Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина Марин Панев от Акага


Почина Марин Панев от Акага

4093

Марин Панев, един от основателите на група Акага, почина на 52-годишна възраст в понеделник, съобщиха музикантите от състава в страницата си във Фейсбук.

"Причините са комплексни - здравословни, от една страна, тъй като Марин имаше проблеми със стомаха в последните години, а пък и сериозни неприятности в личен план, след като преустанови работата си в Русия и се завърна в България", каза за MySound.bg Краси Куртев, главният идеен двигател, басист и фронтмен на многолюдната формация.      

Марин Панев е неин вокалист, алт-саксофонист и кийбордист до 2000 година, в първите ѝ четири албума до 2000 година. Той се присъединява към известната българска джаз-рок група малко след нейното сформиране от студенти в Националната музикална академия в София през 1992 година. "Кръстник" е Калин Вельов. Акага е името на прабългарска жрица, бабата, която е отгледала хан Аспарух. Перкусионистът го изравя от книгата "Сказания и легенди за хан Аспарух" на Антон Дончев. Зa кратък период първата група, извън познатите биг бенд състави, която има брас секция като водеща в нейната музика, успя да се превърне в символ на качествения съвременен звук, налагайки собствен стил, абсолютно различен и разпознаваем за българската публика. Музикантите са поощрени от Иван Минчев Батето и Сашо Александров да свирят музика, смесваща джаз, блус, фънк, дори хип-хоп и традиционни български фолклорни мотиви. Акага поставя началото си в Дома на културата в металургичния комбинат "Кремиковци", но като Феротон. Скоро към състава се присъединява и Марин Панев.

Първите концерти на новата формация са през февруари 1992 г. в читалище "Славянска беседа" и клуб "113+". Името Акага е обявено официално на Младежката джаз сцена в Пловдив през май. Същата година бандата печели наградата за дебют на първите изобщо музикални награди в България - тези на вестник "Ритъм", заради дебюта си "Broken Dreams". Следват няколко години, през които музикантите работят като щатна формация към БНТ и реализират компактдисковете "Защо" (1994) и "Когато виждаш" (1996). През 1998 г. Акага свири на джаз фестивала в Монтрьо (няколко изяви на откритите сцени), записва в Нидерландия, не спира да концертира и на много други международни форуми през новия век.

Последното издание на състава, което излезе миналата година под името "27", е интересен хибрид от авторски парчета - повечето от които вече наложени от радио- и телевизионния ефир, версии по някои знакови шлагери от българската популярна музика от по-близкото и по-далечното минало и чуждоезични евъргрийни, интерпретирани от родни изпълнители с по-различен аранжимент и текст на български, така наречените преводни композиции.

Както MySound.bg писа, музикантите отбелязаха 27-годишната си сценична кариера с голямо шоу в зала 1 на НДК.

Поклонението ще се състои в храм "Рождество Христово", район "Младост", София, от 10.45 ч. тази сряда, 11 декември.

Сбогом, Маре, и нови - небесни, сцени. Ще ни липсваш!

Съболезнования на всички негови близки, колеги и приятели.

Снимка: Нели Куртева за "Монте Мюзик". 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички