Пълнокръвен мрак: Rosenquarzexpress в едър план


Пълнокръвен мрак: Rosenquarzexpress в едър план

5014

"Германската" българка Илияна Бешкова, воглаве на експерименталната група Rosenquarzexpress (Розенкварцекспрес), която вдъхна нов живот на пост-уейв и дарк блуса - при това не само в национален, но и в световен мащаб, като го подпиканти със западноафрикански мотиви, ще представи своя първи и едноименен албум в столичния клуб Maze този четвъртък, 14 януари.

Премиерата е обявена в три части: Илияна Бешкова (китара, глас, автор на песните, лууп машина) в солова акция, заедно с басиста на Morebasser Свилен Иванов, а гост в последната ще бъде басистът на Ginger Groove Влади Михайлов. Поканени са и другите агенти, участвали в записите или пък около Бешкова в последноте години, оповестиха от екипа на популярния меломански фестивал "Аларма Пънк Джаз", подкрепяващ изявите на формацията в България.

Rosenquarzexpress има над 40 участия у нас, включващи фестивалите Beglika Free, Vola Open Air, Artmospheric, "Нищо подобно" (Стрелча), "Улица Нов Живот", "В Двореца" в Балчик и Нощта на музеите и галериите в Пловдив, както и балканско турне с концерти на площад "Камара" в Солун и на живо по радио Kanal 103 в Скопие. За краткото си съществуване Бешкова и Ко. бетонираха завидна биография от съвместни концерти със световни групи и музиканти като Hugo Race Fatalists (екс-The Bad Seeds), No Joy (Канада), Dirty Beaches (Канада), Featuring Yourself (Германия), Monozid (Германия), Zea (Холандия), Арнолд де Боер (вокалиста на The Ex) и други.

Възникнала в Мюнхен, където Илияна живее от 1998-а, групата минава през различни формати – от солов проект до  – с музикантите Пако Хаймес (Мексико) и Хуан Велез (Перу) от Radio Minga, визуалните артисти Верена Кремер и Нели Воева, тукашните герои на ъндърграунд сцената Павел Стойчев – барабани, перкусии, електроника (Surbahar, Artmospheric Crew,Band Of Mad Women), басистът на Morebasser Свилен Иванов, Мирян Колев – китари и много гости – шотландският контрабасист Тавис Престън, Орлин Цветанов – цигулка (Трендафил & Чугра), Асмир Сабич от Босна – перкусии (Vuneny, Majmoon) и  басистът на Ginger Groove Влади Михайлов.  

Дискът съдържа 11 безкрайно атмосферични пиеси, които говорят с картини и разкрепостяват съзнания, надмогнали битките по върховете на личните си амбиции да нахлуят в комерсиалните класации, а композирани само и единствено за удоволствието от самата музика и красотата, която би внесла в съня на посветените. В творческата лаборатория на Бешкова възвират етиката и естетиката на черното - като средоточие на тъмното и светлото. В заигравка като как точно многоцветното мислене да бъде постигнато със сивото вещество и ярките чувста? С мрачна емоция, която пали от място и пуска по трасето на надпреварата в различните писти - но от равен старт, пънк, алтърнатив блус, минимализъм, готик и електронно звучене - заедно и поотделно, във възможно най-саундтраковия им смисъл. Интерпретирани интригуващо от текстовете на Илияна на 3 езика - английски, български и немски. В равни вокални и инструментални партии. При това с много джазова мисъл, констатираха спецовете на MySound.bg.

Сред парчетата в "Rosenquarzexpress", познати по света, а и на българските ценители - бидейки част от него, "August", "Why All Those Women?", "Малийско интро", "Silver Spoon", "Викинг и принцеса", "The Stolen One","Fernbeziehung" и други.    
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички