Рут Колева е първият български артист, подписал с мейджър компания. "Superpower" преди ар-ен-би примата Мейси Грей на концерта ѝ у нас
Deva Premal & Miten в България: Timeless. НДК се превръща в храм на 15 октомври
Украинската прог/стоунър рок сензация Stoned Jesus отново в София
Нели Петкова, Графа, Скандау и Стефан Вълдобрев на четвъртия "Парк фест". Полет с балон е хитът на събитието в Студентския град между 29 септември и 2 октомври
Концертът в памет на Клиф Бъртън ще се състои в петък
Лауреатите на радиоконкурса за поп и рок "Пролет" ще бъдат обявени на гала в Sofia Live Club
Opeth и The Vintage Caravan на живо в Пловдив - още един паметен ден в историята на Античния
Турнето на Михаела Филева продължава с концерти в Пловдив, Стара Загора, Смолян и Кърджали
По "Пътя на среброто" с Даниел Гарсия трио
Spice New Year – грандиозно 90’s парти навръх Нова година в Inter Expo Center
Hammerhead (BG) с концерт в памет на Клиф Бъртън
Deadscape ще открият концерта на Draconian в София на 1 октомври

Попътен вятър с Enya към остров Тъмно небе


Попътен вятър с Enya към остров Тъмно небе

4709

Поредното издание на популярното предаване за концептуални албуми "Картини от една изложба" ще започне в ефира на програма "Хоризонт" по БНР след новините в 18.00 ч. тази събота, а не както досега - след 21.00, извести традиционният му водещ Сергей Шишов.

Този път неговият избор се е спрял на Enya и по-конкретно - на диска ѝ "Dark Sky Island" (2015).

Международната асоциация за тъмно небе определя през януари 2011 година Сарк за първия в света остров "Тъмно небе". Това признание означава, че  този британски остров, последното феодално владение в пределите на Европа, е толкова чист от светлинното замърсяване, че да позволи астрономически наблюдения с невъоръжено око. Отличието се дължи не само на местоположението му, но и на забраната за леки автомобили, на факта, че няма обществено осветление, а местните жители са извършили редица промени, като например смяна на светлините в имотите си, за да намалят светлинното замърсяване.

Всичко това впечатлява ирландската певица, автор на песни и изпълнител Enya при подготовката на нейния 8 (9) студиен албум наред с поезията за острови от нейната приятелка Roma Ryan. Ето какво заявява изпълнителката в интервю: "В "Dark Sky Island"  ("Остров "Тъмно небе") темата е за пътуванията въобще, за пътуванията до остров Сарк, пътуванията през целия ни живот, през истории и през емоции, за пътуванията през големи океани. И това е основната връзка между отделните песни".

Всичко започна в началото на 2012 г., когато  почувствах нужда да се върна в студиото. Това означаваше, че съм събрала достатъчно вдъхновения. За мен, ако получа вдъхновение – красив миг, пейзаж, история, която някой ми е разказал, или нещо друго – не означава, че съм длъжна да напиша песен точно там и веднага. Прекалено много е да се опитвам да го наложа на музиката, ще пресиля нещата. Знам, че ако вдъхновението е достатъчно силно, ще го нося със себе си чак до студиото. Ето, влизам в студиото, сядам пред пианото и се опитвам да разбера кои са тези толкова силни влияния. В началото се усамотявам, оставям се на своето съзнание и тогава започвам да усещам музиката. Все едно разтварям малък дневник, за да прегледам всички влияния, които съм получила. Кое беше най-силното впечатление? С какво да започна? Започнах с "Остров "Тъмно небе", разказва Enya.

Заедно с постоянния си екип, включващ продуцента и автора на аранжименти Nicky Ryan и неговата съпруга, поетесата Roma Ryan, те осъществяват своя проект със завиден успех като повтарят най-високите си досега (всъщност от 1991) заети места в музикалните класации от цял свят.

Така общият брой на продадените досега от изпълнителката дискове вече надхвърля 80 милиона и я нарежда сред най-печелившите в поп музиката жени.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички