Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Новият албум на ДДТ "Творчество в пустоте" 2 и Дийн "Червеният Елвис" Рийд сред акцентите на "Плешивото куче" на 4 февруари


Новият албум на ДДТ "Творчество в пустоте" 2 и Дийн "Червеният Елвис" Рийд сред акцентите на "Плешивото куче" на 4 февруари

1433

Плешивото куче посреща верните си слушатели да оперира с енергията на любовта - от музиката, и от другата, която днес ще изпратят към нас все ветерани от различни стилове и държави. Нови подвизи и стари лаври без изтекъл срок на годност. Очакват ви наситени минути.

• "Творчество в пустоте" 2, дългоочакваният нов албум на ДДТ

- 13 композиции, записани от последния състав на групата. Микрофона си поделят Юрий Шевчук, Алёна Романова и Антон Вишняков, който се изявява и с тромбона, Константин Шумайлов - кийборди, Алексей Федичев и Павел Додонов са китаристите, зад барабаните е Артём Мамай, а баса здраво държи Роман Невелев.

- Руски съд наложи глоба на фронтмена Юрий Шевчук заради негови думи срещу инвазията в Украйна. Беше постановено звездата и заклет пацифист да плати глоба в размер на 50 хиляди рубли (около 800 евро) за "дискредитиране на руските въоръжени сили" - това реши съдът в Уфа, Башкирия, в който град формацията бе основана през 1980 година. Във Владивосток мъж беше глобен, защото държи плакат с изказването на рокаджията, че "родината не е задникът на президента, който трябва да бъде целуван постоянно".

- Популярният украински телевизионен водещ Анатолий Анатолич с интересен паралел: "През 1991 година СССР забрани популярните рок групи, точно както и през 1982-а: наложи вето на Аквариум, ДДТ и Машина Времени. Русия, през 2022-а, отново забрани Аквариум, ДДТ и Машина Времени. Но днес ние не сме забравили какво и с кого се случи в края на 80-те."

- Кошмарът на КГБ, "партийците" и техните сподвижници, но и една от най-популярните в историята на съветския и руски рок формации въобще, към днешна дата като "Еволюция-Ре". Юрий Шевчук с уверена ръка на музикален продуцент води кораба, наречен ДДТ, през бурите на собствените си всекидневни преживявания. Вехтата галера е натоварена с естетиката на скъпоценна, качествена и много рядка за модерния морал стока. Пък нека по-голямата част от мислите и емоциите на рок поета да изпадат в настроения и констатации, че съвременното състояние на света - и по-специално от неговата част, наречена Желязна завеса, да е далеч по-лошо от 90-те, когато ДДТ наредиха хит до хит.

- Голямото надлъгване: личната история на Юрий Шевчук и Владимир Путин (2010-2022)

- Пътят към храма: Музикантът и ревностен християнин Юрий Юлианович против сливането на църковни и политически дейности и религиозния фанатизъм. Какво се крие зад заглавието на албума на ДДТ "Ныне отпущаеши раба Твоего, Владико"?

•  Кръгла годишнина - 50-а, отбелязваме този месец от появата на вероятно един от най-известните албуми на Червения Елвис - "Дийн Рийд и неговият свят" (тавата беше издадена дори от родния гигант "Балкантон" през 1977 г.). Същата година Рийд (на снимката) посети и България за участие в известния навремето фестивал на протестната песен "Ален мак". Последният от любимите американци на съветския режим пристигна у нас на върха на славата си - и като певец, и като актьор, тъй като на екран вече беше излязъл филмът "Кръвни братя" за индианците, а Дийн и култовият Гойко Митич се бяха превърнали в абсолютни любимци на публиката в социалистическите страни.

• Пет декади вихрен романс с руската и съветската песенни традиции: честит 81-и рожден ден на Лев Лешченко. От дебюта с дългосвирещата си плоча, издадена от звукозаписната компания "Мелодия" през 1971 година, до последния му компактдиск с авторски материал "Создан для тебя" (2018).

Предаването с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички