Магичната Trigaida с голям концерт в Sofia Live Club. Полуфиналистите от "България търси талант" ще представят албума "Elate" и нови композиции
Пролетен приказен бал с Михаил Йосифов бенд. Завръщане в епохата на суинга в Централния военен клуб
Остава - нежност, светлина, рок и… Кислород на живо
Букет хитове от Hooverphonic за българските фенове
Откриват алея на името на Митко Воев в столичната "Борисова градина". Фестивалът "Алея на Воев" събира меломаните в клуб "Маймунарника" на 21 май
Съвместен концерт на Ildaruni, Freija и Black:l. Тройна метъл атака в клуб Live & Loud този петък
50 банди на Hills Of Rock 2022! Виж обогатения афиш
The Cardigans, Bomfunk MC's, Delinquent Habits и Джон Нюман се присъединяват към ARTE Feastival 2022
Ар-ен-би дивата Macy Gray пристига с тур бандата си The California Jet Club за концерт в София
Шведските прогресари Soen се завръщат в София, концертът е на 19 май
Jazz FM търси най-ярките джаз творци в кампанията "Джаз в цялата страна"
Sоfia Live Club отбелязва 13-тия си рожден ден с концерти на Б.Т.Р. и Милица Гладнишка

"Обетована земя" от Красимир Тасков в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по БНР


"Обетована земя" от Красимир Тасков в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по БНР

770

Светлата човешка илюзия за пребиване на мечтана територия - житейска и духовна, дава повод за нов прочит на библейската тема за обетованата земя от изтъкнатия композитор Красимир Тасков.

Професор Тасков завършва Българската държавна консерватория (днес Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров") през 1981 година в класа по пиано на Джулия и Константин Ганеви, и композиция през 1984 г. при проф. Пенчо Стоянов. Многократно посещава курсове на именити композитори в Холандия и Румъния. Професор е по композиция от 2002 г. и завежда катедрата по композиция в НМА. Като пианист изнася солови и камерни концерти в страната и чужбина. Има впечатляващ актив с награди от конкурси като изпълнител и композитор.

Всъщност идеята за създаване на експресивната поема "Обетована земя" се поражда у Красимир Тасков след покана за концертно честване на фондация "Млади български дарования" през лятото на 1997 година, и ето какво споделя композиторът:

"Приех тогава спонтанно тази привлекателна идея като творческа задача, която ангажира съзнанието и въображението ми в посока на древната библейската тематика. Създаването на "Обетована земя" ме вдъхнови за твърде бързата ѝ реализация, почти за месец бе готова партитурата. Тогава имах усещането, че тя ми се яви, даде ми се целият творчески процес – тематичен, драматургичен, инструментален...

Споменът за трескавата ѝ реализация във времето ме връща и към точната реакция и съвместната работа над творбата с видния наш виолончелист професор Анатоли Кръстев, с когото ме свързва дългогодишно сценично и студийно сътрудничество. С него именно осъществихме премиерното изпълнение в зала "България" на 29.09.1997 г., за което му дължа признателност за успешната съдба на творбата, а впоследствие и за студийния ѝ запис, редакция и нотно издание.

Ще отбележа още нещо – продължава професор Тасков – тази година случайно попаднах в интернет на сайт с картини от съвременния израелски художник Yoram Raanan и бях буквално омаян от неговата "Пътят към Синай" (на снимката). Спонтанно реших да кача моята музика и неговата картина в една неочаквана колаборация на двама творци, което породи особено голям интерес в профила ми в YouТube.com.

Намирам, че картината отразява до голяма степен усещането за идеята ми в "Обетована земя", носеща мистиката и драматизма на музиката, което ме изпълва творчески от намирането на сродна душа в потока на безбрежното съвременно изкуство", завършва професор Красимир Тасков.

Творбата "Обетована земя" за виолончело и пиано в изпълнение на професор Анатоли Кръстев и професор Красимир Тасков, записана през декември 1997 година в Първо студио на БНР, ще бъде представена от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 22 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Dara - "Родена такава"

Видео


Албуми


Dara - "Родена такава"

Първият студиен албум на Dara - луксозно издание с лично послание от нея, ексклузивни фотографии и още изненади,...

Най-четени новини


виж всички