Първото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" събира меломаните в "Боровец" между 5 и 9 август


Първото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" събира меломаните в "Боровец" между 5 и 9 август

2166

Мечтата на д-р Емил Илиев в България да има международен джаз фестивал, по-известен от Монтрьо, намери своите поддръжници на нов адрес – курортен комплекс "Боровец".

След внезапната кончина на Доктора през 2020 година, фестивалът в своето 25-то издание официално ще носи името на основателя си – международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", и предстои от 5 до 9 август.

На пресконференция в БТА официално бе подписан договор за партньорство между кмета на община Самоков Владимир Георгиев – наследниците на д-р Емил Илиев в лицето на съпругата д-р Татяна Илиева, директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", и Българската телеграфна агенция, представена от зам.-генералния директор Евгения Друмева

Това забележително събитие, чиято история започва през 1998 година, има своето запазено място в културния календар на страната и ще се срещне със своята публика на датите, определени в диапазона от Доктора – 5-9 август. Сред участниците в програмата са: реге звездата Джулиан Марли с групата си (определението за него е: "Кралят Боб Марли, продължава да живее чрез децата си", и… следват суперлативите), който за втори път идва в България след 17 години – тогава побърка растафари феновете в НДК. А за първо гостуване пристига експерименталният южнокорейски Jungsu Choi Tiny Orkester (JTO), като своя дебютен албум Юнгсу Чой издава през 2011 г. в Лондон с първия си собствен биг бенд Jungsu Choi New Jazz Orchestra. Ще ни завладее и бразилският темперамент на Розалия де Соуза, любимият Влатко Стефановски с триото му, в което са синът му Ян Стефановски - ударни и Иван Кукич - шеструнен бас. Очакваме и Антонио Флинта квинтет. Международният Нишвил фестивал специално гостува с групата КАЛ бенд. Сред българските изпълнители са Биг бенд Благоевград, Васил Петров, солистите на Биг бенда на Българското национално радио, Красимир Желязков с Монтуно-БГ, Михаил Йосифов с Новините в джаза и Александров рагтайм бенд.

С пилотното издание тръгва и нова музикална насока, която ще има постоянно присъствие и развитие в програмата на феста – джазът в класиката или класическата музика в джаз аранжименти. В “Боровец” ще прозвучи ансамбъл MYX`D - формация, налагаща се с концепцията си да представя световни премиери с произведения, написани специално за квинтета. В досегашните издания на фестивала са взели участие над 500 изпълнители от цял свят.

По повод предстоящото събитие д-р Татяна Илиева припомни: "Преди малко повече от година и половина, в същата зала се проведе пресконференция на тема: "Съдбата на международния джаз фестивал Банско след кончината на неговия създател и 23 години организатор д-р Емил Илиев". Изложеното от мене беше мрачно, навяващо тъжни размисли, изказванията на присъстващите бяха предимно критични, а въпросите на журналистите – провокативни". И обясни: "Днес обаче сме много щастливи да анонсираме съвсем различна по заряд новина. Както знаете, на 8 август 1998 г. моят съпруг д-р Емил Илиев създаде най-големия джаз форум в България – международния джаз фестивал в Банско. През годините това събитие доби популярност, разпространи се и получи международно признание. Превърна се в емблема на джаз музиката и предпочитано място за изява на много български и чуждестранни звезди. Неочакваната кончина на д-р Емил Илиев през ноември 2020 година ни изправи пред огромно предизвикателство, засягащо съдбата на фестивала. Нашето решение като наследници и екип на Доктора беше еднозначно: фестивалът трябва да продължи своето съществуване, но названието му да бъде изпълнено с ново съдържание. Ето защо, напълно заслужено и морално оправдано, вече ще носи името на своя създател и ще се казва международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев".

И допълни още: "Д-р Илиев създаде този форум по меценатски подбуди – с единствена цел популяризиране на планинския град не само като зимна дестинация, но и като летен туристически курорт, чрез привличане на любители на музикалното изкуство. Като негови наследници, с гордост можем да кажем, че мисията му в Банско е изпълнена. Ето защо приемаме за свой морален дълг да продължим делото на съпруга ми със същата цел, но на друго място, което има всички дадености и предпоставки за развитие на летен туризъм. Това ново място не се нуждае от реклама, защото е най-популярният зимен курорт в България, разположен в подножието на красивата Рила планина – "Боровец". Първият планински курорт в България и на Балканите, известен като "“Чамкория," чиято история започва още през 1896 г. И ето днес, 25 години по-късно, международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се радва на любезното домакинство на община Самоков и на курортния комплекс "Боровец". За всички приятели на музиката и почитатели на джазовото изкуство сме подготвили богата програма с участие на едни от най-добрите джаз, фънк, реге, самба, рагтайм, блус изпълнители от България и чужбина".

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев сподели: "Сърдечно благодаря на БТА за любезното партньорство и домакинство, на всички, които решиха да ни бъдат партньори във фестивала – БНТ и БНР, на семейството и на екипа на д-р Илиева, че ще се продължи една традиция. Моите впечатления от житейския ми опит са – в България много успешни фестивали, продукти и проекти с лека ръка се прекъсват и нямат никакво продължение с течение на годините. Затова се радвам, че фестивалът, чийто основател е  доктор Емил Илиев, ще продължи и ще има своето развитие в България, в курортния комплекс "Боровец", община Самоков. Рила планина е енергийно и известно лечебно място. Освен това, община Самоков винаги е била обърната с отношение към културата не само от местно, но и от национално значение. Няма да открия нещо ново, ако кажа, че и на нас като местна общност, на работещите и гостите на "Боровец", винаги е липсвал такъв фестивал. Затова с голямо желание и подкрепа не само от името на ръководството на общината, а това е целият общински съвет и цялата общественост, приемаме това домакинство. Като искрено се надяваме курортният комплекс "Боровец", община Самоков, да бъдат добър дом, добро място и оттук нататък все по-добри да са изданията на Фестивала. Благодаря че се срещнахме! Че ще работим в общ проект. Като община и местна общност сме задължени и към Румен Тосков-Рупето – в негово име, в негова чест, е крайно време на територията на общината да звучи тази музика".

Директорът на дирекция "ЛИК" в БТА Георги Лозанов информира: "БТА има нова информационна политика, която дава важно място на културата в информационния поток. Досега сме свикнали, по-скоро сме се примирили, че културата е периферна медийна тема. В последно време се опитваме да създадем друга организация на приоритетите и културата да стане относително равнопоставена част в информационния поток. Да излезе извън тази маргинална сфера. Това е дългосрочна задача, защото културата може да свърши много работа там, където политиците не успяват… Например нашата културна идентичност, която често пъти заради политически сблъсъци и борби за власт, е пренебрегвана. Когато става въпрос за евроатлантическата ни ориентация, си представям, че джазът е много добър посредник от гледната точка на тези междукултурни връзки. Културата съвсем не е украшение, брошка на социалните процеси, а има много ключова роля. Съвсем естествено е този фестивал, който има своите традиции и нова перспектива, да стане обект на вниманието и отразяването от страна на БТА. Няма съмнение, че джаз фестивалът на името на д-р Илиев, който преди беше душата на фестивала, а сега е дал името си, е важно събитие".

Евгения Друмева, заместник-генерален директор на БТА, добави: "Радвам се че ставаме партньори и е много хубаво събитие обогатяването на картата на България с още един фестивал. Самата дума фестивал означава събиране на хора с общи интереси, създаване на приятелства – т.е., много хубава етимология. Макар и неизяснена, етимологията на думата джаз означава енергия".

В съпътстващата програма на фестивала официално ще бъде представена биографичната книга "Доктор Джаз: д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика" от нейния редактор Виолета Цветкова.  Сцената ще бъде разположена пред хотел "Рила". А водещи ще са двама от приятелите на Доктора, които той ценеше заради познанията и изключителната им нестандартност – Николай Захариев – емблемата на няколко авторски джаз предавания по БНР "Хоризонт" и музикален редактор, и режисьорът Борис Панкин.

Новини

-  От предстоящото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се учредява награда на името на д-р Емил Илиев в три категории. Идеята е наградата да придобие и международен статут. 
-  С решение № 470 на Столичния общински съвет от 23.06.2022 година се именува безименна улица в СО - район "Витоша" с името "Д-р Емил Илиев"
- Предстои да бъде обявена дарителска сметка за финансово подпомагане на фестивала, като община Самоков също ще подкрепи събитието.

Фестивалът ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

Медийни партньори, освен БТА, са БНТ, БНР и редица национални медии.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички