Розалия де Соуза, Белослава, Мирослава Кацарова и Теодосий Спасов в първото издание на Plovdiv Jazz Summer


Розалия де Соуза, Белослава, Мирослава Кацарова и Теодосий Спасов в първото издание на Plovdiv Jazz Summer

1782

За първа година Plovdiv Jazz Fest ще има своето лятно издание.

Програмата на Plovdiv Jazz Summer ще обхване началото и края на август, а събитията ще се състоят на две места. Между 3 и 5 август от 21.00 ч. в Лятно кино "Орфей" в Пловдив са обявени концертите на три джаз дами: Мирослава Кацарова, Розалия де Соуза и Белослава. Втората част от лятната програма, по време на която ще се състои и концертът на Теодосий Спасов, ще бъде в село Марково от 26 до 28 август.

Plovdiv Jazz Summer започва на 3 август с Мирослава Кацарова и "Дългите сенки на август" – концерт на триото на пловдивската вокалистка, което включва пианиста Мирослав Турийски и барабаниста Младен Димитров. Тази година тримата музиканти празнуват 10 години от началото на съвместната им творческа работа. Концертната програма включва основно оригинални песни на български език. Заглавието на концерта  всъщност е и най-новата песен на триото, която ще има своята своеобразна премиера именно през август. Автор на текста е поетесата Ина Иванова, а аранжиментът е на Мирослав Турийски.

На 4 август пристига бразилската певица Розалия де Соуза. Родена в Рио де Жанейро, тя заминава за Италия, където получава своето образование. Днес живее и работи в Рим и културата на двете държави е силно определяща за музиката ѝ. Розалия де Соуза добива голяма популярност с работата си с миланския композитор, диджей и продуцент Никола Конте. Нейната естетика е белязана от носталгични препратки към бразилската боса-нова и музиката от старите европейски черно-бели филми. Ретро и модерна едновременно, Розалия де Соуза е вече добре позната на пловдивската публика, тъй като през 2015 година. с неин концерт бе открит Plovdiv Jazz Fest. Този път тя ще пристигне със своя квартет и ще представи последния си албум "Inspirada", появил се през март тази година.

На 5 август ще бъде дългоочакваният юбилеен концерт на Белослава, с който тя празнува 22 години на сцената. Певицата ще потопи присъстващите в красивата и любовна атмосфера на музиката си заедно с Живко Петров, Димитър Семов и Росен Захариев-Роко.

Втората част на лятното издание на Plovdiv Jazz Summer ще се проведе в село Марково, което се намира на 15 минути с автомобил от Пловдив в Родопите. На 27 август центърът му ще се превърне във впечатляваща джаз сцена, на която ще се качи Теодосий Спасов заедно с Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов. Събитието ще бъде с вход свободен.

Ден преди това ще състои концертът на Дани Белчева с новия ѝ албум "Silver Button" заедно с Милен Кукошаров, Мишо Иванов и Димитър Семов. На 28 август пък се състои концертът "Родополоджи" на саксофониста и композитор Димитър Льолев. Той ще свири заедно със своя квартет, част от който е и пианистът Антони Дончев.

Двата концерта всъщност ще се проведат в камерна градинска атмосфера на място, което отново се намира в село Марково, но публиката ще научи ден преди събитието. Билети за тези концерти се продават само предварително, местата ще бъдат много ограничени. Продажбата на билети ще започне в края на юни.

Историята на джаза ще бъде тема на горската перипатетична разходка-лекция, както и на филмова прожекция.

Вече са известни датите и за есенното издание на Plovdiv Jazz Fest, който тази година ще бъде от 4 до 7 ноември. Повече подробности за програмата му, в която ще участва и тазгодишен носител на "Грами", ще бъдат оповестени скоро. Фестивалът отново ще се състои в Дома на културата "Борис Христов" и след две доста ограничени години, организаторите планират активни основни и съпътстващи изяви.

Билети за Plovdiv Jazz Summer - в мрежата на Eventim. Освен тях в продажба са и ограничен брой пропуски, които включват всички концерти от програмата между 3 и 5 август.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer се организират от Blue M.

Събитията се провеждат с подкрепата на община Пловдив и са част от Културния календар за 2022 година.

Песента "Дългите сенки на август" е създадена с финансовата подкрепа на националния фонд "Култура".

Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички