Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

"Обетована земя" от Красимир Тасков в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по БНР


"Обетована земя" от Красимир Тасков в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по БНР

1028

Светлата човешка илюзия за пребиване на мечтана територия - житейска и духовна, дава повод за нов прочит на библейската тема за обетованата земя от изтъкнатия композитор Красимир Тасков.

Професор Тасков завършва Българската държавна консерватория (днес Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров") през 1981 година в класа по пиано на Джулия и Константин Ганеви, и композиция през 1984 г. при проф. Пенчо Стоянов. Многократно посещава курсове на именити композитори в Холандия и Румъния. Професор е по композиция от 2002 г. и завежда катедрата по композиция в НМА. Като пианист изнася солови и камерни концерти в страната и чужбина. Има впечатляващ актив с награди от конкурси като изпълнител и композитор.

Всъщност идеята за създаване на експресивната поема "Обетована земя" се поражда у Красимир Тасков след покана за концертно честване на фондация "Млади български дарования" през лятото на 1997 година, и ето какво споделя композиторът:

"Приех тогава спонтанно тази привлекателна идея като творческа задача, която ангажира съзнанието и въображението ми в посока на древната библейската тематика. Създаването на "Обетована земя" ме вдъхнови за твърде бързата ѝ реализация, почти за месец бе готова партитурата. Тогава имах усещането, че тя ми се яви, даде ми се целият творчески процес – тематичен, драматургичен, инструментален...

Споменът за трескавата ѝ реализация във времето ме връща и към точната реакция и съвместната работа над творбата с видния наш виолончелист професор Анатоли Кръстев, с когото ме свързва дългогодишно сценично и студийно сътрудничество. С него именно осъществихме премиерното изпълнение в зала "България" на 29.09.1997 г., за което му дължа признателност за успешната съдба на творбата, а впоследствие и за студийния ѝ запис, редакция и нотно издание.

Ще отбележа още нещо – продължава професор Тасков – тази година случайно попаднах в интернет на сайт с картини от съвременния израелски художник Yoram Raanan и бях буквално омаян от неговата "Пътят към Синай" (на снимката). Спонтанно реших да кача моята музика и неговата картина в една неочаквана колаборация на двама творци, което породи особено голям интерес в профила ми в YouТube.com.

Намирам, че картината отразява до голяма степен усещането за идеята ми в "Обетована земя", носеща мистиката и драматизма на музиката, което ме изпълва творчески от намирането на сродна душа в потока на безбрежното съвременно изкуство", завършва професор Красимир Тасков.

Творбата "Обетована земя" за виолончело и пиано в изпълнение на професор Анатоли Кръстев и професор Красимир Тасков, записана през декември 1997 година в Първо студио на БНР, ще бъде представена от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 22 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички