Раздават отличия Златно перо за 24-та поредна година


Раздават отличия Златно перо за 24-та поредна година

3414

Всяка година от 1995-та насам престижните отличия "Златно перо" се присъждат за принос към българската култура и изкуство, като тази година церемонията по награждаването ще отбележи тяхната 24-та годишнина.
 Призовете ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще се състои на "Ларгото" (площад "Независимост") в центъра на столицата от 16.00 ч.на 22 май, сряда. Инициаторите са агенция "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" с медийното партньорство на Classic FM радио.
 Сред носителите за тази година блестят имената на емблематичния певец Васил Найденов, писателката Здравка Евтимова, актьора Владимир Пенев, феноменалната пианистка Пламена Мангова, изтъкнатия композитор Стефан Димитров, джазмена Ангел Заберски, диригента Юли Дамянов и други ярки творци.  Едно от отличията се присъжда на амбициозния екип на Софийската филхармония по повод 90-годишнината на оркестъра. Като символ на дълбоката признателност на организаторите към приноса на тези творци в сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката, отличените ще получат изящната брошка във формата на писец, която се изработва от 24-каратово злато. Програмата на церемонията включва изпълнения на някои от артистите – носители на почетния знак, а началото на церемонията ще дадат звънките гласове на децата от вокална група Сладки пуканки с "Химна на Кирил и Методий". Водещ на събитието ще бъде журналистът от Classic FM радио и водещ на радиопредаването "Сутрешно кафе" Георги МитовГеми. Събитието е с вход свободен и се провежда в рамките на "Европейски музикален фестивал" 2019, включен в календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България.  По традиция една от наградите "Златно перо" се определя от слушателите на Classic FM радио, което тази година навършва 25 години в ефир. Стотици номинации бяха отправени от феновете чрез обаждане на телефон *7576, за което радиото благодари сърдечно. Изборът на публиката за носителя на 24-тия почетен знак ще бъде обявен на самата церемония.  "Златно перо" 2019 – 24-то издание Списък на носителите:
1. Стефан Димитров, композитор  2. Надя Сотирова, директор на къща-музей "Панчо Владигеров", София 3. Ангел Заберски, композитор и пианист 4. Владимир Пенев, актьор5. Здравка Евтимова, писател 6. Софийска филхармония, по повод 90 години 7. Юли Дамянов, диригент 8. Българска национална телевизия, по повод 60 години 9. Славчо Николов, режисьор 10. Добрина Икономова, певица 11. Красимира Колдамова, примабалерина и балетен педагог  12. Пламена Мангова, пианистка13. Мила Георгиева, цигуларка14. Здрава Каменова, актриса и автор 15. Димитър Косев, диригент и инструменталист16. Вили Стоянов, тромбонист17. Лиана Антонова, певица и актриса18. Светлин Ивелинов, хореограф19. Васил Найденов, певец 20. Национално музикално училище, по повод 115 години 21. Проф.Чавдар Попов, изкуствовед22. Арх. Станислав Константинов, архитект 23. Константин Занков, кинооператор 24. определя се чрез предложения от слушателите на Classic FM радио

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички