Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина Пако де Лусия


Почина Пако де Лусия

4520

Световноизвестният испански китарист и изпълнител на фламенко Пако де Лусия (Paco de Lucia) е починал в Мексико, съобщи днес кметството в родния му град Алхесирас, област Андалусия, Южна Испания.

Това се е случило на плажа, където майсторът на струните е бил заедно с децата си, пояснява BBC. Причина за смъртта на един от най-великите майстори на фламенкото е сърдечeн удар.

Кончината на Де Лусия е "непоправима загуба за света на културата и за Андалусия", заяви кметът Хосе Игнасио Ландалусе, обявявайки траур в града.

В света на културните ментета – той, Франциско Санчес Гомез, грее дори по-колоритно от първообразите джаз и уърлд. Защото на базата на джем сешъна със самия себе си успя да открие израз на музикалния такт върху човешкия такт. А може би обратното, модернизирайки традиционното фламенко. Но не неофламенко - етикет, залепян нееднократно върху солата на Пако. А самобитно до мозъка на костите си фламенко. Дисекцията и дефиницията на стила, неговата форма и съдържание, разграничавайки величието на уърлд саунда от комерсиалната му форма – съвременното етно.

Майсторът на шестте струни, наричан Краля на фламенкото, няма множество записи, но безбройните му изпълнения на живо са запечатани в спомените на неговата публика по целия свят. Сред някои от най-популярните му композиции са "Entre dos aguas", "La Barrosa", "Barrio la Viña" и "Homenaje al Niño Ricardo".

Откритото му отношение към други музикални стилове - джаз, рок и поп, го събира с Джон Маклафлин, Ал ди Меола, Лари Кориел, Чик Къриа, Брайън Адамс, Джордж Даларас, и се съчетава с неговата креативност и желание да представи фламенкото на съвременния свят в най-нетрадиционната му светлина.  "Във фламенкото трябва да композираш цялата песен с мелодии, ритъм и хармония", казва Пако. Диалогът, който съществува между неговата музика и ритмите на Бразилия и джаза, както и класическата музика на Албенис, Фала и Родриго например, потвърждават композиторската му оригиналност.  Желанието и умението на музиканта да интегрира нови инструменти и стилове в традиционното фламенко е дар, който повлиява на цяло поколение испански изпълнители, но само малка част от тях имат честта да се излязат на една сцена с виртуоза. "Необходима е определена техника, за да свириш, останалото трябва да дойде от сърцето ти", казва виртуозът. "Обичам най-много да правя от феновете свидетели на това как музиката се случва пред тях в оригиналната си форма, дори и гола да тя е", допълва майсторът на жицата.

"Всеки негов жест е магия! Еднакво естествен и пред публиката, и срещу камерата. Той просто следва собствената си природа", признава именитият режисьор Карлос Саура, много от чиито филми са оцветени както от фламенкото, така и присъствието на Пако.

Пако де Лусия е роден в циганския квартал на Алхесирас на 21 декември 1947. Неговият баща Антонио също е бил музикант и именно от него и от брат си Рамон китаристът взима своите първи уроци - още по времето, когато е бил на седем. Наричат го "Де Лусия" (букв. на Лусия) по името на майка му - Лусия Гомес-Португалката, защото като бил малък в махалата имало много Паковци, та да е ясно кого именно викат по име.

Започва да свири пред публика още в края на 50-те, когато няма още 12 години. През 60-те години се утвърждава като един от водещите фламенко китаристи и, макар че по-голямата част от музиката, която записва, да е именно фламенко, той се изявява и в други стилове -  фюжън, джаз, поп, салса, боса-нова, класическа музика. В края на 70-те и началото на 80-те става известен като част от трио, в което свири заедно с Джон Маклафлин и Лари Кориел. По-късно мястото на Кориел заема Ал ди Меола и именно в този състав тримата записват албума "Friday Night In San Francisco" (1981). Той е продаден в над 1 млн. копия - немислим тираж  за изпълнител на фламенко по онова време.

В дискографията си Пако де Лусия има повече от 30 албума, последният от които  – "Cositas Buenas", излезе през 2004. Повечето от пиесите в него бяха в репертоара на струнния корифей на последния му - трети, гастрол в България през 2011.  

Носител е на най-престижното отличие от националния конкурс за фламенко китара в Кордоба, златен медал за заслуги в изящните изкуства, наградата за изкуство на княжество Астурия, бе удостоен с титлата Доктор хонорис кауза в университета в Кадис и на престижния музикален колеж в Бостън.

В края на 60-те години се запознава с Камарон де ла Исла (Camarón De la Isla). Двамата записват десет плочи между 1968 и 1977. След това заедно и самостоятелно представят по-популярни вариации на тема фламенко и навлизат в други музикални стилове – поп, джаз, боса нова.

Пако де Лусия успява да задържи интереса на младата публика към фламенкото, като я съчетава и с румба. Най-популярният му албум, роден от тази симбиоза, е "Entre dos aguas" (1973), който остава 20 седмици на върха на испанските музикални класации.

Знаменитият испанец се завръща към продуцирането на музика за дебютния албум на младата изпълнителка La Tana -  "Tú, ven a mí", чиято премиера се състоя през 2006.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички