Почина Питър Грийн, блусът осиротя


Почина Питър Грийн, блусът осиротя

3837

Питър Грийн - съосновател на прочутата британска група Fleetwood Mac и смятан за един от най-влиятелните блус китаристи и композитори, почина на 73 години, съобщи адвокатът на семейството му, цитиран от световните агенции.

Повелителят на струните е издъхнал в съня си на 25 юли. Скръбната новина идва броени дни, след като формацията анонсира, че ще пусне на музикалния пазар ретроспективен бокс-сет с най-значимото от своето творчеството в периода ѝ 1969-1974 г. Дейвид Ковърдейл определи Грийн като творец, който "наистина беше обичан и уважаван". "Бяхме съпорт на Fleetwood Mac в Redcar Jazz Club, когато членувах в местна банда и той беше певец, китарист и композитор, от който ти спира дъха. Знам кого ще слушам днес. RIP", написа в Туитър харизматичният фронтмен на Уайтснейк. "Грийн има най-нежният тон, който съм чувал. Той беше единственият, от когото се страхувах, но и единственият бял китарист, който може да ме разплаче", призна приживе колосът Би Би Кинг. Бащата на британския блус Джон Мейл постави Питър на един пиедестал с Джими Хендрикс, Ерик Клептън, Отис Ръш и Бъди Гай заради "емоционалното му величие".    

Повечето от първите хитове на основаната през 1967 г. група Fleetwood Mac, сред които "Albatross", "Oh Well" и "Need Your Love Tonight" и "Black Magic Woman" (записан и от големия Карлос Сантана), са композирани от Грийн. Той е подуцент на първите албуми на формацията - знаковите "Fleetwood Mac" (1968), "Mr. Wonderful" (1968) и "Then Play On" (1969). Eдноименната дебютна тава, известна още като "Peter Green's Fleetwood Mac", е посрещната с възторжени отзиви и достига №4 в няколко класации. Други забележителните сингли, които Питър Грийн ни завеща, са "Man Of The World" и "Green Manalishi", който придоби съвсем нови измерения във версията на метъл боговете Джудас Прийст.

Питър Алън Грийнбаум, който е от еврейски произход, е роден в Бетнал грийн, Източен Лондон. Основава Fleetwood Mac с барабаниста Мик Флийтууд. Двамата се събират, след като китаристът заема мястото на Ерик Клептън за четири концерта на John Mayall's Bluesbreakers, но Слоухенд междувременно напуска, а Питър остава в митичната банда. Заедно с Мик Флийтууд убеждават Джон Маквий да се присъедини като басист. Твърди се, че са го привлекли и с обещание да добавят част от фамилното му име към това на състава. Така се появява Fleetwood Mac, припомня Би Би Си. Без своя английски китарист съставът ще се превърне в една от най-успешните групи в американската история.  Ще звучи обаче по много по-различен начин - фоничен и лесносмилаем поп-рок, отдалечавайки се от стилистиката на вечния блус.

Питър Грийн се оттегля от формацията заради психически проблеми след концерт през 1970 г. Година по-рано състоянието на музиканта се влошава, а редовната употреба на LSD и мескалин усложняват неговото състояние. В някои от последните си изяви с групата той излиза на сцената с монашеска роба и разпятие. Страхувайки се, че разполага с твърде много пари, се опитва да убеди и останалите членове на бандата да раздадат печалбите си на благотворителни организации - както започва да прави самият той. С това започва неговата раздяла със светската суета, след което изуменият свят е свидетел на превъплъщенията му като барман, гробокопач, присъединяването му към секта в Израел или санитар в болница на Саутенд. Кулминацията на тази тъжна сага е когато най-нежният поет на блус китарата попада в клиника за душевно болни през 1977 година.

С официално поставена диагноза "шизофрения", струнният корифей се завърна в светлината на прожекторите, създавайки поредица солови албуми в края на 70-те. През 90-те основа Peter Green Splinter Group, с която се разписа под 9 диска, преди да завърши кариерата си с последния свой проект Peter Green And Friends.

През 1998 година той бе почетен сред осемте имена от състава на Fleetwood Mac, включени в Залата на славата на рок-ен-рола - Стиви Никс, Линдзи Бъкингам, Джон Маквий, Кристин Маквий, Дани Къруон и Джеръми Спенсър. Списание "Ролинг Стоун" нареди Грийн на 58-о място в класацията си за стоте най-велики китаристи на всички времена, описвайки го като "най-прогресивния блус китарист на Великобритания" в най-добрите му години.
 
Сред най-големите фенове на покойния беше и друг голям китарист, певец и автор на песни, който също не е между нас - Гари Мур. Той признава, че бил първият, чул за намерението на Питър да напусне Флийтууд Мак. Тогава Грийн му дал назаем китарата си - 1959 Les Paul, с която Мур записва повечето си солови албуми, а през 1995  г. и трибюта с кавъри на Питър Грийн "Blues For Greene". Междувременно Грийн му я е продал за $300 - за колкото я купил той през 1965 г. А през 2014 година легендарният инструмент стана собственост на Кърк Хамет, китарист на Металика, срещу $ 2 милиона.

Последното участие на Хамет с тази китара бе в лондонската зала "Паладиум" на 25 февруари 2020 г. Шоуто бе в чест на Флийтуд Мак, която група продължи да създава хитове и през 80-те години. В специалния концерт, организиран от Мик Флийтууд, взеха участие Били Гибънс (ZZ Top), Дейвид Гилмор, Джони Ленг, Нийл Фин, Джон Мейл, Кристин Маквий, Пит Таунсенд, Стивън Тайлър, Зак Старки, бившият член на Ролинг Стоунс - Бил Уаймън, но самият Грийн не присъства. В края на трибюта, когато аплодисментите вече заглъхват, Мик Флийтуд оповестява по микрофона: "Питър Грийн, обичаме те, където и да си!"

Светлина по пътя на тази поетична душа и дълбок поклон!

Снимка: "Гардиън"

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички