Реверанси към Майкъл Брекър и Фреди Хъбърд в София и Пловдив


Реверанси към Майкъл Брекър и Фреди Хъбърд в София и Пловдив

7769

Покойните титани на джаза Майкъл Брекър (Michael Brecker) и Фреди Хъбърд (Freddie Hubbard) ще бъдат почетени с два концерта от български джазмени по идея на тромпетиста Венци Благоев, който е в центъра на артистичния хепъпинг.

Парвата изява е от 22.30 ч. в Sofia Live Club довечера, следващата - в афиша на фестивала "Пловдивски джаз вечери" от 20 ч. в Концертна зала на 9 октомври, но с участието на не по-малко знаменития брат на Майкъл - Ранди Брекър (Randy Brecker). Изявата е наречена "Поезия за два тромпета и приятели".

Джазовата интрига се подсилва от факта, че специално за случая се събира удивителен олстар бенд от български музиканти, които от години се подвизават в чужбина.

Освен идейния двигател - Венцислав Благоев (тромпет), в своеобразния трибют ще се включат от Трифон Димитров (контрабас), Пламен Карадонев (пиано), Димитър Димитров (барабани) и Атанас Попов (перкусии).

Пламен пристига от Бостън, от Ню Йорк пък идва един от водещите ни басисти - Трифон Димитров. Забележителният китарист Шибил Бенев, който за кратко е в България, също се включва в концерта.

Именно те ще акомпанират на петкратния носител на “Грами” ("Grammy") Ранди Брекър в концерта, който безспорно е едно от най-интересните събития в афиша на “Пловдивски джаз вечери” тази година.  Събитието е организирано от Община Пловдив в рамките на “Есенен салон на изкуствата" 2009.

"За мен бе огромно предизвикателство да обединя в общ проект тези невероятни музиканти. На първо място искам да благодаря на организаторите – за безрезервната им помощ и любов към джаза. Благодаря на Ранди, Пламен и Трифон – че пристигат от Щатите специално за този концерт, и на Шибил и Митко, че ме подкрепят!", казва Венци.

"Държа на тези български музиканти, защото кариерата на всеки от тях е повлияна в немалка степен от музиката на Брекър Брадърс и Фреди Хъбърд. Защото са доказани професионалисти на световно ниво и защото никой от тях не допуска компромис в работата си", обяснява Благоев. И не скрива намерението да запише компактдиск с класически джаз и авторски композиции с участието на приятелите си.
 
Той е добре познат и обичан от пловдивската публика. През май заедно с формацията си TrumPoetry Jazztet изнесе впечатляващ концерт в Античния театър в чест на големия поет Борис Христов при удостояването му с “Орфеев венец” по време на фестивала “Пловдив чете”.

"Да свириш с мистър Брекър е своеобразен атестат за всеки музикант", обяснява Венци Благоев.

"Ранди е един от най-значимите тромпетисти в историята на джаза. В началото на тази година “Ранди в Бразилия” му донесе пета поред статуетка “Грами” в категорията “Най-добър съвременен джазалбум”. Джеймс Тейлър, Хорас Силвър, Чарлс Мингъс, Арт Блеки, Франк Синатра, Лари Кориел, Били Кобъм, Франк Запа, Брус Спрингстийн" – това са само част от звездните имена, с които е партнирал в над 40-годишната си кариера. Той моделира съвременното звучене на джаза, ритъм-ен-блуса и рока изобщо, а участието му в дебютните записи на Блъд, Сует Енд Тиърс дава летящ старт на групата през 1968. Истинският му талант обаче се разгръща в партньорство с по-малкия му брат, саксофониста Майкъл, с когото в продължение на 30 години издават няколко невероятни албума, които оказват огромно влияние в джаза и полагат основите на фюжъна", припопомни нашият музикант. 

Любопитно е, че Ранди Брекър гостува в България още през 1988 с квинтет в състав: Бари Финерти - китара, Дейв Кикоски - клавишни, Дитер Илг - контрабас, и Стив Смит - ударни.

Концертът му зала “Универсиада” тогава бе под егидата на Държавния департамент на САЩ като част от политиката им на стопляне на взаимоотношенията с тоталитарните държави от Източна Европа. По това време Венци Благоев е първокурсник в Музикалната академия. "Няколко месеца по-рано бях открил албума на Брекър Брадърс - "Straphangin'". Той бе променил посоката, в която исках да се развивам. Когато свири класическа музика, инструменталистът, колкото и да е добър, е длъжен да се съобразява. А на мен ми беше тясно под диригентска палка. Вече знаех, че джазът е моята музика. Не само защото ми харесва. А и защото ми разкри необятните хоризонти на импровизацията, на различното свирене, на свиренето с душа! Представяте ли си – Ранди Брекър в България! Бях екзалтиран от невероятния му концерт и макар че тогава не знаех нито дума английски, не се поколебах и за миг да го поздравя. В превода ми помогна един млад мъж, чието име и до ден-днешен не знам, но на когото и до днес благодаря. Ранди изслуша много внимателно купищата въпроси, които му зададох, посъветва ме как и какво да свиря, за да се науча да свиря “модерно”, и ми даде адреса си, на който да му изпратя свои записи", с вълнение разказва Венци Благоев.

"И когато от Община Пловдив ми предложиха да направя проект за “Пловдивски джаз вечери” тази година, естествено, поканих Ранди, защото мечтата на всеки музикант е да свири с по-добри от него. С най-добрите!", довери той.

21 години след първата им среща Венци Благоев и Ранди Брекър ще свирят на една сцена.

"Изключително ласкаво се произнесе американската критика за дебютния албум “Пресичащи се линии” на Пламен Карадонев, който излезе миналата година в САЩ. Освен джаз стандарти, в него са включени и няколко авторски пиеси на пианиста. Открояваща се индивидуалност, превъзходни интерпретаторски умения, овладян, изчистен до елегантност, без излишна ексцентричност – това са само част от суперлативите за дебюта на българина. За съжаление, името му е по-популярно в Бостън, където живее и работи от 2001 отколкото у нас, затова не пропускам случай, когато той е в България, да организирам поне две-три срещи на публиката с таланта на Пламен", допълва Венци Благоев. Самият Пламен пък споделя, че когато композира, за него е важно да вплита българските си корени. Често използва родни фолклорни мотиви, които придават на музиката му топлина и невероятна дълбочина.

И Трифон Димитров е от талантливите български музиканти, предпочели да се реализират зад Океана. Завършил е Музикалната академия през 2002. Още като студент свири на различни джаз фестивали, в телевизионни предавания. Има множество записи за БНР и БНТ. От 2002 до 2004 учи във Франкфурт. По това време е член на джаз трио, откриващо емблематичните джемсешъни всяка сряда във фамозния “Jazz Keller”. Работи със световноизвестния саксофонист Тони Лакатос. През 2004 се мести в Ню Йорк. Наскоро завърши престижната "Brooklyn-Queens Conservatory Оf Music". Активно изнася концерти в САЩ и Европа, прави множество студийни и телевизионни записи. За да се присъедини към проекта на Благоев, Трифон Димитров отказа ангажименти в Лас Вегас, където работи с The Prodigals и с майстора на банджото - Дарън Малоуни, сочен като един от  най-добрите изпълнители на ирландска музика.

За китарата на Шибил Бенев казват, че органично се вписва в стила на най-добрите световни джаз образци. Музикалната критика го сравнява със светила като Джо Пас и Джон Скофийлд. "Нужна е много работа и дисциплина, когато си си поставил висока цел и имаш амбицията да я преследваш докрай", споделя Шибил. Макар че свири предимно зад граница, в България името му е познато от работата му с Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Хилда Казасян. А Милчо Левиев го определя като музиканта, който изпълнява най-прецизно творбите му. Завършил е Музикалната академия, свири и на пиано.

Димитър Димитров е популярно име на българската джаз сцена. Освен активната си концертна програма, е и преподавател по ударни, работил е в Нов Български Университет. Завършил е Музикалната академия, а след това и консерваторията "Рихард Щраус" в Мюнхен. Свирил е с Биг бенда на Българското Национално радио. Митко е един джазмените, помогнали на най-много начинаещи музиканти. Като истински радетел, страстта му е да създава клубове, в които да се свири джаз.
 
Невероятно пиршество за меломаните обещава Венци Благоев, който участва в "Пловдивски джаз вечери" от самото създаване на фестивала. Авторски композиции на Ранди, Майкъл Брекър и Фреди Хъбърд, джаз стандарти, изключителни импровизации...  – все неща, в които и шестимата са не просто добри, а феноменални.

"Крайно време е да спрат да гледат на нас, музикантите от Източна Европа, като на хора, носещи калпаци, пояси и носии", пали се Венци. Като водещ на редовните джаз концерти в БНР той се стреми да разчупи границите и да прави проекти с руски, румънски, гръцки, френски колеги. Открива тромпета на девет години, почти на шега -  "защото беше модерно в махалата", както сам твърди. Талантът му се утвърждава в сътрудничество с такива именити музиканти като Милчо Левиев, Любомир Денев, Антони Дончев, Аирто Морейра, Глен Ферис, Силвен Люк, Бирели Лагрен, Дидие Локууд.

"Но не е само талант. За да взривяваш публиката, се иска и любов – не толкова към музиката, колкото към хората, за които я правиш. Винаги, когато свиря, влагам цялата вихрушка от емоции и мисли, които ме владеят. А в Пловдив се усещам още по-зареден, защото съм влюбен в този град и се чувствам у дома", споделя Венци.

Същински фурор предизвика Благоев по време на русенския BlueZZ Fest 2009, когато вместо на тромпет, свири на... чайник!  Влечението му към необичайни музикални инструменти е известно още от миналогодишния фестивал на джаза в Банско, когато подлуди публиката с изпълнението си на океански раковини, донесени от околосветски пътувания.

"Във всяко божие творение се крие музика, трябва само да успееш да я чуеш и да я извадиш", смее се той. И открито споделя, че след няколко години работа в чужбина твърдо е решил да поостане в България – "Защото тук са корените на дървото ми, защото тук са приятелите и хората, които обичам... И защото знам, че тук има много, добри – на световно ниво, музиканти, с които с удоволствие работя!"

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички