Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Отиде си легендата на българския джаз - саксофонистът Емануил Манолов-Бадема


Отиде си легендата на българския джаз - саксофонистът Емануил Манолов-Бадема

1998

Джаз музикантът Емануил Манолов - Бадема почина на 87-годишна възраст.

Тъжната новина съобщи във Фейсбук барабанистът и перкусионист Калин Вельов.

"Прекрасен човек и музикант е отлетял към рая. Бадема. Спомням си първите ми години на каравана на Градина.. неговата беше зад моята. Още се учех да карам сърф и го гледах с удивление как елегантно влизаше от плиткото с неговия сърф и излизаше пак там напълно сух. Видя плам в очите ми и накрая на сезона ми подари своя трапец… пазя го. Говорихме на много теми всеки ден. Невероятен сладур и страхотен музикант. Остават спомените, Бадем!", написа Вельов.

"Отишъл си е Бадема. Освен че през годините съм слушал с удоволствие музиката, която свири, беше много приятно и да си общуваме с него извън концертите. Беше привърженик на класическия джаз, и даже когато харесваше нещо от европейския, държеше да не бъде определяно като джазова музика. Дано "някъде там" да има небесен оркестър, където да свири с любимите си приятели", написа главният редактор на "Булфото" Евгени Димитров.

Емануил Манолов е водеща фигура в джаз музиката у нас още от 50-те, когато е част от легендарните формации Джазът на младите - прочута със своите матинета в София, препълващи зала БИАД, а Джазът на оптимистите има редовни изяви в София, в страната и в чужбина, осъществява редица записи в "Балкантон" и Electrecord в Румъния. Емануил Манолов работи в Германия с групата на Леа Иванова и Еди Казасян, а след края на ангажиментите концертира с прочути местни музиканти - Клаус Ленц, Хорст Крюгер секстет. При завръщането си в България става част от Макове на Лили Иванова. Бил е дълги години солист в Биг бенда на БНР под ръководството на Вили Казасян, както и ръководител на оркестъра Дикси Суинг.

В Музикалното училище в София получава класическо образование, но съвсем рано "разочаровал“ своя учител по кларинет. Открил магията на "свободната музика“, той остава с нея повече от шест десетилетия. Емануил Манолов-Бадема разказва в интервю пред БНР през 2014 година за първите си срещи с джаза: "Веднага след 9 септември 1944 г. у нас имаше различни чуждестранни мисии - американски, английски. Джазът все още не беше забранен. Това се случи по-късно, когато мисиите прекратиха дейността си. Стилът беше обявен за "упадъчен", а саксофона наричаха "капиталистически инструмент". Независимо от това, през 50-те години на ХХ век в София, Пловдив, Русе имаше музиканти, които свиреха джаз. Диригентът на оркестър Оптимистите Божидар Секеларев сключи договор с Български държавен цирков театър. Така можехме да пътуваме в чужбина.

Правехме матинета преди представленията, на които репертоарът ни беше от "забранената музика". След това започнах с оркестъра на Васко Алипиев в бар "Астория". Другото култово място от онова време, в което звучеше джаз, беше в бирхалето на ресторант "България". Голяма част от посетителите в нощните заведения бяха чужденци и нямаше контрол върху репертоара. Солистки бяха Леа Иванова, Снежка Добрева, Лиана Антонова. Правехме матинета преди представленията, на които репертоарът ни беше от "забранената музика".  Случайна среща с голямата певица Леа Иванова ме направи част от нейния бенд".

Поклон пред паметта на Емануил Манолов!

Опелото ще се състои в църквата "Света София" от 12.00 часа тази сряда, 16 ноември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички