Митичните пънкари Thе Exploited в София за 10 години The Wrong Bar, връхлитат на "Колодрума" през май
"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца
Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles
Възродената Pantera на живо в София през май 2023!
Легендарната група Спринт и приятели превърнаха кино "Люмиер" в епицентър на рока
"Когато говори за секс". LaText празнуват 10-годишнина с нов сингъл, видеоклип и концерт
По-добрата Коледа: Поли Генова с премиера на новия си албум в приказната обстановка на киноцентъра "Бояна"
Акустичното шоу на Sonata Arctica и Eleine е тази неделя
Me And My Devil представя: "Me And My Devil Volume I" с клубен минитур
Американските пънк/рап метъл легенди Hed PE с два концерта в България този уикенд
"Ще мога ли?" е новото видео между небето и океана на No More Many More, бандата кани на акустичен концерт този петък
Freak Show: Urban Grey се отправят на турне в подкрепа на новия си албум

Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles


Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles

946

Преди три години композиторът и басист Алекс Нушев се свързва с певицата и вокален педагог Зария Кантарджиева с интересно предложение: какво ще се случи, ако създадат суинг проект с български популярни песни?!

Вдъхновението идва от суинг културата и тематични партита в България, на които реално се танцува на чуждестранна музика. "Замислих се защо пък магията да не се случва с популярни български мелодии", разказва Алекс Нушев. Двамата със Зария бързо намират съмишленици и скоро в първата българска кавър суинг банда влизат още Светослав Миланов-пиано, Иван Ценов-барабани и екзотичният саксофонист Нин Сю от Китай.  Проектът намира и логичното си име: PostBalkanTon.  

Следват няколко години, изпълнени с музикални идеи и множество участия в концерти и на фестивали. Партньорството със суинг танцьорите от Lindy Hop Bulgaria ги прави още по-атрактивни, а веднъж спечелили вниманието на публиката, PostBalkanTon решават официално да реализират албум с вече готовите суинг кавъри на вечни български хитове.

Минава още година в осигуряване правата за изпълнение на песните, преаранжирането им и записите в нов стил и елегантен артистизъм с вокалите на Зария. "Най- интересни бяха споровете помежду ни относно това коя песен да включим - разказва изпълнителката- Всеки искаше неговата любима песен да бъде част от албума".

В крайна сметка в селекцията влизат "Остани" - Паша Христова, "Черната овца" - Ахат, "Вярвам в теб" – Киора, "Цвят лилав" - Ирина Флорин, "Малкият принц" - Дони и Момчил, "Щурче" - Лили Иванова, "Шоколад" - Остава и "Тази вечер аз съм хубава"-Богдана Карадочева.

Зария споделя, че неин фаворит е "Остани" на незабравимата Паша Христова. И обяснява: "Намирам дълбок смисъл и силна емоционалност в текста и музиката. Момчетата бяха против в началото, но сега за всички ни тази песен е една от най-любимите".

Избраните осем трака са част от албума "PostBalkanTon", който се разпространява дигитално. Наред с аудиото, песните ще имат и своята персонална визия като стартовото видео е в колорита на "Цвят лилав".
 

"Цвят лилав" (swing version) - PostBalkanTon - YouTube

Официална премиера на "PostBalkanTon" пред публика ще се състои в столичния бар Singles от 21.00 ч. на 26 ноември, събота . 

Проектът е реализиран с подкрепата на националния фонд "Култура".

PostBalkanTon - YouTube

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички