Приятно филмирани


Приятно филмирани

4211

Филмова музика.

Слушали сме тонове от нея. Всеки има своя любим саундтрак. И на всички ни е малко омръзнало да ни поднасят лирични увертюри и героични симфонии, цигулки за романтичните сцени и барабанен грохот за преследвания и сражения. Темите на добрите и лошите, загадъчните промъквания в тъмното, нараствания и спадове в напрежението, постигнати с все същите средства.

Кой е основният виновник за тази еднотипност? Знаем кой – Холивуд. Разбира се, от време на време се появява нещо свежо и нечувано, което раздвижва стария океан на американската филмова музика. Но ние и така си я обичаме. Кой не би настръхнал от кресчендото на хора в последната, кулминационна сцена на "Епизод I: Невидима заплаха"?
 
Така че извънземни, хобити и динозаври препълниха вчера салона на зала "България", затаили дъх в очакване на любимите си музикални теми, част от цикъла "Музиката на Америка", представен от "Кантус Фирмус" и фондация "Америка за България". Имаше и правостоящи, блажено затворили очи и потънали в слух.
 
Гост-диригент беше енергичният Франсиско Ноя, чийто заразителен ентусиазъм вдигна изпълнението на оркестъра на Класик FM радио на едно ново равнище. Ноя дори си позволи да пусне ободряващи шеги между някои изпълнения, което предизвика смеха и аплодисментите на оркестъра и публиката. Музикантите успяха отлично да предадат всяко едно настроение в разнообразния репертоар – от танца на снежинките (Едуард с Ръцете-Ножици) до препускането на кралската конница ("Властелинът на пръстените"), закачливата мелодия на капитан Джак Спароу ("Карибски пирати") и възвисяващия катарзис на "Корабокрушенецът". Разбира се, бяха избрани най-добре познатите теми от всеки един филм. В противен случай концертът би продължил няколко денонощия.

Имаше обаче и очарователни изненади като джазовия квартет от кръчмата на извънземните в "Междузвездни войни" и заглавната тема от "Семейство Симпсън", които дадоха възможност на солистите Ангел Заберски – пиано и Михаил Йосифов – тромпет, плюс Стоян Павлов - перкусии, да покажат своето майсторство.

Публиката не остана равнодушна към нито едно изпълнение и някои дори изиграха любимите си филми от местата си в залата, разчупвайки традиционната форма на пасивен зрител и артист, който го забавлява. Музикантите бяха извикани два пъти на бис, за втория от които хорът на радиото, дирижиран от Теодора Павлович, спечели заслужени овации – споменатият по-горе епичен дуел от "Междузвездни войни: Епизод I".

Накрая всички си тръгнахме приятно филмирани.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички