Почина Дейвид Кросби, един от създателите и факлоносците на фолк-рока


Почина Дейвид Кросби, един от създателите и факлоносците на фолк-рока

1533

На 81-годишна възраст почина Дейвид Кросби, влиятелен американски новатор - вокалист, китарист, композитор и текстописец, съобщи съпругата му Джан Данс, цитирана от Variety.

Той е починал "след дълго боледуване", обграден от близките си, но конкретната причина за неговата кончина не се посочва. Певецът от Бийч бойс Брайън Уилсън бе сред първите, които отдадоха почит на покойния, признавайки, че е "загубил думи" след тъжната новина. "Не знам какво да кажа, освен че съм с разбито сърце да чуя за Дейвид Кросби. Той беше невероятен талант... толкова велик певец и автор на песни. И прекрасен човек", написа в "Туитър" изпълнителят на"God Only Knows". 
 .

Дейвид Кросби е сред флагманите на фолк-рока, легендарен акустик и символ на контракултурата през 60-те и 70-те години на миналия век, като член на групите The Byrds и Crosby, Stills, Nash и Young. Той бе въплъщение на кредото "секс, наркотици и рок-ен-рол". Освен зависимостта към наркотиците, която в крайна сметка доведе до трансплантация на черен дроб, през бурния си живот Кросби преживя тежка катастрофа с мотоциклет, смърт на приятелка и битки с хепатит С и диабет, припомня  "Ройтерс ".

Дейвид Кросби се присъединява към Бърдс през 1964 г. и участва в създаването на редици оглавили класациите хитове, сред които кавърът на "Mr Tambourine Man" на Боб Дилън и "Turn! Turn! Turn!"  Малко след като напуска формацията през 1967 г. Кросби става част от супергрупата Кросби, Стилс Енд Неш. В нея той се изявява заедно със Стивън Стилс и Греъм Неш, а по-късно към тях се присъединява и НийлЙънг. Докато е в знаковия квартет, Кросби композира придобилите популярност парчета "Guinnevere", "Almost Cut My Hair", "Long Time Gone", "Delta" и "Deja Vu". Формацията се реновира през 2003 година и я завърши с приходи от $ 16 млн. (от турнета $ 15,7 млн. и от авторски права: $ 0,3 млн.)

Певецът, роден като Дейвид Ван Кортланд Кросби в Лос Анджелис, Калифорния, на 14 август 1941 г., е удостоен 2 пъти с място в Залата на славата на рок-ен-рола ката член на двете групи. Последният му солов албум "For Free" излезе през 2021 година.

В последните години той ръководеше собствения си бенд Скай Трейлс и проекта Кросби, Пивар и Реймънд (Crosby, Pevar & Raymond). Беше в афиша на злополучно несъстоялото се издание на фестивала "Уудсток", заедно със състав, в който са неговият син Джеймс Реймънд (кийборди и перкусии), барабанистът Стив ДиСтефано, въртял палки още за Дейвид Гилмор от Пинк Флойд, Дейвид Боуи и Робърт Уайът. В обещания от тях репертоар фигурираха някои от вечните парчета, с които Кросби, Стилс, Неш енд Йънг подпалиха публиката на същия фест преди 50 години -  "Guinnevere", "Deja Vu", "Ohio" и величествения кавър по "Woodstock" на Джони  Мичъл. Да, именно канадската прима на фолк-рока и поп-джаза, композиторка и художничка, която измисли официалния химн на "децата-цветя", възпя гигахепънинга със заглавна песен -  без дори да присъства на него. (Тя е и дизайнер на обложката на последния диск на Кросби). Вокалистката е открита от Дейвид в "Гаслайт Саут", клуб в Коуконът Груув, Флорида, още преди да приеме артистичния си псевдоним (по паспорт е Робърта Джоан Андеръсън), след което Дейв я взема със себе в Лос Анджелис и започва да я представя (нея и музиката ѝ) пред своите приятели. Скоро Джони абортира. И се гаджосва с Греъм Неш... "Славни времена. Разпасани години с много музика, направо слободия, бяхме във вечен "трип", спомня си Дейвид Кросби, който бе тикнат за девет месеца в затвора, след като го арестуваха за притежание на оръжие и наркотици в Далас, Тексас, на 13 април 1982 година. И допълва: "Кой знае колко деца, които никога няма да научат кой точно е татко им, изплакаха в годината след "Уудсток". Между другото, през 2000-та той се оказа сред главните действащи лица в сериал, който може да бъде наречен "Свръхмодерно семейство от 21-ви век". Тогава стана ясно, че именно той е баща на двете деца на хомо двойката Мелиса Етъридж (американска певица, композиторка, китаристка и активистка) и партньорката ѝ Джули Сайфър. Мелиса призна, че Кросби е биологичен баща на дъщеря ѝ Бейли (по онова време на 3 години) и на сина ѝ Бекет (на 1 година), които тя отглежда с Джули. Идеята той да бъде донорът дойде от собствената му съпруга Джан, с която Етъридж си приказвала докато двете двойки почивали на Хаваите години преди това. И двете деца бяха износени от Сайфър. Слуховете за това кой е таткото намесиха имената на нищо неподозиращите Брад Пит, Брус Спрингстийн и Том Ханкс. Носителката на "Грами" Мелиса Етъридж направи това сензационно разкритие пред журналистите на Rolling Stone.

Списанието сложи двете двойки като илюстрация на корица. Дейвид Кросби, който си има три съвсем законни деца, от своя страна изкоментира с отровна усмивка, че не възнамерява да взема участие в отглеждането на Бейли и Бекет, обаче е убеден, че е добре те да знаят кой е биологичният им баща. 
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички