Реге, реге, българско реге... от Roots Rocket Live Band


Реге, реге, българско реге... от Roots Rocket Live Band

5128

Преди години, когато излиза "Българско реге", Георги Минчев едва ли си е представял колко плътно и актуално може да звучи това музикално направление у нас към днешна дата.

Още повече, след като на родната сцена стъпиха момчетата от Roots Rocket Live Band.

Те са: Zafayah (китара, вокали), Sen I (вокали), Jahmmi Youth (вокали), Bibi Youth (вокали), Деян Илиев (барабани), Любен КръстевЛюбака (китара), Ясен Обретенов – Яшата (клавир), Светослав Неделчев – Козмо (бас), Денис Попстоев (саксофон) и не последено място - Константин Атанасов (тромбон). Комбинация от индивидуалности, талант и позитивна енергия. Всеки поотделно е стоманен стълб и събрани заедно са непробиваема основа, върху която градят качествена музика и създават история.  

За огромно съжаление, броят на присъстващите в Sofia Live Club тази събота не оправда очакванията. Моите със сигурност. Не че колкото и да са хората не са достатъчни, защото музиката е над всичко, но все пак липсваха повечето фенове на регето. Същата вечер в София имаше поне още три партита в същия стил, които в ущърб на този лайв, бяха безплатни. В днешно време е много трудно да се съчетае желанието за музика и подкрепата й с празния портфейл. Друго сложно нещо е и хората да се научат да купуват билети на предварителна продажба. Всички сме наясно, че има разлика между 7 и 10 лв, както и че, ако се абстрахираме от царящото безпаричие, това е цена, напълно оправдана за подобно шоу. Размишлявам в тази насока, защото е наистина жалко когато пред теб са хора, неспирно работещи за усъвършенстването си, което неизбежно засяга и фена, и в крайна сметка са недостатъчно подкрепени. И това съвсем не касае само регето у нас. Наясно съм, че не откривам топлата вода, но поне се надявам темата да действа като студен душ на хората, за които обратния процес на създаване на музика е важен.

За тези, които не бяха в Sofia Live Club в събота, ето какво изпуснахте...

Романтичен, както винаги, столичният клуб те посреща с омайна обстановка и лека светлина. Логото на заведението блести от видеостената, а до нея с танцова хореография из плочите "рови" Лазар Ангелов. Selector Lazy Face, на всяко реге – мерудия, с пословичните си познания в стила, открива сета със специална селекция от винили.

Класика в жанра и около полунощ към сцената се отправят цветните осанки на музикантите от Roots Rocket. Топло приветствани, бързо грабнаха инструментите си и започнаха с микс от парчета. Безгласно, музикално оформено интро, което закачливо подсказа какво ни чака.

Bibi Youth се присъединява, подканена като (безспорно) перлата на българското реге, и под съпровода на бандата запява "Gracious Mama Africa" на Dezarie. Докато се усетя, вместо следващия куплет на тази велика песен, музикантите продължават с друго парче на американската певица. Без секунда пауза чухме красиво съчетание на няколко от най-прекрасните песни на Dezarie в изпълнение на Биби. Началото на концертната част вещае изненади. О, да! Няколко парчета и вече сме убедени в това. Джами е на сцената и семейство Youth е във вихъра на магията. Следва "Black Gully Side" в различен вариант обаче. Впрочем, всички парчета прозвучаха в променени версии! Нищо, което сме чували на запис, по време на акустични лайвове или други техни изяви. Имам чувството, че имат торба с инструментали и преди всяко излизане пред публика бъркат в нея. Да, така изглежда, но зад това стоят часове работа и неспирен творчески процес. "Nice Up Di Sound" започва, но нито Kappa Irie, нито iLLBiLLY HiTEC са наоколо. Зафата обаче е там, Джами помага с бек вокали и всичко е наред. Виртуозно соло изпълнение на саксофониста Денис Попстоев изпълва пространството на клуба. То, и само то.

Пияни от музика, се съвземаме с танцувалното парче (Roots Rocket) "Reggae". Песен с "тежко" име, но изпълнена с high емоция. Всеки, гледал реге лайвове по световните сцени, би направил съпоставка с този. Вибрацията, усещането, динамиката на музикантите и уникалните ритми са налице, като по учебник от издателство Roots Rocket.

Обявяват "Message To Di Youth" и докато го записвам в тефтера, се питам "а къде е Sen I?". Вдигам поглед към сцената и той вече е там, "the lyrical miracle" с микрофон в ръка, готов! Колкото по-горещо ставаше на сцената, толкова повече се усещаше раздвижване сред публиката. Хората възприемат енергията, която идва от музиката, отвръщайки й с приповдигнатите си настроения.

Всяко едно парче предполагаше определен състав на групата. През цялото време на сцената слизаха и се качваха усмихнатите лица на артистите, вплитайки звуците си по различни начини. На 22 май 2010 в същия този клуб почти същите тези хора (тогава в състава на Root Souljah), ни представиха за първи път клипа към парчето "Ital Livity". (Припомни си клипа ТУК). Огромното лого на лейбъла върху видеостената и основната мелодия, машината на времето започна да работи. И този път останахме приятно изненадани. При все че обичаме оригиналния инструментал,  музикантите ни поднесоха различна основа, върху която Sen I постилаше текста - с неговата си особена прецизност. Музикално издържани преходи между изпълненията обуславяха серии от пет - шест поредни песни в непрекъсната връзка. Музиканти за чудо и приказ. На лайв, като на лайв.

Продължаваме с малко руутс – ска парчето на Zafayah "Microchip". След което Sen I се задържа повече на сцената за "Rasta Children" и "Move Militant". Футболната реге топка отново е при Зафая и той смело подава с парчето "20 Fuss Century". В негов стил, то беше в по-бавен ритъм и тромбонът на Константин Атанасов предвождаше всеки куплет.
 
"Times Come", "Wake Up" – всички вокалисти са на сцената и вплитайки чувсто, последователно ни посипват с "True Love". Едно страхотно лирично парче - "Once Upon A Time", което - логично или не, ми напомня по мелодично настроение на "Forever Loving Jah" на Боб Марли (Bob Marley).  

"Early Morning", "More Ganja", "Run Dem Out" и... Джами вдига температурата.

Малко сме, силни сме, топло ни е! За да поддържа това, един от стълбовете на Roots Rocket Яшата, подсилва вибрациите с чудно соло на клавира. Като за десерт музикантите безпощадно ни изсипаха едни от най-прекрасните си мелодии. Запазената им марка "Bun Vampayah Medley" и сладострастното "Glorious Children" сложиха край на концертната част на тази изпълнена с МУЗИКА вечер.

След лайв като този, надеждата обладава духа ти, а съзнанието е по-чисто от всякога! Лекарство за живот, без странични ефекти...

Музикалната селекция до края на партито беше от Reaction Selecta Crew, с един член по-малко, но заредени на макс!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички