Отнесени от Вих(ъ)ра


Отнесени от Вих(ъ)ра

4189

"Вихра и водка" - новата творба на Светла Иванова, вече е на книжния пазар у нас.

Третата книга на певицата и авторката след "Забранено до 18" и "Светът в краката й" разкрива края на историята с главна героиня Вихра Станишева - известна художничка, попаднала или пропаднала в собствения си вихър. Книга за успеха, цената му, любовта, алкохола, жертвите, без които не може. За кариерата по "онзи начин", изкуството, позволените и забранените неща. За нещата от живота, премеждията на една объркана хубава жена, на едно пораснало момиче. Или просто – книга за една от нас.

"Вихра и водка" е в каталога на издателство "Сиела", което, поради големия интерес към втората част от трилогията, пуска и нов тираж на "Светът в краката й".

"Новата ми книга е пак за вихъра, който е завъртял героинята ми Вихра, но в друг период от живота й. Когато един роман е като реален и автентичен, ти се иска да продължи. Той трябва да поддържа у нас илюзията, че това е наистина действителен живот, макар да знаем, че е художествена литература. И когато ме питат аз ли съм Вихра, естествено хора, които не ме познават, се радвам, че съм изградила един художествен образ, който изглежда по-истински и реален дори от истинския свят. Защото когато човекът, който пише, е в състояние да ни убеди в неща, които е виждал само във въображението си, значи е постигнал целта си. Това е силата на автора – да убеждава", обяснява Светла Иванова.
 
"Трилогия не се пише лесно. Нищо, че е на части. Защото колкото по-дълга е историята, толкова по-трудно е за пишещия да планира подробностите и да се придържа към основната сюжетна линия на историята. Вихра. Не случайно се спрях на това име. Мислих го от всяка гледна точка, така както човек избира име за децата си. Казват, че имената определят характера на притежателите им. Сигурна съм, че поне влияят върху възприятието на другите хора. Някои дори си сменят  името, ако не го почувстват достатъчно "близко". Е, героинята ми няма този шанс. Отначало исках да я направя пълна моя противоположност. Умишлено избягвах каквато и да е била прилика. Това е по-трудният вариант да изградиш един образ, защото работиш изцяло с въображението си и истории и случки, които си чул от различни места. Поставяла съм я на моменти в ситуации, в които аз съм била – например да остава без пари, за да я видя с нейния характер как ще се оправи. Е, тя все намираше пиене като една типична алкохоличка. Или то я намираше", разказва авторката.
 
"С първата книга мислех, че съм изградила изцяло отрицателен образ, но после толкова мои познати, и мъже дори се откриха във Вихра, че реших да оставя на хората да я определят. За мен Вихра е събирателен образ, главна героиня в живи истории, преразказани от мен. Човек не може да преразкаже книгата си в няколко изречения. Иначе защо ще му е да напише 6-700 страници. Но ще ви издам, че разказът ми е за жена, която е готова да загърби миналото си и да започне нов живот. Затова не става дума за лесен живот. А когато животът ни е труден, много от нас опират до най-големия антидепресант – алкохола. Вихра си мисли, че чрез него се спасява от всичко друго. Или търси оправдание за постъпките си. Иначе казано, разказвам за ролята на алкохола в живота на една жена. За любовите, разочарованията, успеха, жертвите, самоизмамите, опита й… всичко видяно през замъгления поглед на вечно опиянените й очи. Не случайно заглавието на третата книга звучи като поръчка - "Вихра и водка". Накрая имах усещането, че Вихра стана като допълнение към водката или обратно. Така добре звучи "вихра и водка" като "салата и ракия". Накрая ще ви кажа - прочетете я. Сигурна съм, че на някоя страница ще се намерите", препоръчва певицата, която се завърна в светлината на прожекторите с песента "Краят на света". (Виж клипа ТУК).

Режисьор на кадрите е Васил Стефанов. Това е първата песен по музика на изпълнителката. Текстът е на Ивайло Вълчев. Аранжиментът е на Георги Станев и Иво Чалъков от Гравити Ко. (Gravity Co.) С тях Светла работи по всички песни в следващия си албум "Любов и кафе", анонсиран с баладата "Някъде там", "Любов и кафе" (видео - ТУК) и "Истински лъжи". Дискът ще бъде представен през есента.

За "Вихра и водка":

"Влюбих се във Вихра. Колкото повече остарявам, толкоз повече не се познавам. Толкоз повече фантазми ме обземат. Вихра е прекрасен обект за въображения. Тя не признава "преди". Преди са нещастните й любови, самоизмамите, разочарованията, превърнати в опит. И малките надежди, че могат да станат големи. Тя се задушава от тях. И така не успява да им избяга, както аз не мога да избягам от нея. Тя не е "преди". Тя следва. Има такива жени: те са нашето продължение. Вихра, чакам те в моята библиотека. Ще те прелиствам, докато се проумея".
Димитър Шумналиев

"Всеки път подхождам с крайна скептичност към книгите, писани от жени. Ще ми се, ако е възможно, да бъда излъган в лошите си очаквания. Да бъда внезапно удивен и трогнат от неочаквано майсторство! И ето – четейки страниците на Светла, написани с прям, суров и смел език, с майсторство на сравненията, на моменти родеещо се с това на Чандлър – аз постигам своето! От дълбок и мрачен скепсис да премина към възторг и доволство. Да плесна с ръце изненадан и да кажа: Има и жени, които пишат адски добре, мамка му!"
Калин Терзийски

"Чарлз Буковски носи рокля, живее временно във Варна и ... по естествен като дишането начин, продължава историята на една бунтовна вагина. Светла Иванова за трети пореден път успява да превърне в метафора твърдението, че у всяка красива жена се крие една некрасива история, която я прави още по-красива. Без колебание заявявам, че третата част от историята на Вихра Станишева представя един от най-живите и реални женски образи в литературата от последните 10 години. Ана Каренина избира влака, Вихра - водката, БДЖ ще се приватизира... животът си тече, но спрете за миг до фонтана, където Вихра рисува портрети срещу дребни стотинки. Ще се удивите колко много се вписвате в пейзажа".

Любен Дилов-син

Светла Иванова е родена в Стара Загора на 23 октомври 1977, но израства в Казанлък. Обучавала се е на народни танци в продължение на 7 години, занимавала се и с модерен балет. Завършва школа за фотомодели, печели няколко конкурса за красота. Дипломира се в специалност предучилищна педагогика в Софийския университет през 2001, а през 2003 придобива магистърска степен по поп и джаз пеене в НБУ в класа на Етиен Леви.

Същата година дебютира с песента "Всичко е любов".

Още - на:

http://svetlaivanova.com/

http://www.facebook.com/svetlaivanovabg

http://svetlaivanova.blog.bg/

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички