Напусна ни актрисата и певица Оливия Нютън-Джон


Напусна ни актрисата и певица Оливия Нютън-Джон

3472

Британската и австралийска актриса и певица Оливия Нютън-Джон почина на 73-годишна възраст.

Звездата от музикалната романтична комедия от 1978 г. " Брилянтин" и фентъзи лентата "Ксанаду" (1980) е издъхнала в ранчото си в Южна Калифорния, заобиколена от семейството и приятелите си, в понеделник сутринта, 8 август.

До последните ѝ мигове до нея са били съпругът ѝ Джон Ийстърлинг, дъщеря Клои Латанци,  сестра Сара Нютън-Джон; брат Тоби Нютън-Джон;  племенниците Тоти, Фиона и Брет Голдсмит; Емерсън, Чарли, Зак, Джеръми, Рандал и Пиерс Нютон Нютон-Сток, Лейла Лий, Кира и Таша Еделщайн и Брин и Валери Хол.

Тъжната новина беше потвърдена от съпруга на покойната пред TMZ. Известно е, че Нютън-Джон се бори с рака на гърдата повече от 30 години. Семейството на певицата помоли почитателите ѝ да уважат личното им пространство в този труден за тях момент и призова вместо да купуват цветя в нейна памет да дарят средствата на ONJFoundationFund, фондацията срещу рак, която бе създадена от Оливия Нютън-Джон. Тя ще бъде запомнена и като дългогодишен активист по екологични каузи и проблеми с правата на животните.

С трогателни думи изпрати своята колежка и партньорка в "Брилянтин" колегата ѝ Джон Траволта. "Скъпа моя Оливия, ти направи живота на всички ни много по-добър. Въздействието ти беше невероятно. Обичам те толкова много. Ще се видим по пътя и всички отново ще бъдем заедно. Твой от първия миг, в който те видях, и завинаги! Твоят Дани, твоят Джон!" - написа той в Инстаграм. Скръбни послания заваляха в социалните мрежи и от други нейни колеги. "Сбогом с любов на легендата, която винаги ще бъде моята първа любов", написа актьорът Даниъл Дей Ким. Дайън Уоруик заяви онлайн, че "още един ангелски глас се присъедини към Небесния хор".

Ричард Марлс, който е и.д. премиер на Австралия, сравни смъртта  ѝ с усещането за край на една епоха за поколението, израснало с "Брилянтин". "Чувствам света някак по-празен без Оливия Нютън-Джон", призна той.

Изпълнителката публикува прощален пост в чест на съпруга си два дни преди да почине. Явно предусещайки края си, тя пусна сантиментална снимка, на която Джон нежно я прегръща, а тя е потънала в обятията му. Оливия многократно е признавала, че е "изключителна късметлийка да имам чудесен, красив мъж, който е толкова любящ и фантастичен".  В някои интервюта актрисата не крие, че често мисли за смъртта, въпреки че се опитва да не го прави: "Тя е част от живота. Когато си болен от рак, просто имаш по-голяма яснота как ще умреш - за разлика от другите. Макар че и аз не знам как ще умра - утре някое дърво може да падне върху мен. Затова се наслаждавам на живота - ако искам бисквитка, си взимам, ако искам чай, си правя, ако искам вино, си наливам. Защото удоволствията от живота са задължителни за лечението." 

Родената във Великобритания Оливия Нютън-Джон придоби световна известност след участието си в мюзикъла "Брилянтин". 15 от нейните песни влизат в Billboard Hot 100, като 5 от тях достигат 1-во място. Първият ѝ хит е "If Not For You", написан от Боб Дилън. Дуетът им с Джон Траволта "You're Тhe One That I Want" е сред най-големите хитове от края на 70-те години с продадени над 15 милиона плочи.  Култовата продукция има пет номинации за "Златен глобус" – за най-добър мюзикъл, актьор в мюзикъл на Джон Траволта, актриса в мюзикъл на Оливия Нютън-Джон и песни ("Grease" и "You’re The One That I Want") и номинация за "Оскар" за песен ("Hopelessly Devoted Тo You")."Брилянтин" направи за края на 50-те години това, което "Треска в събота вечер" за края на 70-те: обясни ни го с любов. Брилянтин, лоши момчета с черни кожени якета, бели фланелки и бързи коли плюс свенливо танцуващи момичета около тях. Един значително по-слаб Джон Траволта и над 30-годишната Оливия Нютън-Джон, която с лекота и несравним чар изигра невинната тийнейджърка Санди: какво повече му трябва на човек. Полираният пауър поп на хитовете от саундтрака е мноого далеч от времето на 50-те, но се вписа с лекота в контекста на филма. За уравновесяване на везните има множество рок-ен-рол стандарти, които са изпълнени от "специализираната" в свирене на кавъри група Ша-На-На. Ключови моменти: 1) фалцетът на Траволта в края на "Summer Nights" и 2) Санди разиграва младия Дани нагоре-надолу като пълен хлапак, а накрая двамата се гушват и си пеят "You're The One That I Want". Няма как романтичното приключение в слънчева Калифорния да не красиво.

Всъщност, "Брилянтин" е специално преправен заради Оливия. Защото е прекалено силен австралийски акцент.Филмът е направен по бродуейския мюзикъл със същото име. Така вместо американката Санди Думборвски се появява австралийката Санди Олсон, която е на почивка в САЩ и по-късно се мести да живее там със семейството си. И за всички до днес нейното най-голямо постижение не са песните с Джон Траволта, които чупят рекорди в класациите, а как една близо 30-годишна жена играе толкова перфектно гимназистка. 

Колоратурен сопран, Нютън-Джон има 4 отличия "Грами". Кариерата ѝ на кънтри изпълнителка също е успешна. През 1981 г. Оливия получава собствена звезда на Холивудската алея на славата. Удостоена с най-високото държавно отличие - Ордена на Австралия, през 2006 година.

Нютън-Джон е дъщеря на германския професор по литература Брин Нютън-Джон и на Ирене Борн, чийто баща е нобеловият лауреат по физика Макс Борн. Семейството се мести в Австралия, когато Оливия е на 5 години, но тя се завръща в Англия като тийнейджър с майка си, след като родителите ѝ се разделят. Като ученичка мечтае да е ветеринарен лекар, но в гимназията печели песенни конкурси и преди да навърши 20 години се отправя на турне във военни бази и клубове и записва първия си сингъл "Till You Say You'll Be Mine".

Само месеци след като нейната приятелка Кели Престън – актриса и съпруга на Джон Траволта, почина от рак на гърдата през юли 2020 г., Нютън-Джон споделя как първоначално се е почувствала принудена да оповести публично собствената си диагноза, която получава през 1992 година. "В един от клюкарските вестници щеше да излезе статия, че умирам от рак - спомня си звездата пред Entertainment Tonight - Когато чух това, реших, че вместо да плаша семейството и приятелите си, е по-добре просто аз да го изрека".

Битката на Нютън-Джон с рака на гърдата вдъхновява нейния албум от 2005 г. "Stronger Than Before" ("По-силна от преди"), а самата тя обяснява през същата година, че е "решена да го преодолее". За усилията да помогне на други, борещи се с рака, през 2020 г. Оливия споделя: "Толкова се вълнувам. Това е нещо, което е в сърцето и ума ми от много години", посочи тя за организацията, която се фокусира върху намирането на нови начини за лечение и възстановяване на рак, които са по-щадящи за тялото на човека. "Живеейки с рак от 28 години и след като преминах през операция, химиотерапия и облъчване, винаги съм мечтала да намерим по-добри начини за лечение на рак".

За тези, които не успяват да се докоснат до практиките на Центъра за лечение на рак "Оливия Нютън Джон", остава вдъхновяващата история на основателката му и нейната позитивна нагласа, с която безспорно си спечели немалко години живот.

Колаж: IMBd

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички