Митичните пънкари Thе Exploited в София за 10 години The Wrong Bar, връхлитат на "Колодрума" през май
"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца
Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles
Възродената Pantera на живо в София през май 2023!
Легендарната група Спринт и приятели превърнаха кино "Люмиер" в епицентър на рока
"Когато говори за секс". LaText празнуват 10-годишнина с нов сингъл, видеоклип и концерт
По-добрата Коледа: Поли Генова с премиера на новия си албум в приказната обстановка на киноцентъра "Бояна"
Акустичното шоу на Sonata Arctica и Eleine е тази неделя
Me And My Devil представя: "Me And My Devil Volume I" с клубен минитур
Американските пънк/рап метъл легенди Hed PE с два концерта в България този уикенд
"Ще мога ли?" е новото видео между небето и океана на No More Many More, бандата кани на акустичен концерт този петък
Freak Show: Urban Grey се отправят на турне в подкрепа на новия си албум

Отиде си легендата на българския джаз - саксофонистът Емануил Манолов-Бадема


Отиде си легендата на българския джаз - саксофонистът Емануил Манолов-Бадема

1455

Джаз музикантът Емануил Манолов - Бадема почина на 87-годишна възраст.

Тъжната новина съобщи във Фейсбук барабанистът и перкусионист Калин Вельов.

"Прекрасен човек и музикант е отлетял към рая. Бадема. Спомням си първите ми години на каравана на Градина.. неговата беше зад моята. Още се учех да карам сърф и го гледах с удивление как елегантно влизаше от плиткото с неговия сърф и излизаше пак там напълно сух. Видя плам в очите ми и накрая на сезона ми подари своя трапец… пазя го. Говорихме на много теми всеки ден. Невероятен сладур и страхотен музикант. Остават спомените, Бадем!", написа Вельов.

"Отишъл си е Бадема. Освен че през годините съм слушал с удоволствие музиката, която свири, беше много приятно и да си общуваме с него извън концертите. Беше привърженик на класическия джаз, и даже когато харесваше нещо от европейския, държеше да не бъде определяно като джазова музика. Дано "някъде там" да има небесен оркестър, където да свири с любимите си приятели", написа главният редактор на "Булфото" Евгени Димитров.

Емануил Манолов е водеща фигура в джаз музиката у нас още от 50-те, когато е част от легендарните формации Джазът на младите - прочута със своите матинета в София, препълващи зала БИАД, а Джазът на оптимистите има редовни изяви в София, в страната и в чужбина, осъществява редица записи в "Балкантон" и Electrecord в Румъния. Емануил Манолов работи в Германия с групата на Леа Иванова и Еди Казасян, а след края на ангажиментите концертира с прочути местни музиканти - Клаус Ленц, Хорст Крюгер секстет. При завръщането си в България става част от Макове на Лили Иванова. Бил е дълги години солист в Биг бенда на БНР под ръководството на Вили Казасян, както и ръководител на оркестъра Дикси Суинг.

В Музикалното училище в София получава класическо образование, но съвсем рано "разочаровал“ своя учител по кларинет. Открил магията на "свободната музика“, той остава с нея повече от шест десетилетия. Емануил Манолов-Бадема разказва в интервю пред БНР през 2014 година за първите си срещи с джаза: "Веднага след 9 септември 1944 г. у нас имаше различни чуждестранни мисии - американски, английски. Джазът все още не беше забранен. Това се случи по-късно, когато мисиите прекратиха дейността си. Стилът беше обявен за "упадъчен", а саксофона наричаха "капиталистически инструмент". Независимо от това, през 50-те години на ХХ век в София, Пловдив, Русе имаше музиканти, които свиреха джаз. Диригентът на оркестър Оптимистите Божидар Секеларев сключи договор с Български държавен цирков театър. Така можехме да пътуваме в чужбина.

Правехме матинета преди представленията, на които репертоарът ни беше от "забранената музика". След това започнах с оркестъра на Васко Алипиев в бар "Астория". Другото култово място от онова време, в което звучеше джаз, беше в бирхалето на ресторант "България". Голяма част от посетителите в нощните заведения бяха чужденци и нямаше контрол върху репертоара. Солистки бяха Леа Иванова, Снежка Добрева, Лиана Антонова. Правехме матинета преди представленията, на които репертоарът ни беше от "забранената музика".  Случайна среща с голямата певица Леа Иванова ме направи част от нейния бенд".

Поклон пред паметта на Емануил Манолов!

Опелото ще се състои в църквата "Света София" от 12.00 часа тази сряда, 16 ноември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички