Огнен спектакъл с нестинари, мистика и театър пламва в НДК днес


Огнен спектакъл с нестинари, мистика и театър пламва в НДК днес

5561

Истински огън пламва на предпремиерата на първия по рода си у нас спектакъл "Огния", съчетал мистиката на нестинарството, театъра, акробатиката и модерните танци в зрелищното шоу на сцената на зала 2 в НДК навръх Националния празник 3 март.

Тайнствените древни ритуали и модерното изкуство се събират за първи път на една сцена, а амбицията на продуцента на спектакъла и потомствен нестинар – Иван Георгиев, е събитието да стане емблема на новата българска и европейска култура в цял свят. Оригиналният замисъл за това съчетание е на продуцента и компанията му "Файър мистери", а режисурата е на Театъра на огъня и сенките Fireter. Спектакълът ни пренася в приказния свят на боговете, сатирите и стихиите, а нестинарски танци са поверени на главния нестинар на БългарияМихаил Георгиев.

"Главният нестинар заема особено място в нестинарския ритуал. Вярвало се е, че единствено той може да контактува със светиите като медиатор. Нестинарите измолвали благословията на светиите - те се молели за здраве и берекет за цялата общност. Тази титла се предава по наследство", разказва Иван Георгиев, който с баща си Михаил от дете стъпва върху огъня. "Танцувам върху огън от 8-годишен. Амбицията ми е да изкарам нестинарството от ресторантите, където то е по-скоро атракция за чужденците и да го пренеса в театъра. За да не се загуби тази наша уникална традиция. В огъня играя от 40 години, но от водата ме е страх", казва още Иван Георгиев. "За нас е предизвикателство да създадем такъв спектакъл, още повече, че в България има нужда от подобен род изяви, които да погледнат исконни български обичаи по различен начин", казва режисьорът.

Потомствените нестинари са гастролирали заедно и в чужбина, където са ги посрещали с особен интерес.

"Извън България нестинарството е непознато. Самата идея, че някакви хора танцуват по жарава е достатъчно екзотична, за да предизвика интереса им. Навсякъде където отидем, хората се тълпят да наблюдават танца", допълва продуцентът. Очаква се към "Огния" интерес не само в България, но и в чужбина, както и покани за международни фестивали.

Макар за първи път в НДК да се пали истински огън, взети са всички предпазни мерки, за да бъде обезопасена залата. Върху подвижния кръг на сцената ще бъде поставена допълнителна основа от метал и вата, върху нея ще е насипана пръст и едва тогава ще се разстила жаравата. Въздухът ще бъде пречистван от дима. С противопожарни одеяла ще бъде защитена сцената. Те ще бъдат постлани под всички останали конструкции, за да предпазят от огъня. Върху тях ще бъде поставена специално конструирана за нестинарския танц сцена с диаметър 4 метра. Външният слой е от стомана, а вътрешността е пълна с минерална вата. Най-отгоре ще има земна пръст. Жаравата ще бъде приготвена в пещ извън НДК и минути преди танца ще се внесе в залата със специално конструиран за целта стоманен съд. Това ще е първото в историята на нестинарството танцуване върху огън на закрито, признава продуцентът на спектакъла. Пожарни коли ще обградят НДК заради огненото шоу.

Сюжетът:

Героите от света на "Огния" влизат през парадните порти на съня, за да поставят въпроси за живота, любовта и омразата. Спектакълът е изграден върху митологични персонажи, вълнували умовете на поколения поети, писатели и учени. На сцената един след друг се редуват и спречкват Денят и Нощта, сатир, стихии. Любовната игра между мъж и жена оплита героите в притча за предателство, омраза, болка и прераждане, а нестинарският танц провокира сетивата на зрителите. Разказана от конферансие и "одухотворена" от ангел, историята ни повежда към неочаквана развръзка.

Участниците:

Един от най-модерните и нетрадиционни трупи у нас - Театърът на огъня и сенките Fireter, предизвика интереса на публиката със своите огнени инсталации, живи статуи и шоупрограми.

В спектакъла участват и Виолета Витанова и Станислав Генадиев - танцьори, завършили класически балет в Националното училище за танцово изкуство. Станислав започва в балет Арабеск през 2001, а през 2004 е поканен за участие в трупата на швейцарската танцова компания Linga, представяна два пъти на МТФ "Варненско лято". За шоуто към тях се присъединява и Виолета Витанова. Съвместна е работата им и по проекта "Изход" на Театрална работилница Сфумато, в който двамата участват като танцьори, а Станислав Генадиев и като асистент – хореограф на Марко Канталупо и Катаржина Гданиек (художествените ръководители на Linga).

Композитор на спектакъла е Климент Дичев. Автор е на музика за късометражното ни кино и театъра. Сътворил е стилово разнообразна музика - дъбстеп, дръм-ен-бейс и чил-аут. Има над 70 издадени произведения, като особено значимо място сред тях е соловият му проект Kliment, който е издаван и представян на живо пред публика в цял свят.

Хореографът Асен Наков е завършил Държавното хореографско училище като класически балетист в класа на Румен Рашев и Иван Трифон. Усвоил е джаз и степ техинка с Дона Браун. Като балетист и участвал в спектаклите на НУТИ, Софийска опера и балет и от 1995 в Държавен балет Арабеск, където e солист на трупата към днешна дата. Работил е с най-изявените български хореографи, както и с Марк Тейлър, Уейн Мак-Грегор, Люк Буи, Елиза Лимбах, Соня Кларк и други. С репертоара на Арабеск Асен гастролира по фестивали и участия в Швейцария, Германия, Франция, Италия, Сърбия, Гърция, Румъния, Испания, Турция. Като балетист участва и в няколко ТВ продукции - "Далида", "Спартак" и "Дориан Грей".

Наков е отличен с голямата награда на Националния съюз на музикалните и танцови дейци "Кристална лира" за най-добър балетен изпълнител през 1999 спектакъла Танго" на хореографа и директор на трупата на Музикалния театър Светлин Ивелинов.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички