Робин Гиб покосен от рак


Робин Гиб покосен от рак

6642

Робин Гиб (Robin Gibb) почина в лондонска болница на 62-годишна възраст в неделя, информираха световните агенции.

За смъртта му е съобщил член на неговото семейство с пояснението, че до последния дъх на музиканта край него са били неговите близки.

Вокалистът и основател на легендарната група Би Джийс ( Bee Gees), който се лекуваше от рак на дебелото черво и черния дроб през последната половин година, се е споминал от пневмония, довела до усложняване на състоянието му.

Един от първите музиканти, които реагираха след кончината на певеца, бе Брайън Адамс. "Робин изпълни хита "Stayin" Alive", който сега звучи като реквием за един велик музикант", написа на страницата си в Twitter канадският рожаджия.

Лекарите извършиха операция на корема на Гиб и откриха тумор, после на музиканта бе поставена диагноза рак на дебелото черво и след това - на черния дроб. Миналия месец той изпадна в кома след продължителна пневмония, но медиците успяха да го стабилизират и върнат в съзнание. Тогава Гиб показа признаци на възстановяване и започна да комуникира с обкръжаващите го, а неговият говорител Дъг Райт изрази оптимизъм за изхода от борбата му със заболяването. А самият Робин възнамеряваше да възроди Би Джийс и да запише с брат си цял албум.

През април Робин издаде своя първи индивидуален проект с класическа музика -"Titanic Requiem", посветен на 100-годишнината от потъването на "Титаник". В соловата му дискография са 6 албума за периода 1970 -2006. Последният, 22-ри студиен проект на Би Джийс с оригинална музика -  "This Is Where I Came In", се появи през 2001.
 

Робин и братята му Бари и Морис стигнаха върховете на поп музиката през 70-те години с хитове като "How Deep Is Your Love", "Stayin' Alive", "Night Fever", "More Than A Woman", включени в звездния им албум "Main Course" (1975). В историята на музиката групата се нарежда на 6-то място по продажба на албуми в света (над 400 000-милионен тираж). Групата се разпадна през 2003, когато от рак на стомаха умира Морис Гиб. Най-малкият брат - Анди, почина от свръхдоза кокаин през 80-те. От 2009 Бари и Робин отново започват да пеят, но рядко.

Певец и композитор, помогнал за превръщането на диското в глобален феномен благодарение на филма "Треска в събота вечер", Робин създаде десетки хитове. Емблема на триото е фалцетното пеене. Мениджърът Робърт Стиджууд  ангажира братята за продуцираната от него лента "Треска в събота вечер", песните за която са написани за един уикенд.

Роден в Дъглас на остров Ман в британска фамилия на 22 декември 1949, Робин Гиб започва да пее с братята си още като дете, подкрепян от баща си Хю - бивш музикант, и майка си Барбара, също певица.

През 1958 семейството се мести в Куинсленд, Австралия, където получава поданство. Там братята продължават да се изявяват, приемайки името Bee Gees (от първите букви на Братя Гиб, Brothers Gibb). Опитвайки се да излязат извън ограниченията на австралийския пазар, те се местят във Великобритания в средата на 60-те години. Първият им голям хит става "New York Mining Disaster 1941", влязъл в Топ 20 в страната и в САЩ.

През последните години Робин не криеше, че му е особено трудно да приеме смъртта на своя близнак.
 
"Той беше част от тъканта на чоя живот. Заедно израснахме като деца и тийнейджъри. Заедно прекарахме целия си живот заради музиката ни. Не мога да приема, че е мъртъв. Представям си го, че е жив някъде другаде", призна Робин в интервю няколко месеца след кончината на Морис.

От последната си съпруга - Дуайна, Робин има син - Робин-Джон (29), а от предишния си брак с Моли Хълис - Спенсър (39) и Мелиса (37).

Робин Гиб пя в България през 2007.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички