Графа ще открие нова страница в историята на българската поп музика на 30 септември
Концертът на Eagle-Eye Cherry в София се отменя
September FUN'k Festival обяви първите си големи имена
Миро с втори концерт в зала 1 на НДК – специално коледно издание на 21 декември
Дами канят в царството на фламенкото. Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио
Концертът на Hammerhead (BG) се отменя
Международният фестивал за автори изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest се подготвя за своето седмо издание
Графа, Tino, Mona, Христина Йосифова–Hrisi, K.Lina, спортната легенда Йордан Йовчев и виртуозният пианист Евгени Генчев също тръгват "Отново на училище с радио N-Joy"
Wrong Fest 2023 започва в София този четвъртък
September FUN'k Festival с първо издание у нас: Всички в Чистилището!
Концерт на She Past Away в София. Новата тъмна вълна приижда в края на септември
София избира своята песен за 2023 година. ХIII-тото издание на международния фестивал за поп и рок "София" подкрепя българската музика и общественозначими каузи

Поетът и текстописец Александър Петров с награда за открояващи се постижения на БНР Топ 20


Поетът и текстописец Александър Петров с награда за открояващи се постижения на БНР Топ 20

1163

Създателят на някои от най-хубавите текстове в българската поп и рок музика Александър Петров (вдясно на снимката) получи наградата на БНР Топ 20 за открояващи се постижения и ярко присъствие в музикалния живот през 2022 година.

Именно той беше в основата на възраждането на група Тангра-3 миналата година. Негови са и текстовете на много от песните в  Националната класация за българска поп и рок музика на обществената медия. Както MySound.bg вече писа, годишните награди на Националната музикална класация бяха връчени за първи път във Второ студио на БНР на 9 февруари.

"Тази награда ми е много ценна, защото точно от БНР започна моя път. И е като връщане във времето, защото той започна точно във Второ студио, където сме сега. Записахме песните с група Тангра - "Богатство", "Любовта, без която не можем", "Нашият град". Един автор ако няма издател и разпространител, той не е истински автор. За мое щастие тук са и моите колеги от група Тангра, които са моите разпространители. Тук сме в БНР, който е продуцент, издател и разпространител на българска музика. Искам да пожелая на младите ни колеги песните, които създават, да имат щастието да ги чуват и след 40 и повече години. Това наистина си струва", каза Александър Петров.

Наградата му беше връчена от Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР с думите: "БНР винаги е било флагман на българската музика – най-големият музикален продуцент, дом на шест състава, всеки от които най-добър в своята област. Успяваме да дадем тласък и на млади таланти, които чухме и тази вечер. За мен е чест, че връчвам тази награда на един рок поет, защото рок музиката символизира свободата. А и БНР символизира свободата – свобода на мислене, свобода на изразяване, свобода за журналисти, свобода за музиканти".

Мария Мутафчиева с "Говори ми" събра най-много гласове от слушателите на Българското национално радио.

За "Най-много седмици под №1 в класацията" бе отличена група G.R.A.S с "Летя".

Наградата в категория "Най-добър дует или колаборация" отиде в ръцете на групите БТР и Ахат за песента им "Вяра".

Боил КаранейчевBoil, взе приза в категорията "Изгряваща звезда".

Най-високата оценка от музикалната редколегия на БНР пък получи Любо Киров за песента му "Усеща се сила". "Благодаря на БНР за стимула и мотивацията толкова много българска музика да се случва през последните години. За нас, артистите, е много важно да бъдем забелязани и понякога поощрявани, че се занимаваме с нещо, което обичаме", отбеляза той при получаването на наградата.

Годишните награди на Националната класация за български песни БНР Топ 20 е още един начин Българското национално радио, като обществена медия, водеща културна институция и музикален продуцент, да изрази своята подкрепа към артистите с ярко и открояващо се присъствие на българската музикална сцена.

Галата беше излъчена директно в ефира на програма "Хоризонт" по БНР и в сайта bnr.bg.

Основната цел на БНР Топ 20 е представянето на съвременни български песни от различни стилове и поколения с високи качества на музика, текст, аранжимент и изпълнение. Класацията се излъчва в ефира на всички национални и регионални програми на БНР. Изкачването на върха на престижния чарт, определят всяка седмица слушателите на обществената медия и музикални редактори от всички програми.

Техният вот може да бъде проследен на страницата на класацията https://top20.bnr.bg/.

Снимка: Ани Петрова
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Simply Red - "Time"

Видео


Албуми


Simply Red - "Time"

Simply Red се завърна.Четири години след триумфа на "Blue Eyed Soul", една от най-ценените групи в Обединеното...

Най-четени новини


виж всички