Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

P.I.F. на живо, или Приказка-та, наречена музика


P.I.F. на живо, или Приказка-та, наречена музика

5889

Mixtape 5 е виждал и повече хора в събота вечер.

Но тази събота е специална. Специална я правят и поводът, и хората. Поводът – група P.I.F. най-после издаде нов албум, хората – до един наясно къде и защо са попаднали.

Тъмнина, фолклорно интро и героите не вечерта са в светлината на прожекторите.

Чудех се аз защо пред сцената има заграждения... отговорът дойде още с първата песен. Огън и жупел! Ама буквално. Снимката (2013 © Антон Кръстев за Creative Visual Solutions) дава ясна представа за ситуацията. "Молещи очи", пилотен сингъл от албума, вече с клип (виж го ТУК!). Почти неусетно преминават в "Обещавам". Обичам такива обещания... откровени, лирични и най-вече спазени. "Обещавам всеки дъх да подаря", изпя Димо и да, той и бандата накараха всички ни да се усетим дарени с емоция. "Не спя" е песен, поводът за която не може да бъде мимолетен, каза фронтменът. Това, струва ми се, накара хората да отворят още малко съзнанията си за нея. Следват две съвсем нови парчета – "Рай" и "О.К." За следващата песен научаваме, че е записана за първи и последен път на лента преди 5 години, никога свирена на живо. Това са сухи факти за голяма песен. "Свободен от теб" – чуйте, пък ще ви стане ясно.

Време за благодарности. Те бяха отправени към управата на Mixtape 5 в лицето на Радослав Мирчев, както и към "хората със снимките", споменах за тях вече. Продължаваме със "Сладката страна на нещата", "Намерих те", "Седем". И трите може да чуете в "P.I.F. 4". "Разбирам, че тия песни са ви напълно непознати... Не бе, спокойно, има и такива, които знаете", увери ни Димо от сцената с "Усмивка". "Нарисувай ми песен" предхожда "Вали". По време на валежите фронтменът прояви своята склонност към барабаните на Наско Касабов. "Оставам тук", "Сън в съня", "Невидимо дете", "Колело"... ето ги мелодиите, които всеки знае и вече обича!

Като за финал Димо, с уговорката, че не иска "да става политическо", призова младите хора да си останат в България. Реакцията? "О-став-ка!". Но позитивните вибрации на "No Woman, No Cry" върнаха вниманието към "Приказка"-та, наречена музика.

Свалят се китари, зад барабаните вече не се вижда човек... Реакцията? "О-още! О-още! О-още!". Поогледах се наоколо... ама то си има хора, бе! Супер!

Награда за бурните ни овации са "Messiah" и "Свято". И, докато при първия "финал" групата не можа да слезе от сцената, то този път я напусна успешно... и напразно. Втори бис. "Всеки ден" бих слушала това изпълнение на "Камбаните".

Е, от мен толкова. И не забравяйте, че музика без китара е като таратор без копър.

Не че не става. Aма не е истинско!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички