Десетилетие музикален бунт: No More Many More празнуват 10 години с нова песен и голям концерт в София
Графа ще открие нова страница в историята на българската поп музика на 30 септември
Концертът на Eagle-Eye Cherry в София се отменя
September FUN'k Festival обяви първите си големи имена
Миро с втори концерт в зала 1 на НДК – специално коледно издание на 21 декември
Дами канят в царството на фламенкото. Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио
Концертът на Hammerhead (BG) се отменя
Международният фестивал за автори изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest се подготвя за своето седмо издание
Графа, Tino, Mona, Христина Йосифова–Hrisi, K.Lina, спортната легенда Йордан Йовчев и виртуозният пианист Евгени Генчев също тръгват "Отново на училище с радио N-Joy"
Wrong Fest 2023 започва в София този четвъртък
September FUN'k Festival с първо издание у нас: Всички в Чистилището!
Концерт на She Past Away в София. Новата тъмна вълна приижда в края на септември

Плешивото куче - най-новото предаване на програма Христо Ботев


Плешивото куче - най-новото предаване на програма Христо Ботев

5107

"Плешивото куче" е най-новото информационно-развлекателно предаване за музика и култура на програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР с автор и водещ Ивайло Кицов всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

То е насочено както към модерния млад и вече осъзнат българин с изградени критерии, така и към по-възрастния и напоен с познания, но и по-взискателен ценител, който търси алтернатива на комерсиалния ефир. А и за всеки с отворен ум и меломанско сърце.

Заглавието е вдъхновено от едноименния култов филм на унгарския режисьор Дьорд Сомяш "Kopaszkutya". В основата на действието е Хобо Блус Бенд, воглаве с революционера Хобо, тоест Ласло Фьолдеш  - емблематична фигура за съвремената унгарска музика и култура. Лентата обобщава волята и порива към свобода на Източна Европа, за преодоляване на бариерите - физически, но преди всичко духовни, между Изтока и Запада; за събарянето на Стената и пробив на Желязната завеса. "И, не, няма да е обикновена соц.-рок дискотека, както вероятно биха си помислили някои. Рок - да, но и не само, тъй като жанрът посрещна в хола си щедро не един или два свои събратя и посестрими, а после им върна гостуването с кутия миксвани бонбони и ноти фламбе - пояснява водещият - Ще дойде реч например за бард-рок или нойе дойч уейв, но определението соц.-рок ще ни служи само и единствено за гориво в машината на времето, с която ще обикаляме географската карта на онази част от света, която до не толкова отдавна наричахме Желязната завеса. А ние бяхме турени под карантина, направо въдворени, в нейната по-лоша част. Ще звучи музика без стилово ограничение на старите кучета от онова време, а и на младите лъвчета, които продължиха естетическите им търсения и в новия век".

В първото издание на "Плешивото куче" (след пилотния му брой на 29 май) логично предстои презентация на голяма част от рубриките в предаването.

В многоцветния тематичен плейлист тази събота: сърцатите биткаджии от Унгария Хобо Блус Бенд; направлението бард-рок, представено с вдъхновяващи изповедни авторски стихове и музика от Александр Розенбаум; Юджийн Хютц води пътуващия джипси пънк ту хард-кор цирк Гогол Бордело; "Так закалялась сталь" с модерния мрачен квинтет от Санкт Петербург Shortparis, гости пристигат и от Хърватия - легендарната банда Парни валяк.

България отговаря с авторски песни и малко популярни кавъри на Тангра и Мими Иванова и Развигор Попов с формация Стакато.

Снимка: Howtogetrid

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Simply Red - "Time"

Видео


Албуми


Simply Red - "Time"

Simply Red се завърна.Четири години след триумфа на "Blue Eyed Soul", една от най-ценените групи в Обединеното...

Най-четени новини


виж всички