Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина вокалистът на Faithless Макси Джаз


Почина вокалистът на Faithless Макси Джаз

1847

Вокалистът на популярната британската група Faithless (Фейтлес) Макси Джаз (Максуел Фрейзър) ни напусна на 65-годишна възраст в Южен Лондон в нощта срещу събота, предаде Би Би Си.

Бившата му колежка от формацията Систър Блис (Аяла Дебора Бентовим) съобщи, че той е починал "спокойно в съня си". "Изпращам обич на всички вас, които споделихте нашето музикално пътешествие. Грижете се един за друг", написа тя в Twitter.

Faithless придоби популярност със синглите "God Is A DJ", "We Come 1" и "Insomnia", хит в топ 3 през 1996 година. "Той беше човек, който промени живота ни по толкова много начини. Той придаде правилното значение и послание на нашата музика. Прекрасен човек, имащ време за всеки и мъдрост, която беше едновременно дълбока и достъпна. За нас беше чест и, разбира се, истинско удоволствие да работим с него. Той беше брилянтен текстописец, диджей, будист, с великолепно сценично присъствие, любител на колите, безкраен говорител, красив човек, морален компас и гений". В своя Фейсбук профил групата пише: „С разбито сърце казваме, че Макси Джаз почина снощи. Той беше човек, който промени живота ни по толкова много начини... Той придаде правилното значение и послание на нашата музика. Той беше и прекрасен човек, имащ време за всеки и мъдрост, която беше едновременно дълбока и достъпна. За нас беше чест и, разбира се, истинско удоволствие да работим с него. Той даде подходящото значение и послание на музиката ни.

Faithless се събират през 1995 година. През 1999 г. и 2002 г. проектът е номиниран за най-добрите британски денс изпълнители на наградите Brit. В многобройните си сингли, ремикси и суперуспешни албуми  формацията не спря да изненадва праволинейните вярващи в магнетичните синтезаторни мотиви и рифове и правия такт на хаус музиката. В албума "Sunday 8PM" например Макси Джаз и компания изсипаха трип-хоп, хип-хоп, мууди ембиънт саунд, епични звукови пейзажи, вокали от Джейми Като, Рейчъл Браун, Полийн Тейлър и Бой Джордж и рап от Макси Джаз. Един типичен албум от края на миналия век, в който се преплита всичко, което заобикаля тези, които го правят. Нещо като случая с Масив Атак и Трики. Все пак имаше и утешение за правоверните - това беше първият сингъл "God Is A DJ" - епично повествование-изповед на Макси Джаз за съвременното клубно общество и неговите вярвания. Сингълът се превърна в задължителна част от колекцията на всеки себеуважаващ се диджей, поне заради заглавието, ако не за нещо друго. Това, което може лесно можеше  да се прозре в бъдещето е, че Роло и Систър Блис подготвят ремикси и всякакви версии на парчетата от албума, надминаващи по времетраене многократно самия диск. Но "No Roots" е най-добрият, най-енергичният, най-концептуалният, най-гневният и най-позитивният албум на Фейтлес. Снимката на обложката е на дете на източноевропейски бежанци. Вероятно балканци, Черният последовател на Буда тук обърка реге, хип-хоп, трип-хоп, рок, синт поп, соул, джаз и посмъртно несъвместими неща в прекрасна компилация за слушане, която варира от Касандра Уилсън до Йън Браун и от Джънгъл Брадърс и Руутс Манува до Тод Рундгрен. Особено интересна е Слай и Роби версията на стар хит на Грейс Джоунс, а ако го чуете, ще научите най-накрая и откъде Доктор Дре е откраднал семпъла за "California Love" на Тупак.

Фейтлес - техно? Глупости – абсолютно различна, много богата и разнообразна музика. Наричат я епичен хаус. Което е също толкова голяма глупост. "Музиката на Фейтлес се базира на смесица от футуристичен саунд, акустични инструменти и традиционалистично звучене" - прави неуспешен опит да я опише Систър Блис. Комбинация от ембиънт, трип-хоп, Пинк Флойд, Супермакс, Масив Атак и... А защо са се нарекли Faithless? "Първата песен, която направихме, беше "Salva Mea" - разказва Систър Блис - И тя беше за липсата на вяра в себе си. Когато някой се чувства така, животът му е катастрофален и е едно много трудно място за него. И тогава Роло каза: "Ми да се наречем Фейтлес, понеже това е студиен проект само за една песен и Макси говори точно за това в текста си". "Всъщност, иначе ние не сме неверници  обяснява певецът - Но като говорим за вяра, конкретно ние сме много различни – евреи, католици, будисти. И всичко това се слива в една група. Обединяваме се заедно да правим добра музика. И това е начинът, по който трябва да вървят нещата в света", добавя човекът, наречен от Times заради текстовете си "истински човек на хилядолетието" (миналото - б.,р.)." Какъв е смисълът на "God Is A DJ"?” Макси: "Ами, използвахме това заглавие, защото е силно провокативно. Искахме да накараме хората да се замислят върху тези неща. Всъщност това е песен за (цитира текста) "моята църква, това е мястото, където лекувам болките си". И нататък песента продължава да говори за красотата в природното изящество да гледаш как се ражда животът, как се оформя, начините и решенията, които намира. Всичко това са красиви неща. И всички те представят Бога. Бог може да бъде открит на страшно много места... ако всъщност го търсиш. Всичко ти влияе, отразява ти се. Ако видя пред себе си един креативен човек, то и аз самият ставам по-креативен. Креативността е нещо страхотно! Но дали повечето хора, пред които съм свирил в живота си, вярват в своята креативност? Те не вярват, че имат каквото и да е гениално нещо в себе си, докато аз вярвам, че те го имат. Това е смисълът – ако го нямаш в себе си, не можеш да го почувстваш. Не можеш да усетиш радостта. Невъзможно е! Когато се опитваш да стигнеш до хората, трябва да усещаш, че ти СИ креативен човек, че НАИСТИНА имаш нещо гениално в себе си, че го имаш.

С годините публиката успя да е разбере, че Фейтлес предлага не хитове, дори не музика, а буквално просветление. Лириката на Макси Джаз е философия, религия, послание към света. "Вярата за мен е всичко -  обяснява той - Тя ми дава погледа към живота. Будизмът, който изповядвам, е наука за живота. Той ти сочи всички принципи и закони, по които да се живее. Можеш да изучиш тези принципи и да започнеш да ги използваш. И ще усетиш страхотен ефект. Те работят за всекиго, без значение дали си мъж или жена, стар или млад. Опитвам се да прилагам тези принципи и закони както в песните си, така и в целия си живот. Това е една духовна пътека и ако човек не вярва, тогава ефектът е нулев. Другите обаче могат да видят ефекта на пазара и да те заредят с празнично настроение".

Снимка: AP

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички