историята на рок група Везни - продължение" на Симо Лазаров.

Развитието на група Везни е съществена част от историята на българския рок, носител на бунта и заряда от 60-те години, и на опитите на българските музиканти да намерят оригинален изказ, с който на световната сцена да откроят своето присъствие. "След няколко разговора със Симо Лазаров се роди заглавието на албума и аз направих компилацията на песните и пиесите сред близо 60 заглавия от тяхната фонотека, така че да се очертае стилистиката на групата през годините, като същевременно се откроят интонационните особености на променящата се музикална действителност в областта на мелъди рока. Сред песните и пиесите има както с авангардна за времето си постановка, например поп сюитата "Да бъде музика", така и шлагери с непреходна стойност като "Песен, писана на свещ" и "Молитва", които и в наши дни звучат силно въздействащо", споделя Шишов.

Премиерата на "На везните на времето" ще се състои в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в събота, 23 май, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички