Пътувам с вятъра от арт формация ОМ


Пътувам с вятъра от арт формация ОМ

3062

Арт формация ОМ е първата българска етно ембиънт група, създадена през 1991 г., и е добре позната на слушателите на "Картини от една изложба".

Ето как ни въвежда нейният основател и лидер Николай Иванов в последния ѝ албум, записан с нов състав на квартета:

"След 28 години музициране с арт формация ОМ, концертни  турнета, работа върху озвучаването на повече от 50 филма, издаването на 19 CD за различни компании, това е  CD с номер 17 в моя персонален лейбъл Nivani Music, най-после е отново под етикета, с който всички свързват моята музикална дейност – групата ОМ. Тази музика винаги слиза по "канала", от една страна, а от друга страна, е резултат от дългогодишния ми емпиричен опит.

Началото беше с първото заглавие "Пътят на извора" (1993, "Дилема студио", записан от Любомир Велев), следват: емблематичният със световно разпространение и създал "име" на групата ОМ – "Ритуални места в България" (издателство "Ерденкланг", Германия, 1997) и "Дългият път" (1999, "Периферик Рекърдс", Унгария), "Като река" (2003, "Авеню", България) и сборните "Мечта" (2006, "Дилема") и "Мистично пътуване" (2010, "Нивани пръдакшън"), реализираният за БНР "Пролет" (2008) и участия в семплери за сборни дискове на "ТУА Рекърдс" Германия, и френските "Сънсет" и "МК2",  всъщност това са албумите под етикета ОМ.

В този план албумът "Пътувам с вятъра" завършва един доста дълъг период на свирене на живо на композициите, влезли в него, запълва една сериозна празнина в дискографията на арт формация ОМ и така се роди идеята за подреждането на тези композиции в отделен проект. "Пътувам с вятъра" е в известна степен автобиографичен, а стилистично е продължение на линията на албумите на ОМ "Дългият път" и "Като река". Повечето теми са свирени през годините на концерти, някои са записвани в различни версии, но основното, което отличава този материал, е присъствието на солиращия инструмент. В случая това е "магичната" гъдулка с виталното и експресивното музициране на Христина Белева.

За разлика от соловите ми албуми от последните години "Пътувам с вятъра" не е толкова мистичен, нито обвързан с определени практики и духовна традиция. Той просто разказва за безкрайното пътуване на вдъхновението от живота, което изкристализира в музика. Поети от крилата на вятъра (в случая метафоричен главен герой), ние политаме, прекосявайки пустини, джунгли, саваната, реки и морета, градове и планини като от време на време, за да не забравим идентичността си, се връщаме на Балканите и "проверяваме" корените си. Летим ту еуфорично, ту кротко и нежно, и разказваме поетично за Красивото, връщайки се към онези прости и така необходими ни, от една страна близки, от друга станали ни далечни, състояния на съзерцание, хармония, светлина и близост с природата, любов и събуждане на спомена за просветляващото и осеняващото ни вдъхновение... Слънцето, водата, покоят и блаженството...  пътувайки, летим", завършва Николай Иванов ОМ.

Съставът на квартета сега включва: Николай Иванов – пиано, синтезатори, тамбура, вокал, перкусии, Христина Белева – гъдулка, Марио Иванов - бас китара и Петър Тодоров – джембе, кахон, перкусии.

"Пътувам с вятъра" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР веднага след Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в събота, 25 май, след  новините в 21.00 ч.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Михаела Маринова - "До безкрай"

Видео


Албуми


Михаела Маринова - "До безкрай"

Две години след дебютния си диск "Стъпка напред", Михаела Маринова е готова с втори албум, озаглавен "До безкрай"....

Най-четени новини


виж всички