Wacken Metal Battle Bulgaria се завръща, финалът е в столичния клуб Мixtape 5
Ищар и Горан Брегович хедлайн на фестивала South West в Благоевград. Първото издание на събитието е в парк "Македония" този уикенд
Часове до шоуто Led Zeppelin Symphonic в Пловдив
Розалия де Соуза, Белослава, Мирослава Кацарова и Теодосий Спасов в първото издание на Plovdiv Jazz Summer
Gwendydd приключва Censored European Tour 2022 с концерт в София, открива втория ден на Wolf Fest – "Вълчата пътека" 2022
Вики Алмазиду се завръща в България за своя майсторски клас в Нов български университет
Пълната програма на Sofia Live Festival 2022
SoulBmoll анонсират трети албум с нов сингъл на живо в бар "Петък"
Годишни музикални награди 2022 на БГ Радио: отличниците
"Приказката P.I.F. невиДИМО" акустично в Joy Station
На гости "При Черепите". Скалпове ще свалят Fyeld, Hate Campaign, Взрив и Facepalm Death
Кристабел с нов албум и концерт в Sofia Live Club. Midnight Star

Пако де Лусия - цялата страст на фламенкото в София


Пако де Лусия - цялата страст на фламенкото в София

2186

Пако де Лусия (Paco De Lucia) е за трети път в София.

Веднъж с Ал Ди Меола и Джон Маклафлин и после самостоятелно. Сега е поканен е от Sofia Live Club да изнесе финалния концерт от своето турне, представящо последния му албум "Cositas Buenas".

Зала 1 на НДК е пълна без да се пръска по шевовете. На сцената има красиви тропически растения, които пресъздават среда, в която се e зародило фламенкото. Това е испанската област Андалусия. В оркестрината е рехаво. Забелязвам Николо Коцев и Георги Ковачев (китарист на Старт с Развигор Попов).

Светлините гаснат театрално. Пако излиза сам, аплодиран от всички. На китарата му пише Paco De Lucia. Един от най-виртуозните китаристи в света свири седнал и още с първите чисти акустични тонове в залата се разстила магия, която изисква внимателно слушане.

Един по един на сцената намират местата си останалите от групата – общо осем мъже с черни панталони и черни лъскави обувки. Ударни инструменти - Пираня, Ален Перес от Куба - бас, Антонио Серано – хармоника и клавиатура, Антонио Санчес Палома - акустична китара и трима ръкопляскащи в темпо (палмас) певци – Дукенде, Дажид де Хакоба и Фару. Един от тях извисява дрезгав гневен глас, в който е събрана мощта на човек, търсещ нещо. Все едно търси някого в каменна пустош.

В средата на сцената има малка платформа. На нея се изправя фигурата на Антонио Фару – съразмерно развит красавец с коса до кръста. Започва леко потропване с токове в такт с ръкопляскането, вдига ръце и обхожда платформата. Изглежда като тореадор, който разучава бик.

Но само изглежда. Фламенкото е жанр на циганите, съчетаващ пеене, свирене и танц. Танцьорът изпълнява роля на ударни инструменти. Пако и компания свирят по-скоро акомпаниращо на отривистото тропане. Сменят се настроения в общия звук – от леко игриво до чувствено и драматично. Танцьорът извива пируети, заковава се като пирон, тръгва в бърза стъпка с тревожна гримаса. Драматично – търси жена. След малко тя присъства в нежните движения на ръцете му. Той се пъчи, раздърпва дрехите си, косата му се вее ветровито около него самия. Звукът се усилва, Пако прави китарни чудесии и... стоп! Танцьорът е в поза на победител. Ние сме на театър.

"Най-важното нещо за фламенкото е езикът. Той трябва винаги да е фламенко, но формата можеш да променяш непрекъснато – хармонията, ритъма", каза китарният маестро в интервю за радио Джаз FM.

След антракта групата се впуска в свободни импровизации на фламенко. Втори певец тъжно се провиква, раздира цялото пространство, трескаво стиска ръце в юмруци. Нова драма на търсещия, на загубилия, на тъжния. Китарната феерия продължава в забързано темпо. Соло на хармоника и клавирни пренасят обстановката към блус в Луизиана. Соло на високо настроен бас с лек дисторшън като на Джако Пасториъс. Джаз! Соло на ударни инструменти само с ръце - като Джон Бонъм. Нашият танцьор е в нов костюм и с нова драма на платформата, която чудно как не е пробита от мощното, бързо тропане. Все едно слушам соло на Йън Пейс. Танцът на Фару е кулминация на концерта.

Гостите са покланят. Пет минутни овации на крака за бис, който продължава 15 минути. В лицата на публиката има само едно – щастие от среща с виртуози от световна класа. Те получават букети, които сърдечно подаряват на публиката.

Край на концерта и начало на зимата със свиреп студен вятър и хоризонтално брулещ сняг навън.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Dara - "Родена такава"

Видео


Албуми


Dara - "Родена такава"

Първият студиен албум на Dara - луксозно издание с лично послание от нея, ексклузивни фотографии и още изненади,...

Най-четени новини


виж всички