Руските дисиденти ДДТ ще свирят в България


Руските дисиденти ДДТ ще свирят в България

6628

Кошмарът на КГБ, "партийците" и техните сподвижници, но и една от най-популярните в историята на съветския и руски рок групи въобще - ДДТ (DDT), ще изнесе първия си концерт в България.

Събитието е в столичната зала “Универсиада " от 20.00 часа на 24 октомври. Организатор е "Жокер медиа" с подкрепата на "Славянский дом" и основното медийно съдействие на  "Рок радио 1". 

Билети - на касите на НДК и на www.eventim.bg на цена от 40 лева при предварителна продажба. В деня на концерта тяхната цена ще бъде 45 лв. и ще могат да бъдат закупени и на касите на зала "„Универсиада ". Предлагат се (ограничен брой) ВИП- пропуски по 80 лв. 

От основаването си през 1980 съставът многократно променя своите членове, местоживеене и отношенията си с “върховете". Но гражданската позиция на музикантите винаги остава неизменна. Както сам посочва основателят и единствен несменен член на бандата - Юрий Шевчук, „групата никога не е била политическа, но винаги е оставала вярна на своя граждански дълг”. Още през 1982, след първия си концерт, ДДТ излизат в "нелегалност", а албумите им са забранени. На следващата година - в рамките на фестивала “Рок за мир”, те се изявяват на стадион “Лужники” в Москва, но тяхното изпълнение е отрязано от концертната програма, излъчвана по телевизията. През следващата година излиза първият им “класически” албум с името “Периферия”. Критиката заклеймява групата като “агенти на Ватикана” и “безделници”. Популярността й сред народа обаче неимоверно нараства.
 
Лишен от възможността да работи в град Уфа, Юрий Шевчук го напуска. Една година свири в Свердловск, а от 1985 се установява в Москва, където издава два албума. От края на тази година ДДТ е в нов състав. Групата започва поредица от участия по фестивали в страната. Три години по-късно най-голямата звукозаписна компания - “Мелодия”, издава първия им официално одобрен проект “Аз получих тази роля”. Едноименната песен става химн на съветското рок движение. От тавата са продадени половин милион екземпляра, за което групата получава 15 долара. Същата година за пръв път музикантите посещават САЩ, а тяхното пребиваване в Лос Анджелис е отразено по МТV. Следващите две години са много активни за бандата. От 1991 тя започва внимателно да подготвя своите концерти, предлагайки висококачествено шоу. 

И до днес ДДТ е една от най-популярните групи на Русия. През май 1993 120 000 зрители идват на нейния концерт на Дворцовия площад в Петербург. През същата година е определена за най-добра рок група, а Юрий Шевчук – за най-добър рок музикант. Той посещава районите на бойните действия в Чечения през 1995. За 15-годишния си юбилей съставът събира толкова зрители, колкото нито една друга група не е събирала в Русия. През 1996 в САЩ ДДТ записват новия си албум „Любов”, като изнасят множество концерти в различни градове там. В края на годината Шевчук се оттегля от активна концертна дейност и започва да обмисля нов проект. В резултат се появява “Мир номер ноль”. През 1998 следват множество изяви в чужбина, годината се оказва дръзка и неочаквана. Оттогава ДДТ са почти неузнаваемо обновени. "Група не толкова наивна, а много по-интелигентна”, по думите на фронтмена. И до днес този албум се счита за най-значимия в историята на бандата. Както поясна Шевчук:  “Ако не се беше родил този албум, навярно ДДТ нямаше вече да съществува”. По време на националното турне за неговото промоутиране, се раждат и много нови песни. Ето защо през 2000 излиза следващ и много свеж диск - “Метель августа”. По това време ДДТ изнасят първия си концерт в легендарната зала в Москва - „Горбушка”. Програмата “Жи Вой” изиграва ролята на репетиция за юбилейната “20:00”. През 2002 се появява дългочакваният албум “Единочество І”, а през 2003  - и неговото продължение. Всяка година групата продължава да издава по един диск, последният от които “Не стреляй”.

Независимо от дългата си история и внушителната възраст, ДДТ продължават да растат, да се развиват и радват своите почитатели от цял свят с ново звучене, композиции и сюжети, без да изменят на принципите си.

Подписка за издигането на фронтмена за президент пък стартира в Русия наскоро. Запознати с неговата обществена дейност и непокорство пред властта, видяха в него единствения достоен претендент за тази позиция на предстоящите президентски избори през 2012. „Трудно можем да си представим друг човек, който се ползва с такава мащабна обществена подкрепа в Русия!”, твърдят организаторите на акцията.

В интервю за българските си почитатели, на въпроса дали би се кандидатирал за президент на страната, Шевчук отговори: „Не. Русия още не е готова да й стана президент. Моята програма ще бъде твърде голям шок за всички. Хората още не са готови за това!”, но може би истината все пак е малко по-различна. Нека си припомним, че 50 000 души предпочетоха концерта на Юрий Шевчук и ДДТ пред финала на Световното първенство по футбол тази година.

Може ли рокът да се счита за музика на ХХ век и какво е неговото бъдеще?, попита колегата Боян Йоцов. "Абсолютно! Що се отнася до бъдещето - може и да го няма! Всичко зависи от младите, които сега се учат да свирят на китари, този въпрос стои пред тях", бе отговорът на култовия музикант. А могат ли да се правят пари, без да се нарушават Божиите заповеди? "По протестантски. Протестантите, например, считат, че ако човек е богат и печели добре, това е божие дело. Аз също не мисля, че парите са зло. Те са като писмата – получаваш писмо, изпращаш писмо. Това е нормално, начин за общуване между хората. Друг е въпросът, ако човек започне да мисли само за себе си и парите за него престанат да миришат", ето тогава той започва да греши. Печели ги, вършейки зло, и унищожава не само своето достойнство, но и това на другите. Което е голям грях. Парите са начин за общуване. Те могат да носят зло, но могат и да спасяват дете, болно от левкимия, например", сподели Шевчук

Последната акция, която той подкрепи активно, бе наскоро провелия се  митинг в Санкт Петербург против строителството на ОХТА-Център. Събралите се над 3 000 демонстриращи изпълниха небето с черни балони в знак на протест.

Според музиканта и множеството представители на правозащитни и обществени организации, издигането на небостъргача ще бъде гибел за историческия облик на града.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички