Посвещават на маестро Казасян Банско 2008, вдигат му паметник


Посвещават на маестро Казасян Банско 2008, вдигат му паметник

6707

Поредното - 11-о издание, на джаз фестивала в Банско (8-13 август) ще бъде посветено на покойния маестро Вили Казасян, обяви д-р Емил Илиев, главен двигател на събитието.

Проектът, който трябва да е готов до датата на откриването, е дело на Александър Хайтов.

Паметникът ще представлява главата на Вили. Авторът работи по отливка на лицето му, направена след смъртта на маестрото.

Монументът ще струва около 5 - 6 хиляди лева, стана ясно на пресконференция днес.

Те ще бъдат събрани на доброволни начала от почитателите на Вили Казасян, както и с помощта на музиканти и колеги от гилдията.

"Първа беше Богдана Карадочева. Когато научи, веднага извади и даде 100 лв. - с толкова разполагаше в момента", разказа д-р Илиев.

Той самият даде своята лепта от 150 лв.

Дарения за бюст паметника на Вили Казасян се набират по банкова сметка в пощенска банка, SWIFT BIC: BPBIBGSF, BG24BPBI79401047960301.
 

По време на разговора се роди идея да бъде съдаден специална алея, в която да бъдат разположени скулптури на значимите български джаз изпълнители - инструменталисти и певци, като барабаниста на ФСБ - Петър Славов, и саксофониста Юлиян Янушев.

Трябва да бъде сменен и вече съществуващият бюст на Людмил Георгиев с друг, по-сполучлив паметник, тъй като не изразява духа на покойния джаз пионер, бе общото мнение на разбирачите в бранша.

Дъщерята на Вили - Хилда Казасян, ще пее въпреки траура.

"Моят татко ще се радва да участвам", казала тя.

Нейният концерт е на 13 август. Вокалистката излиза в обкръжението на Румен Тосков (пиано), Христо Йоцов (ударни), Теодосий Спасов (кавал) и Веселин Веселинов (контрабас) да престави плейлист с музика от филми. Специален гост е пловдивският певец Петър Салчев.

Гигът на японската вокалистка и пианистка Кейко се мести от събота (9 август) в неделя, но на същото място - в залата на хотел "Кемпински", и по същото време - от 16 часа.

В афиша на деня са още Белградският диксиленд оркестър, бендът на Нона Йотова, Йоахим Менцел трио (Полша) и Израели Етникъл Ансамбъл.

Трип-хоп формацията Майнд Трипс свири на 8 август.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички