Почина Гари Мур


Почина Гари Мур

5342

Китарният герой Гари Мур (Gary Moore) почина на 58-годишна възраст в съня си в хотел "Кемпински" в испанския курорт Коста дел Сол вчера, предаде BBC.

Причината за смъртта на струнния маестро, известен и като Белия магьосник на блуса, е сърдечна недостатъчност.

Роденият на 4 април 1952 година в Белфаст Робърт Уилям - Гари Мур, придоби световна известност с групата Тин Лизи (Thin Lizzy), но и след това продължи да свири с много звезди и издаде над 20 звездни студийни албума солово. Участва в проекти на Кози Пауъл и Грег Лейк, Ози Озбърн, блусмените Би Би Кинг Албърт КолинсДжордж Харисън, Иън Пейс, Глен Хюз, Нийл Мъри, Бийч Бойс, Боб Дилън, както и в няколко други формации - Колосиъм II,  супергрупата Би Би Ем, Скарс. Започва да свири на ранна възраст, като едва на осем години се сдобива с първата си акустична китара, която е леко очукана. На 14 години става притежател на първата си качествена китара и се научава да свири като десняк, въпреки че е левичар. Музикалната му кариера се развива в продължение на над 30 години. Той има експеримент дори с гранда на електрониката - Фетбой Слим, в парчето "Fatboy" от диска "A Different Beat" (1999).

Гари е един от най-ярките примери на съчетание между щедър талант, изумителна работоспособност и прословутото ирландско твърдоглавие и упоритост. Кариерата му съвсем не е постлана с кадифе и е живописно изпъстрена с многобройни остри завои и неприветливи ветрове. Но той винаги и при всякакви обстоятелства е теглил напред и само напред - докато на рамото му не кацна справедливото потупване на заслужения успех. За мнозина обаче той си остава завинаги в кохортите на блус легендите, тъй както отдаде струна в последните години именно на саунда на Мисисипи.  

"Такъв е характерът на тази музика. Когато я свириш, най-добре да не се занасяш твърде много с нея, защото това отнема цялата ѝ душа. Трябва да се придържаме към нейния истински вид, да не я правим твърде полирана и идеална. Чудесно е да завършиш парчето в някое от първите три изсвирвания", казва Гари за магията на ритъмния блус.

Подобно на именития си колега Джими Пейдж, той бе заклет почитател на китарната марка "Гибсън", която е неразделна част от саунда на албумите му.

Адам Парсънс, който менажираше Тин Лизи в последните години, уточни пред медията, че Гари Мур е починал в ранните сутрешни часове. В бандата той замести друг северноирландец – Ерик Бел.

"Шокиран съм, просто не мога да повярвам", каза музикантът по повод внезапната кончина на Мур.

Гари е едва на 16 години, когато напуска родния си град , местейки се в ирландската столица Дъблин, за да се включи в групата Скид Роу (Skid Row) (да не се бърка с американската банда, оглавявана от Себ Бах). После Мур пое китарата в Тин Лизи по покана на покойния вече фронтмен Фил Линът.

Още в средата на 70-те години китаристът композираше извън музикалната рамка на Тин Лизи, първият му индивидуален соло албум и неговото виртуозно му свирене го прочуха по цял свят още през 1973.

Гари Мур бе признат майстор на блуса в последните двайсет години, но тръгна от хард рока и хеви метъла. Той се представи в целия си блясък, великолепие и вихър и пред българските си фенове през 2007. Тин Лизи също удариха на родна почва година по-късно.

Последният албум на знаменития покойник е "Bad For You Baby" (2008).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички