"Неприятно", ама готино: Сергей Шишов представя пробивния дебют на Olivia Rodrigo в "Картини от една изложба"


"Неприятно", ама готино: Сергей Шишов представя пробивния дебют на Olivia Rodrigo в "Картини от една изложба"

1251

18-годишната певица, актриса и автор на песни Olivia Rodrigo нахлува с гръм и трясък в света на музиката през 2021 година.

След като подписва договори с колосите в звукозаписната индустрия Geffen и Interscope Records през 2020 г., тя издава дебютния си сингъл "Drivers License", с който чупи рекорди и се превръща в една от най-продаваните песни за 2021 г., а това веднага я изхвърля към гребена на световната слава.

Следват синглите "Deja Vu" и "Good 4 U", както и дебютния ѝ студиен албум "Sour", или "Неприятно", посрещнати с одобрение от слушателите и специализираните издания – тя постига 300 730 000 прослушвания.  Olivia има два сингъла № 1 едно в Billboard Hot 100, албум № 1 в Billboard 200 и пет мултиплатинени сертификата от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA). В допълнение Olivia Rodrigo печели една от Американските музикални награди, седем отличия Billboard и четири музикални видео награди на MTV. "Time" я обявява за артист на 2021 година, а Billboard я определя за жена на годината през 2022 г. И най-важното – получава три награди "Грами" през 2022 г. – за най-добър поп албум, за най-добро соло поп изпълнение и за най-добър нов артист.

Песните в "Sour" са подготвени съвместно от Olivia Rodrigo и нейния продуцент и автор на песни Daniel Nigro. Двамата се запознават през март 2020 г. и веднага започват работа, която приключва година по-късно – на 30 март 2021 г. като междувременно издават сингли, кой от кой по-успешен. 

Olivia заявява: "Исках албумът да бъде супер многостранен. Мечтах да бъде пресечна точка между масовия поп, фолк музиката и алтернативния поп, заедно с елементи от поп-пънк, кънтри и гръндж. Обичам текстовете на песните, лириката и мелодиите от фолк музиката. Обичам мелодиката на алтернативния поп. Очевидно съм обсебена от поп музиката и поп изпълнителите. Така че се опитах да отчета всички мои влияния ... и да направя нещо, което харесвам".

В друго интервю тя разкрива, че е вдъхновена от произведенията на нейните любими певци и автори на песни като Alanis Morissette, Taylor Swift (обявена като съавтор на две от песните в албума), Kacey Musgraves, както и на групите No Doubt и White Stripes, а трябва да отчетем и влиянието на майка ѝ Jennifer, която я въвежда в метъла, пънка и алтернативния рок от 90-те години.

Що се отнася до съдържателната страна на албума, Olivia заявява, че с него изследва своите тревоги  и открития като 17-годишна, затова тематиката му е посветена на проблемите на подрастващите, несподелената любов и сърдечната болка. "Написах албума в период от време, когато чувствах, че всичко, което имах преди, което беше наистина страхотно и добро в живота ми, изведнъж се влоши. Бях супер несигурна и преживях това ужасно усещане за разбито сърце".

Заглавието му се отнася до онези неприятни чувства, които младите хора изпитват, но често са критикувани заради тях, като гняв, ревност и тъга. Това е и концепцията за "страхотните неща" в живота ѝ, които "прогресивно се влошават" с напредването на възрастта ѝ, представлявайки специфично "парченце" от живота ѝ като 17-годишна, с "неговите безкрайни болки на растеж и изненадващи открития".

И още нейни откровения: "Има още едно нещо, с което наистина се гордея, е, че този албум говори за чувства, за които иначе е трудно да се говори или не са наистина социално приемливи, особено за момичетата: гняв, ревност, злоба, тъга, момичетата стават намръщени като кучки, стенат и се оплакват, и какво ли още не. Но си мисля, че това са истински и искрени чувства".

По този начин песните в "Sour" представят различни гледни точки към неуспешна любовна история с теми за несигурност, гняв, отмъщение, завист и ревност, като се използват специфични за детайлите на всяка песен текстове, излъчващи уязвимост.

Сергей Шишов ще представи албума "Sour" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР тази събота, 3 декември, след новините от 21.00 ч.  

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички